Covid salgını ile birlikte çip konusunda ortaya çıkan sıkıntılara karşı, diğer bazı ülkeler gibi ABD de yeni üretim tesisleri geliştirmek için çalışıyor ve geçen yıl bu konuda yatırım yapacak olanlar için 52 milyar $’lık teşvik yasası çıkardı. Ancak gelinen noktada, Cumhuriyetçilerle, Demokratlar arasındaki sıkıntıların, yarı iletken girişimlerini geciktirebileceği konuşuluyor.
Bloomberg’in haberine göre, 2022 CHIPS Yasası tarafından finanse edilen projelerin federal çevre kontrollerini atlamasına izin verecek bir hüküm, Cumhuriyetçi milletvekillerinin muhalefeti nedeniyle temel savunma yasasından çıkarıldı.
Çevresel incelemelerden muafiyet olmadan, Arizona’daki Taiwan Semiconductor (TSMC) ve Ohio’daki Intel’inki dahil olmak üzere önemli yarı iletken girişimlerinin önemli gecikmelerle karşılaşabileceği raporlanıyor.
Analistler, çeşitli faktörlerin böyle bir siyasi hamleyi tetiklemiş olabileceğini düşünüyor. EIIRTrend & Pareekh Consulting CEO’su Pareekh Jain, bunların arasında yarı iletkenlere yönelik dalgalanan talebe ve ABD’de yaklaşan seçimlere ilişkin belirsizliklerin de yer aldığına dikkat çekti. Dünya Yarı İletken Ticaret İstatistiklerine göre küresel yarı iletken pazarı 2023 yılında yıllık % 9,4 oranında düşüş gösterebilir.
Amerikalı Analistlerin şu anda vurguladığı en büyük endişe, Avrupa, Japonya ve Hindistan hızlanırken, bu durumun ABD’nin mevcut küresel çip yarışındaki öncülüğüne zarar verebileceği ve yurtiçinde teknolojik inovasyonda dyrgunluğa yol açabileceği şeklinde özetleniyor :
“Özellikle yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) olmak üzere teknolojik yeniliklerdeki liderliğiyle tanınan ABD, büyük ölçüde gelişmiş yarı iletkenlere güveniyor. Bu kritik bileşenlerin üretimindeki herhangi bir gecikme, bu önemli sektörlerdeki geliştirme ve dağıtımı yavaşlatabilir.
ABD varlığını hızla tesis etmezse Avrupa, Hindistan ve Japonya dahil diğer bölgeler avantaj elde edecek. Çok sayıda yaptırım nedeniyle Çin’in durumu farklı ama Çin de artık kendi çiplerini geliştiriyor. Bu değişim, diğer bölgelerin kendi yarı iletken girişimlerini hızlandırmasına olanak tanıyarak mevcut pazar liderleri için genel bir risk oluşturabilir.”
ABD’de çip üreticisi şirketlerin karşılaştığı zorluklardan sadece çevre izinleri değil. Yanısıra TSMC’nin ABD tesisinde eğitimli personel azlığı ve Tayvan’a kıyasla daha yüksek işletme maliyetleri gibi çok sayıda engel de sırada bekliyor. Yetenek eksikliği gibi zorlukların üstesinden gelmek için TSMC, personelinin bir kısmını Arizona tesisine transfer ediyor. Ancak Samsung, Intel ve diğerleriyle birlikte bu son engele nasıl tepki vereceklerini zaman gösterecek.
En son gelişme, Hollandalı çip yapım ekipmanı üreticisi ASM’nin Arizona’daki yeni ABD genel merkezine 324 milyon dolar yatırım yapmayı planlaması şeklinde veriliyor.