ABD’de NSA’in teknik takip ve izleme skandalından sonra bu kurumun arkasında dimdik duran siyasetçilerin ve bürokratların sayısı giderek azalıyor. NSA’in kitlesel teknik takip faaliyetlerini dayandırdığı Patriot Act yasasını kaleme alan ve bu yasaya yapılan eklentilere de Evet oyu kullanan veteran milletvekili James Sensenbrenner daha önce toplu veri toplamaya karşı olduğunu açıklamıştı [1]. Sensenbrenner şimdi de NSA’e karşı Avrupa Parlamentosu’nu harekete geçmeye ve baskı oluşturmaya davet etti.
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Jim Sensenbrenner, parlamentonun Sivil Özgürlükler Komisyonu’nda yaptığı bir konuşmada 11 Eylül saldırısı sonrasında tam da ABD çok ciddi bir terör riski taşırken ve Vietnam Savaşı’ndan bu yana gördüğü en şiddetli çatışmayı (Afganistan ve Irak operasyonları) yaşarken Kongre’nin Amerikan halkını korumak için Patriot Act yasasını çıkarttığını ama NSA’in şimdi bu yasayla verilen yetkileri istismar etmeye başladığını söyledi. Sensenbrenner, NSA’in tamamen bir sır perdesi arkasında çalışmaya başladığını ve şimdi çıkıp bir takım reformlar gerçekleştirme sözü verse bile bunları denetleme ve doğrulama imkanları olmayacağını söylüyor.
Sensenbrenner’in önerisiyse, derhal Patriot Act yasasının yeniden düzenlenmesi ve NSA kurumuna verilen yetkilerin azaltılıp kurumun denetlenebilir hale getirilmesi. Bu konuda Avrupa’daki müttefik ülkelerden ve Avrupa Parlamentosu’ndan da destek beklediklerini söyleyen Sensenbrenner, Alman Başbakanı Merkel’in dinlenmesi olayına dikkat çekiyor ve Avrupa’dan hala NSA’in arkasında durmaya çalışan Beyaz Saray’a baskı uygulamalarını istiyor.
ABD Kongresi şuanda NSA konusunda 2’ye bölünmüş durumda zira bazı senatörler ve temsilciler bu olaylardan ders çıkartılarak NSA’in yetkilerinin kısıtlanması ve denetleme mekanizması getirilmesini isterken bazı senatörler ise NSA’in faaliyetlerinden ziyade Snowden’in ifşaatlarına dikkat çekerek bu tip bilgi sızıntısı durumlarında en az 10 yıllık hapis cezası verilmesini öneren tasarılar hazırlıyor.
[1]- ABD’de Patriot Act Yasasının Mimarı da NSA’in Kitlesel Metadata Toplamasına Karşı Çıktı

Kaynak : 