Wikileaks, malum yayınladığı binlerce sayfa gizli bilgi nedeniyle baskı altına alınmaya çalışılıyor. Kurucusu Assange’ın ne olduğu ya da doğru olup olmadığı anlaşılamayan suçlanması öncesinden beri, parasal kaynakları kesilmeye çalışıldı. Visa, Mastercard, Paypal gibi, bağışların iletildiği kuruluşlar çeşitli engellemeler yaptı. Anonymous da bu kuruluşlara yönelik eylemlere girişti. Ancak bu sefer durum değişmiş gözüküyor.
Wikileaks çektiği bu sıkıntılara karşı, Stratfor dosyalarına erişim öncesinde, “bağış” için bir sayfa koyunca, kendisini daha önce destekleyen Anonymous “paywall” adını verdiği uygulamanın kaldırılmasını istedi. Stratfor bölümünde, şirkete ait 5 milyon email yer alıyor.
Wikileaks açıldığında, Başkan Obama’nın konuşmasının yer aldığı esprili bir “organizasyona bağış yapın” sayfası ile karşılaşılıyor. Destekçiler Visa ve Mastercard üzerinden bağış yapabiliyor ya da bu videoyu paylaşabiliyor.
Ama anlaşılan Anonymous, Wikileaks’in “özgür internet”in ruhuna tam uymasını istiyor ki, bu ekranın tamamen yok edilmesini talep ediyor. Anonymous’un “Paywall” diye adlandırdığı bu sayfanın arkasında Wikileaks’in tamamı değil, sadece Stratfor sayfaları yer alıyor. Anonymous ise kendilerinin baştan beri Wikileaks’i desteklediklerini hatırlatarak, bu ekranın kaldırılmasını istiyor ve bu isteğini Twitter üzerinden duyurdu.
Wikileaks ise bağış yapmak istemeyenlerin bu paywall’ı nasıl aşacağını gösteren tweetler attı. Ama bu durum da yeniden yorumlara neden oldu. Bakalım son durum ne olacak?



Kaynak : 