ABD Hava Kuvvetleri önümüzdeki beş yıl içinde otonom dronlara yaklaşık 5,8 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırım, yapay zeka pilotları tarafından yönlendirilen en az bin, ancak muhtemelen daha fazla insansız hava aracını araştırmak ve inşa etmek için kullanılacak.
New York Times’ın haberine göre, bir drone’un maliyetinin yaklaşık 3 milyon dolar olması bekleniyor; bu, 80 milyon $’a mal olan F-35 savaş uçağı ile karşılaştırıldığında, önemli fonksiyonlarına rağmen çok daha ucuz bir rakam.
Bu drone’lardan insansız silahlı Kratos XQ-58 Valkyrie’nin (ismi Viking’lerin doğaüstü kadın tanrısından geliyor), canlı bir pilotun savaşabileceği senaryolarda koruma ve manevra sağlayabilen kanat yardımcısı olarak hizmet etmesi amaçlanıyor. Bu drone’lar bir insanın geri dönme ihtimalinin düşük olduğu intihar görevleri için ideal durumda. Bu yılın sonlarında, Meksika Körfezi üzerindeki bir hedefi kovalayıp öldürmek için kendi stratejisini oluşturacağı bir simülasyonda test edilecek.
Valkyrie’nin saatte 1.000 km hızla yol alabileceği bildirmişti. Operasyonel irtifası yaklaşık 13.000 m olup menzili 4.000 km. Ama geliştirilmeye devam ediyor.
Hava Kuvvetleri ilk aşamada yaklaşık 1.000 ila 2.000 drone üretmeyi planlıyor. Donanım ve yazılım, savaş uçaklarında olduğu gibi tek bir kaynaktan ziyade çeşitli ortaklardan gelecek. Drone’ların yönetilmesine yönelik yapay zekalı Skyborg projesi 2020’de duyurulmuştu.
Hava Kuvvetleri, gözetleme ve ikmal için de optimize edilmiş birkaç insansız hava aracını konuşlandırmayı planlıyor. Valkyrie gibi diğerleri ise savaş pilotlarını görevlerde destekleyebilecek veya saldırı için sürü halinde uçabilecek kanat adam dronları olacak.
New York Times, ABD kongre notlarından hareketle ilettiğine göre , planlanan drone’ların maliyetleri, harcanabilir, yönlendirilebilir veya çok ileri durumlarına bağlı olarak 3 milyon ila 25 milyon dolar arasında olacağını bildirdi. En pahalı olan bile insanlı bir uçaktan çok daha azdır ve bunların her ikisi de kuvvet açısından değerlidir.
ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) komutanı General Scott Cain, yapay zekanın gelecekteki savaşlar açısından “kritik” olduğunu söyledi.
“Yapay Zeka, Otonom Operasyonlar ve İnsan-Makine Ekipleri benzeri görülmemiş bir hızla gelişmeye devam ediyor.”
ABD Hava Kuvvetlerinin, yeni nesil hava hakimiyeti sistem çabaları, askeri destek toplarken, insan hakları savunucuları bu durumdan endişe duyuyor. Planda yer alan insansız savaş makineleri, “Terminatör” tarzı distopik bir geleceğin yolunu açıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ,2019 yılında “insan müdahalesi olmaksızın can alma yetkisine ve takdir yetkisine sahip makinelerin siyasi açıdan kabul edilemez, ahlaki açıdan tiksindirici olduğunu ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanması gerektiğini” söylemişti.