Batı medyasında yer alan haberlere bakılırsa, Çin ülkedeki 500 milyonu aşan internet kullanıcısına, internet ve sosyal medya üzerinde, kendi gerçek isimleri ile kullanımı zorlayacak bir hukuki hazırlık içinde. Önerilen sistemde, kullanıcılarının gerçek isimleri toplamaktan, internet servis sağlayıcıları (ISS) sorumlu olacak.
Yetkililer, gerçek isimle kaydolunsa da, halka açık yerlerde takma isimler kullanılabileceğini belirtiyorlarsa da, Çin’li kullanıcılar bu tür bir işlemin herkesin digital aktivitelerinin takibi anlamına geleceğini ve bunun da, diğer bir kaç bloklama aracıyla politik operasyonlara yol açabileceği, muhaliflerin bertaraf edilmesinde kullanılabileceği düşüncesindeler.
Ama zaten aralık 2011’den bu yana Çin’de sosyal medyada gerçek isim kullanma zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca cep telefonu, SIM kart ya da geniş bant internet alımlarında mutlaka kimlik isteniyor. Çin kendi internet altyapısını geliştirdiği için bu konuları sıkı takip ediyor ve anonimliği oluşturan bir kaç deliği de kapatmak üzere olduğu belirtiliyor.
Çin’in 400 milyon kullanıcısı olan mikroblogging sitesi Sina Weibo da, gerçek isim uygulamasını çoktan devreye aldı. Çünkü site, hükümetin kendisini kapatmasından korktuğunu yüksek sesle ifade etti.

Kaynak : 