Motorola, 80 yıl önce başarılı bir şekilde giriş yaptığı ‘teknoloji’ dünyasında gittikçe daha da zorlu mücadeleler vererek ayakta kalmaya çalışıyor. Bunda, şirket kültüründe yaşanan bocalamanın da büyük payı olduğu belirtiliyor.
Eski, yani şu anda Motorola için çalışmayan ve hali hazırda çalışmaya devam eden iki çalışanının yaptığı değerlendirmeler şirketin ciddi bir yeniden yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
30 yaşında ve gerçek adını söylemek istemeyen Andy olarak isimlendireceğimiz eski bir çalışanı, o büyük hayallerle başladığı Motorola serüveninin tahmin etmediği bir şekilde sonuçlandığını anlatıyor.
1930’larda dünyanın ilk araba radyosunu, ardından 1943’te FM frekansında ilk telsizi ve belki de onlardan da önemli olarak 1983 yılında ilk hücresel mobil telefonu bulan Motorola çok büyük bir saygınlık uyandırmıştı.
Motorola, evlilik, doğum gibi önemli olayların arkasından önemli ölçüde verdiği ikramiyelerle çalışanlarını kendisine bağlamayı başararak diğer şirketlerin arasından sıyrılmıştı.
Küresel ölçekte sektöründe önemli bir oyuncu olarak görülse de Motorola, mobil cihazlar üretiminde üçüncülüğü zorlukla korumayı başarıyor. Birbiri ardına değişen üst düzey yöneticiler de Motorola’nın olumsuz gidişatını önlemeye yetmiyor.
Bir kaç yıl önce Apple ile büyük bir sıçrama gerçekleştiren ve arkasından popüler iPhone’u geliştirme çalışmalarını yürüten Motorola, eski başarılı günlerine bir türlü geri dönemiyor.
Yilin ilk çeyreğine ilişkin rakamların açıklanmasına saatler kala Motorola’nın 4 bin altıyüz çalışanını işten çıkartması kimbilir belki de şirketin bir tür S.O.S. verdiğini gösteriyor.
Çalışanlarının bir çoğu nasıl olup da şirketin bu duruma düştüğünü anlamaya çalışıyor. Bir şekilde Motorola’dan ayrılanların dile getiridiğiyse şirket içi kültürün bir an önce değişmesi gerektiği. Örneğin, satış ve pazarlama departmanlarını birbirine kırdıracak organizasyonel değişikliklerin şirket için büyük kan kaybına neden olduğu iddia ediliyor.
Çok hızlı gelişmelerin yaşandığı mobil dünyada Motorola’nın bugün için ortaya koyduğu gelecek planları günümüz gerçekleriyle çok fazla örtüşmüyor. Günümüzün en önemli farkını müşteri bilinci oluşturuyor. Günümüzde şirketler müşterilerinin beklentilerini daha hızlı bir şekilde tahmin ederek gerçekleştirmek ihtiyacı ile karşı karşıya bulunuyorlar.
İş dünyasının gurusu olarak kabul edilen Michael Porter’a göre Motorola’nın içinde bulunduğu girdaptan çıkabilmesi ürün farklılaştırma stratejisiyle aşılabilir. Buna göre Motorola daha uygun üretim maaliyetleri ile iyi bir pazar hizmet ve kalitesi tuturabilirse yeniden liderlik koltuğuna oturabilir.
Blackberry’nin, niş pazar ile çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardığı bu konuda verilen çarpıcı örneklerden biri.

Kaynak : 