Amerikan Başkan Yardımcısı Kamala Harris dün Paris’te yaptığı açıklamada, ABD’nin Trump yönetiminin imzalamayı reddettiği uluslararası bir siber güvenlik anlaşmasına katıldığını söyledi.
80 ülke, Microsoft ve Google dahil olmak üzere yüzlerce teknoloji şirketi ile kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve üniversiteler, siber güvenlik ve savaş için uluslararası normlar ve yasalar oluşturmak üzere 2018’de kurulan ve gönüllü katılıma açık olan Paris Siber Uzayda Güven ve Güvenlik Çağrısı’nı imzaladı[1].
Çağrıda Türkiye’den 8 kuruluş yer alıyor. Ama, Almanya ya da ABD’nin yaptığı şekilde TC Hükümeti yer almıyor. 112 servisi, Türkiye’deki Amerikan Ticaret Odası, Bilgi Üniversitesi, TBV Türkiye’den imzalayan kuruluşlar arasında.
ABD’nin Paris Çağrısına verdiği destek, Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamaya göre Biden yönetiminin
“Amerika’nın siber konularda uluslararası toplumla ilişkisini yenileme ve güçlendirme önceliğini” yansıtıyor”.
Siber suçluları barındıran ulusları sorumlu tutmak için G7 ülkelerini bir araya getirmek, yedi yıl içinde ilk kez NATO siber politikasının güncellenmesini desteklemek ve savaşmak için uluslararası işbirliğini hızlandırmak için dünya çapında 30’dan fazla ülke ile son zamanlarda fidye yazılımına karşı angajmanı içeriyor. siber Suç.”
Açıklamada, ABD’nin vatandaşlar ve işletmeler için siber güvenliği iyileştirme çabalarına dayandığı belirtildi.
Son aylarda ABD’yi vuran birkaç büyük siber saldırı yaşandı. Özellikle sağlık sektörüne, belediyelere ve en büyük petrol dağıtım firmasına yönelik saldırılar ülkeye önemli zararlar verdi.
Harris’in kıdemli danışmanı ve baş sözcüsü Symone Sanders yaptığı açıklamada, toplantı sırasında ABD ve Fransa’nın Kapsamlı Uzay Diyaloğu kurmayı da kabul ettiklerini söyledi. Bu Fransa ile ABD arasında yaşanan nükleer denizaltı çekişmesinden sonra yeni bir dönemi gösteriyor.
Nitekim Harris ile yaptığı görüşmeler hakkında şöyle konuştu :
“Yeni bir çağın başlangıcında olduğumuz görüşünü paylaştığımız gerçeğini tartışıyorduk ve işbirliğimiz bu dönem için kesinlikle çok önemli. Bize birçok zorluk ve aynı zamanda birçok fırsat sunan yeni bir dönemin başlangıcında olduğumuza inanıyorum ve bu inancı paylaştığımızı düşünüyorum.”
Açıklamada ABD’nin siber suçluları barındıran ulusları sorumlu tutmak için G7 ülkelerini bir araya getirmek, yedi yıl içinde ilk kez NATO siber politikasının güncellenmesini desteklemek ve son zamanlardaki fidye saldırıları ile mücadelede 30 dan fazla ülke ile uluslararası işbirliğini hızlandırmak için yapılan çalışmaları sürdürdüğü de kaydedildi.
Paris Call anlaşmasının prensipleri şöyle sıralanıyor.
- İnsan hakları çevrimiçi alanları da kapsamalıdır.
- Ülkeler, fikri mülkiyet hırsızlığını (Çin’in suçlandığı gibi), seçimlere müdahaleyi (Rusya’yı suçlandığı gibi) ve internetin çekirdeğini istikrarsızlaştırmayı (Çin’in BGP kaçırma yoluyla yapmış olabileceği gibi) önlemek için birlikte çalışmalıdır.
- Ülkeler, halka ayrım gözetmeksizin zarar veren kötü amaçlı yazılımları asla yayınlamamalıdır (Rusya ve Kuzey Kore’nin NotPetya ve WannaCry ile gibi).
- Özel sektör, bilgisayar korsanlarını “hackleyerek” ikincil zarar riskini göze almayacak.
[1] Paris Call
[2] FACT SHEET: Vice President Harris Announces Initiatives on Space and Cybersecurity