Lyon, Montpellier ve Strasbourg’da yapılan tutuklamalarla yakalanan 5 kişiye, Disney, Warner Bros ve Universal Stüdyolarının çektiği Hollywood filmlerinin, vizyona girmeden önceki kopyalarını, internet siteleri üzerinden yayınladıkları gerekçesiyle bir Paris mahkemesi tarafından ceza verildiği açıklandı.
CiNEFOX ve Carnage olarak bilinen 2 ayrı gruptan 5 kişiye, 3 ay ile 6 ay arasında değişen hapis cezaları dışında, ilgili stüdyolara milyonlarca dolar zarar zarar iddiasıyla toplam 1,1 milyon euro tazminat cezası verildi.
CiNEFOX, 2005’den bu yana internet üzerinden Hollywood filmlerini, daha yayına girmeden internet üzerinden yayınlıyordu. Stüdyolar ve korsanlık karşıtı grup ALPA, 2007’den itibaren kendilerini takip ettiler. Sonuçta da bu sene Fransız yetkililer tutuklamaları gerçekleştirdi. Carnage’den ise 2 kişi tutuklandı.
CiNEFOX, X-Men 3, 10,000 BC, Mssion Impossible 3 gibi, toplam 504 filmin online korsan yayınından, Carnage ise 2,014 filmin yayınından suçlandı. Suçlamalar, filmlerin oynadığı sinemalarda kayıt almak, filmlerin yayınlandığı internet sitelerinin sunucularının yönetimi, ticari yayını henüz yapılmamış DVD’lerin dağıtımı ve filmlerin yerel dublajının yapılması gibi konularda toplanıyor. Ama ana suçlama Disney, Warner Bros, Universal gibi Hollywood stüdyolarını milyonlarca dolar zarara uğratmış olmak.
Mahkemeye sadece 1 kişinin çıktığı ve onun da “hukuksuz olduğunu biliyorduk ama sonuçları düşünmedik. Bize bir oyun gibi gelmişti” dediği belirtiliyor.

Kaynak : 