Sansür çözüm müdür? Dünyanın şüphesiz en çok bloklanan sitesi Pirate Bay, bütün bu engellemelere karşın trafiğinin 2’ye katlandığını açıkladı. Telif hakları peşindeki Müzik ve eğlence endüstrisi, popüler torrent sitesi Pirate Bay’e yönelik olarak uzun zamandır çeşitli baskılar uyguluyor. Ama anlaşılan bu bir çözüm değil. 2003’de İsveç’te kurulan sitenin en kalabalık ziyaretçileri hala Amerikalılar.
Son dönemde, dünyanın pek çok ülkesindeki mahkemeler Pirate Bay linklerinin bloklanması kararı verip duruyorlar. En büyük engelleme 2012’de İngiltere ve Hollanda ISS’lerinden gelmişti[1]. Mahkemeler ISS’lere abonelerinin bu sitelere girmelerini engellemeleri talimatı vermişti. O günlerde müzik endüstrisini bunu bir başarı olarak değerlendirdi ama bugün baktığımızda, “madem engelleme başarılı, o zaman trafik neden 2011’den bu yana neden 2 kat artmış?” diye sormak gerekiyor.
Bunun cevabı şu; artan trafik, engellenen ülkelerdeki değik diğer ülkelerdeki kullanıcılardan gelmiş. Pirate Bay kullanıcılarının sadece % 9’unun Proxy kullandığı belirtiliyor. Yani önemli bir orandaki kullanıcı mahkeme kararını bypass edecek uygulamalar kullanmıyorlar, Pirate Bay’e giremiyorlar.
Buna karşın, anlaşılan sansür ya da bloklama Pirate Bay’i durduracak bir şey de değil. Engellenen bazı kişiler olsa bile, dışarıda başka insanlar var ve bunlar Piraet Bay’i gitgide artan oranda kullanıyorlar.

Kaynak : 