Hindistan’da vergi otoritesiyle başı dertte olan Nokia, Chennai kentindeki fabrikasında 6.000’in üzerinde çalışana gönüllü erken emeklilik seçeneği sunmaya karar verdi. Microsoft’a satışı gerçekleşme aşamasında olan Fin firma, 30 Nisan’a dek Chennai fabrikasını Microsoft’a devretmeyi planlıyor ancak regülasyon ortamındaki öngörülebilirlik ve stabilite değerlendirmeleri neticesinde Hindistan’daki fabrikada iş gücü azaltma yoluna gitme kararı verildiği söyleniyor.
Nokia, yaklaşık 6.000’in üzerinde personele erken emeklilik ve tazminat paketi sunduklarını doğrularken bu karara ruitn bir değerlendirme sonucunda ulaştıklarını açıklıyor. Bununla birlikte, fabrikadaki çalışanların ne karar verecekleri henüz belli değil zira aynı farbikada iş güvenliği ve çalışma koşullarından yakınan 2.000 kadar işçi geçtiğimiz haftalarda 1 günlük açlık grevi eylemi gerçekleştirmişti. Nokia’nın bir yandan işçilerle sorun yaşadığı, bir yandan da regülatör kurumla sorun yaşadığı için şimdi bu farbikayı mümkün olduğunca hızlı bir biçimde Microsoft’a devretmeye çalıştığı rapor ediliyor.
Nokia’nın Hindistan ofisine 2012 sonlarında Hindistan vergi dairesi yetkililerinin gelerek bir inceleme yaptıkları ve bunun sonucunda da 1995 yılından beri Hindistan’da faal olan Nokia’ya geriye dönük işlemlerden ötürü 540 milyon Dolar vergi borcu çıkartıldığı söylenmişti. Sonra yeniden yapılan incelemeler neticesinde bu borç 383 milyon $ olarak açıklandı. Ancak Nokia’nın itiraz süreci devam ederken firmanın Microsoft’a satışı gerçekleşti.
Şimdi bu satışın tamamlanabilmesi için tüm Nokia üretim tesislerinin Microsoft’a devredilmesi gerekiyor ve bunun için 30 Nisan son tarih olarak belirlenmiş durumda. Ancak Hindistan’daki Nokia tesisi yüzünden satış anlaşmasının bile riske girebileceği konuşuluyor. Nokia ve Microsoft yetkilileri bu konuda herhangi bir açıklama yapmamayı tercih ediyorlar.

Kaynak : 