NSA (Amerikan Ulusal Gizli Servisi) ve onu yetkilendiren FISA mahkemesi hakkında basit bilgileri almak için başvuran Amerikan Kongre üyelerinin başvurularının sürekli olarak geri çevrildiği bildiriliyor.
Bu şaşırtıcı bir gelişme, çünkü NSA olayı ortaya çıktığından bu yana Amerikan Kongresinin olayı bildiği ve denetleyebildiği belirtiliyor. Hatta Başkan Obama da olay çıktıktan sonra bunu ifade etmişti.
Ama Obama’nın mensup olduğu Demokratlar da dahil Kongre üyelerinin konudan haberdar olmadıkları ve bilgi almak için başvuranların da reddedildikleri görülüyor. Olayı ortaya koyan Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre, Demokrat Parti Senatörlerinden Richard Blumenthal MSNBC’de yayınlanan bir röportajında bu gözetimin büyüklüğü, kapsamı ve ölçeği ile kişiler hakkında hangi verilerin alındığı ve sosyal medyanın ne şekilde gözetildiğini bilmediklerini açıkladı.
Aynı şekilde 2 Kongre üyesi Guardian gazetesine NSA progamları ve FISA kararları konusunda email ve mektuplarla yaptıkları sürekli başvuruların reddedildiğine dair dökümanları vermişler. Yani Amerikan Kongre üyeleri için konuyu bilmek bir yana, öğrenmek de mümkün gözükmüyor.
Kongre üyeleri bu programların finansmanının devamı konusunda karar vermek için içeriğini bilmek zorunda olduklarını ve temel bilgileri bile alamadıkları zaman bunun mümkün olamadığını, yani kendi işlerini yapamıyor durumuna düştüklerini ifade ediyorlar.
Ama asıl sorun bu olayın Anayasaya ve Haklar Kanununa aykırı olup olmadığını anlamak ki, temel bilgiler bile alınamadığında bunu da anlamak zor. Anlaşılan NSA ve FISA konusunda bilgisi olan kişi sayısı çok az.
İstihbarat komite üyelerinin takip ve savunma endüstrileri tarafından desteklendiği raporlanıyor. Bunlar arasında Senatodan Demokrat Dianne Feinstein ve Dutch Ruppersberger ile Cumhuriyetçi Mike Rogers’ın Kongredeki en sadık NSA taraftarları olduğu belirtiliyor.
Ama İstihbarat Komitesinin üyelerinin taraftar değil de, karşı tarafta olmaları durumunda bile konuşamayacakları, bunun kanunla engellendiği belirtiliyor. Nitekim Snowden olayı ile ortaya çıkan bir durum da bu; Senatonun 2 demokrat üyesi olan Ron Wyden ve Mark Udall’ın Obama hükümetinin FISA mahkemesinin aşırı gözetim gücü konusunda Amerika’lıları yıllardan beri “öğrenseniz şaşakalırsınız” diye uyardığı görülüyor. Ama kanunla bu konuda konuşmaları yasaklanmış. Ancak Snowden olayı ile neden bahsettikleri ortaya çıkmış.

Kaynak : 