Avrupalı regülatör kurumlar, veri mahremiyeti konusundaki uygulamaları nedeniyle bir kez daha Google’ın peşine düşmeye hazırlanıyorlar. Google’ın kendi servisleri olan Gmail ve YouTube gibi hizmetler üzerinden kişisel verileri topladığı ve bu verileri bir havuzda bir araya getirdiği iddiaları üzerine önümüzdeki aylarda AB nezdinde bir soruşturma başlatılabileceği belirtiliyor. AB, daha önce de aynı konuda Google’ın uygulamalarını illegal bulmadığını ama firmanın çok tehlikeli sularda yüzdüğünü açıklamıştı.
Google, mahremiyet endişeleri nedeniyle politikalarında ve uygulamalarında değişiklikler yapmak zorunda kalıyor. Firma en son geçtiğimiz yıl 60 kadar farklı servisi için olan kişisel veri gizliliği kurallarını tek bir politikada toplamayı başarmıştı. Ancak şimdi de YouTube, Gmail ve Google+ gibi servisler için oluşturulan bu ortak politika sayesinde kullanıcılar hakkında ortak bir havuzda bilgi toplandığı gerekçesiyle soruşturma açılması gündemde. AB, Google’ın kullanıcı verilerini ortak havuzda biriktirmesini yüksek risk almak olarak yorumlamakta.
AB üyesi 27 ülkedeki veri gizliliğini düzenleyen regülatör kurumlar geçtiğimiz aylarda Google’ın mahremiyet politikalarında buldukları 12 farklı sorunu listelemiş ve bu sorunlar için pratik tavsiyelerde bulunmuşlardı. Ancak Google’ın bu tavsiyeleri göz ardı ettiği söyleniyor zira Fransız veri güvenliği düzenleyicisi CNIL, arama devinden şimdiye dek olumlu bir adım göremediklerini açıkladı. CNIL, daha önce açtıkları soruşturmayı derinleştirerek yeniden incelemeye alacaklarını da belirtmekte.
Google ise 8 Ocak’ta CNIL’a bir yanıt verdiklerini ve şimdiye dek bu konuda attıkları adımları bir liste şeklinde kendileriyle paylaştıklarını açıklıyor. CNIL ve benzeri regülatör kurumlarla her zaman işbirliği içinde çalıştıklarını ve bundan sonra da bu işbirliklerini sürdürme kararlılığında olduklarını açıklayan Google, AB yasalarına da saygılı olduklarını duyurmakta.

Kaynak : 