Bu röportajın ilk bölümünü Ciliv: Turkcell’in Veri Tabanı, Oracle’ın Dünya Çapındaki 2.En Büyük Uygulaması başlığı altında okuyabilirsiniz.
İyi Bir Hikayemiz var. Yatırımcılara Bunu Anlattık
Turkcell’in 2007 yılında ABD’deki borsa yatırımcıları tarafından sürekli tavsiye edilen bir hisse olmasının nedenlerini sorduğumuzda Ciliv şunları belirtti :
Turkcell hisseleri 1 yıldır değerinin altında işlem görüyordu. Çünkü ortaklar arasında sorunlar vardı. Genel Müdürü ayrılmıştı. Vodafone Türkiye pazarına yeni giriyordu. Karşıda %45’ine devletin sahip olduğu Türk Telekom ve dolayısıyla Avea vardı. Regülasyonlar bekleniyordu. Ama 2006 son çeyrek verileri gayet iyiydi.
Arkasından çok muazzam bir rekabet gündeme geldi ama Turkcell başarısını 2007’de de devam ettirdi.
Diğer taraftan ise, $’ın TL karşısında değer kaybetmesi de bir şans oldu. Turkcell TL bazında başarılı ama $ bazında adamakıllı başarılı. Oralarda da $ bilançolara bakılıyor.
İyi bir hikayemiz var. 2007’de hikayemizi anlatmaya başladık. Sonuçlara odaklı bir yönetim ekibimiz var ve biz bu ekibi değiştirmedik. Bu ekiple yatırımcıların karşısına çıktık. Kendimizi anlattık. Şimdi bu yatırımcılar bizi takdir ediyorlar. “Brilliant Yönetim” şeklinde mail alıyoruz. Bu şeref sadece üst yönetim ekibine ait de değil, tüm ekibe ait.
Vizyonu Anlatmak Zor Olabiliyor
Ciliv vizyon ile ilgili bir soruya da
Vizyonu anlatmak zor olabiliyor. Akıllı insanlar özellikle anlatamayabiliyor. Ben 3 kelime ile basitçe özetleyeceğim.
1. Mobilite
2. İnternet yani geniş bant
3. Yakınsama
Bu yüzden son tüketici elektroniği showunda geleceğin bilgisayarları çok değişik olacak denildi. Main Frame’lerden, masa üstlerine, sonra laptoplara ve şimdi cep telefonlarına geldik. Yanımızda taşıdığımız telefonlar bizi hayata bağlayan cihazlar haline geldi. Mobil imza bunların bir örneği. Mobil cüzdan başka bir örnek. Şirketin pek çok verisi bana günde 4-5 kez geliyor. Kaç abone alınmış, ne kadarı faturalı ya da ne kadar trafik yapılmış gibi bilgileri anlık görebiliyorum.
Mobil internetle müzik, video, maçın golleri ve hatta eğitim alınılabilir.
Türkiye dışına taşımaya çalışıyoruz
İran’daki olay nedeniyle bir dönem dış yatırım yapmakta biraz çekinceli davranıldığını belirten Ciliv,
Şimdi bu tür işler için yeni bir grup oluşturduk ve başına Tayfun Çataltepe’yi koyduk. Hangi ülkelerde ne fırsatlar var, o takip ediyor. Suriye ile ilgileniyoruz. Şirket alımlarında hızlı ama dikkatli davranıyoruz.
dedi. Bu yıl çetin rekabet olacağını ama Turkcell’in kendisini geliştireceği noktaları tespit ettiğini söyleyen Ciliv başarılı bir yıl olacağına inandıklarını da belirtti:
Türkiye’de her işi ben yapayım kültürü var ama eko sistem’in Co-petition (Cooperation değil) ile çalışması lazım. Yani birlikte çalışarak rekabet etmek. Bunu öğrenmemiz lazım.
Turkcell, Türkiye’deki teknolojinin de lokomotifi. Bu yıl ekosistemin yarattığı değer 800 milyon $ oldu. 1998’de 8,7 milyar $ olan Telekom+bilişim sektörü bu yıl 23 milyar $ olarak gerçekleşti.
Farkında olmak çok önemli. Hangi işlere girmeyi bileceğiniz önemli.Biz konularımıza odaklandık ve beraber çalışarak hızlı hareket ettik. Türk Kule bunlara bir örnektir.
25 yaş altı yaratıyor. Bu nedenle de Üniversitelerle PAF projesi yaptık. Rektörlerle konuştuk ve çok da ilgi gördük. Hedefimiz her öğrencinin 1 Turkcell projesi ile mezun olması.
Ekosistemin sağlıklı çalışması için Türkiyenin ekonomisinin ileriye gitmesi için çok hızlı bir Telekom altyapısı olması lazım. Mobilite internetin parçası içinde bulunduğumuz Antalya’da düşük mevsimde neden kongre turizmi olmasın.

Kaynak : 