Yeni eklenecek işgücü, IT danışmanına, uygulama gelişitirimi, sistem bütünleştirmesi ve BPO (Business Processing Outsourcing – İş Yürütme Dışkaynaklaması) bölümlerini oluşturmak kullanılacak.
Accenture’nın dünya sathındaki 48 ülkede 83,000 çalışanı bulunmakta olup, Bangolor ve Mumbay’daki büyük merkezleriyle Hindistan şirketin yurtdışı yatırın merkezi konumunda. Ekim ayında Accenture’ın çeyrek yıllık kazanç miktarı, bu işlemlerin de sayesinde, üçe katlandı.
Büyük şirketlerin, insan kaynakları ya da muhasebe gibi departmanların yükünden tamamen kurtulmasını sağlayan BPO, hızla büyümekte olan dış kaynaklanma pazarıın bir alt kümesini oluşturuyor. Gerek Accenture gerekse IBM bu piyasadan faydalanmak konusunda gayet hırslılar.
Accenture’ın Hindistan’da büyüme haberi, Dell’in müşterilerden gelen bazı yakınmalar üzerine çağrı merkezlerini Hindistan’dan ABD’ye geri getirmesinden sonra geldi. Yapmış olduğu bu harekete rağmen Dell, halen Hindistan’la olan bağını sürdüreceğini belirtmişti.
Genel olarak, dış kaynaklanma pazarı büyüyor. IDC, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada ABD’li teknoloji hizmetleri pazarının düşük maliyetli ülkelerdeki kullanımını 2004’te iki katına çıkaracağını söylüyor. IDC’nin çalışması, teknoloji hizmeti veren ABD’li şirketlerin yurtdışı harcamalarının toplam harcamalardaki payının 2003 yılında yüzde 10 artarak 16.3 milyar dolara çıktığını söylüyor.
IDC, bu oranın 2007 yılında dörde katlanarak 46 milyar dolara yani yüzde 23’e çıkacağını tahmin ediyor. IT harcamalarının bu trendinden en çok nasiplenenlerse Hindistan, Çin ve Rusya olmaya devam edecek.
Yurtdışı kaynaklanma sözleşmelerinde yarışanlar sadece Accenture ve IBM değil. Computer Sciences Corp., Electronic Data Systems ve BearingPoint de bu pazarda yer alıyorlar.
Her ne kadar Birleşik Devletler’de ve Avrupa’da, yurtiçindeki istihdamın Hindistan’a ve diğer ucuz maliyetli pazarlara kaydığı endişesini taşıyanlar varsa da, dış kaynaklanmanın yararlarına parmak basan araştırma da var.
McKinsey Küresel Enstitüsü’nün yakın bir zamanda hazırladığı rapor, dış kaynaklanma sayesinde elde edilen gelirin yüzde 78’ini ABD ekonomisinin kazandığını ve sadece yüzde 22’lik kısmının Hindistan ve diğer yurtdışı dış kaynaklanma ülkelerinin cebine girdiğini gösteriyor.
McKinsey, dış kaynaklanma yatırımlarının hem yatırımcılar için hem de nihai olarak müşteriler için bazı sonuçlar getirdiğini sözlerine ekledi. Araştırma, dış kaynaklanma sayesinde yapılan tasarrufun da ötesinde, Hindistan gibi sağlayıcıların ABD’den yaptığı mal ve hizmetlerin ithalatında artış olduğu yönünde ticari sonuçlar da olduğunu bulguladı.
McKinsey’in araştırması dış kaynaklanmanın iktisadi yararlarını gösterse de, ABD’de ve başka ülkelerde, dış kaynaklanmadan doğan işsizliğe duyarlı bir kesim de var.
Britanya İletişimciler Sendikası 3 Aralık’ta yaptığı açıklamada İngiltere’deki 50,000 işin son iki yıl içinde Hindistan’a kaydığını söyledi. Sendika, şu anda binlerce insanı istihdam eden çağrı merkezlerindeki işlerin kaybedilmesi konusunda kaygılı. Birkaç Britanyalı işveren ise Hindistan’da dış kaynaklanmaya gideceklerini açıkladı.