CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığına AKP Kars Milletvekili’nin oğlu Yavuz Emir Beyribey’in atamasına ilişkin iddialar üzerine, TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından cevaplandırılması talebiyle bir soru önergesi verdi. Tanal 16 mayıs tarihli yazılı soru önergesinde, Beyribey dışındaki atamaları da sordu;
TBMM Bilgi İşlem dairesi Başkanlığına Yavuz Emir Beyribey atanmıştır. Bu kişinin AKP Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey’in oğlu olduğu iddia edilmektedir.
İktidara geldiği tarih ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu’nun çıkışı olan 18 aralık 2011 tarihine kadar kaç kişinin sınavlı veya sınavsız ile alınmış olduğu belirsizliğini korumaktadır.
Milyonlarca üniversite mezunu devlet kapısında iş bulabilmek için kamu personel sınavlarında (KPSS) dirsek çürütürken; TBMM’ne alınanlarının bir çoğunun AKP’li meclis başkanları ve AKP ileri gelenlerinin yakınları olduğu belirtilmektedir. Ayrıca TBMM’ye bağlı Milli Saraylar Başkanlığının görev ve sorumluluk alanında bulunan saray ve köşklere alınan personelin istihdamına ilişkin, hangi kriterlerin göz önünde tutulduğu bilinmemektedir.
diyerek 6 konuda soru iletti. Bu sorulara TBMM Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın şu şekilde cevap verdi;
- Soru 1 – TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığına yapılan bu atama liyakata göre mi gerçekleşti yoksa sadakata göre mi gerçekleşmiştir?
Cevap 1 – Yavuz Emir Beyribey, Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey’in oğlu olup, Cumhurbaşkanlığında yazılım müdürü olarak görev yapmakta iken aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları Kurumunca ödenmek kaydıyla, 6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunun 30cu maddesinin, 8ci fıkrası uyarınca Bilgi İşlem Başkanlığında görevlendirilmiştir. Söz konusu görevlendirne işlemi ilgilinin tecrübe ve liyakatı gözönünde bulundurularak yapılmıştır.
- Soru 2 – AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2011 yılına kadar mecliste istihdam edilen personel sayısı kadrolu ve kadrosuz olarak, yıllar itibariyle ne kadardır? İstihdam şekli ve kriterleri nelerdir?
- Soru 3 – 2002 – 2016 yılları arasında TBMM’ne sınavlı ve sınavsız alınan personelin dağılımı nedir? Bu kişilerin AKP eski meclis başkanı, milletvekili ve ileri gelenlerine yakınlığı var mıdır? İşe alımlarda liyakat gözönüne alınmış mıdır?
- Soru 4 – TBMM’de 2016 itibariyle kadrolu, kadrosuz çalışan personel sayısının toplamı ne kadardır?
- Soru 5 – TBMM’ye bağlı Milli Saraylar Başkanlığı görev sorumluluk alanında bulunan saray ve köşklerde, istihdam edilen personel sayısı ne kadardır? Belirlenen istihdam kriterleri var mıdır? Kadrolu çalışan ne kadardır?
Kurumumuzda 2001-2016 yılları arasında yapılan atamalar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, mülga 2919 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu, 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Teşkilat Kanunu ile mülga Türkiye Büyük Millet Meclisi memurluklarına atanacaklar için Özel Sınav Yönetmeliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatında ilk defa göreve başlayacaklar için yapılacak sınavlar hakkında yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup, ataması yapılan personelin herhangi bir milletvekili ile yakınlığının bulunup, bulunmadığı bilinmemektedir.Cevap 2- 3 -4 – 5 –
TBMM İdari Teşkilat personel yapısına ilişkin tablolar Ek-2’de yer almaktadır.
- Soru 6 – TBMM Başkanlığınca, mecliste çalışan personele ilişkin bilgileri, kamuoyuna açıklaması hususunda bir çalışmanı var mıdır?
Cevap 6 – TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat personeli hakkındaki bilgilerin kamuoyuna açıklanması hususunda kurumumuzca bir çalışma yapılmamaktadır.
Bahsedilen Ek-2’deki rakamlar da şu şekilde;
- Milli Saraylardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına Bağlı Birimlerde Görev yapan; kadrolu 378, geçici personel 554 ve hizmet alımı (outsource) 587 olmak üzere toplam 1.519 eleman olduğu görülüyor.
- 2002-2014 Yılları Arasında TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında Çalışan Personele bakıldığında ise; 2002’de 3.899 olan eleman sayısının 2011’de 4.024’e çıktığı görülüyor. Bu elemanların 2.514 tanesi kadrolu ve 1.510 tanesi geçici personel kapsamında.
- 2003-2016 arasındaki TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatına yapılan atamalarda, 262’si sınavla ve kadrolu, 1.833’ü sınavsız olmak üzere 2.095 eleman olduğu görülüyor. 1.833 sınavsız elemanın ise 792’sinin kadrolu, 121’inin sözleşmeli, 920’sinin ise geçici personel olduğu anlaşılıyor.
- 27 mayıs 2016 itibariyle ise TBMM Başkanlığı İdari tekilatında 1.358’i geçici, 2.105’i kadrolu olmak üzere 3.373 eleman çalıştığı raporlanıyor

Kaynak : 