T24.com sitesinde yayınlanan bir haber ilgimizi çekti[1]. Bugünlerde internetin özgürlüğüne yapılan engellemelere karşı her hareketi yayınlıyoruz. Okuyucularımızı bu konularda bilgilendirmek istiyoruz.
Başkanlığını Hasan Cemal’in yaptığı “Bağımsız Gazetecilik Platformu” P24, Twitter’ın Anayasa ve yasalara aykırı olarak erişime kapatıldığı gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ile Telekomünikasyon İletişim Başkanı Ahmet Cemalettin Çelik ve sorumlu diğer kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Twitter’ın tamamen erişime kapatılması yönünde bir yargı kararı bulunmadığına dikkat çeken P24; Acarer, Çelik ve diğer sorumlu personel hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun “görevi kötüye kullanma”, “bilişim sistemlerinin işleyişini engelleme” ve “haberleşmenin hukuka aykırı yollarla engellenmesi” suçlarını düzenleyen hükümleri uyarınca cezalandırılmalarını talep etti.
P24’ün şikâyet dilekçesinde twitter.com internet sitesine erişimin; Anayasa’nın 26, 27, 28, 13 ve 22 maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesine ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlarda İşlel Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olarak BTK tarafından 20 Mart 2014 tarihinde engellendiği belirtildi.
Şikayet Dilekçesini hazırlayan Ceza Hukuku Derneği Başkanı Fikret İlkiz’e konuyu sorduk. Şunları söyledi :
Tamamını kapatma kararı yok. O halde bu bir suçtur. Görevi ihmaldir. Hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. TCK 244’e yani Bilişim Sistemlerine Müdahele suçuna girmektedir. Bu konuda herkes zarar gördüğünden bahisle Asliye Hukuk Mahkemelerine tazminat davası açabilir.
Haberin detayını ve Fikret İlkiz’in hazırladığı detaylı şikayet dilekçesini Buraya tıklayarak T24’deki Haberden okuyabilirsiniz

Kaynak : 