• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM Operatörler

Açılan Bir Garip Dava Hakkında…

Geçtiğimiz günlerde ofisime gelen daha 20'li yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim delikanlı elime T. Telekom tarafından kendisine açılan dava dilekçesini tutuşturuverdi. Doğrusunu isterseniz uzun yıllar Amerika’da yaşadığı her davranışından belli olan bu delikanlının rahat tavırlarından rahatsız olmuştum. Ya sabır… diyerek dava dilekçesini dikkatli bir şekilde okumaya başladım.

Av.A.Suat Güzeloglu-Av.A.Suat Güzeloglu
29 Eylül 2003
-Operatörler
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Dava sizlerin de tahmin edebileceğiniz üzere VoIP iddiası üzerine kurgulanmıştı.
T. Telekomünikasyon A.Ş. internet üzerinden ses hizmeti verdiği şüphesinden hareketle yola çıkmış, delikanlının kurduğu limited şirketin PRI hatları üzerinde mahkeme tespiti yaptırarak yasal prosedürü başlatmıştı.

Buraya kadar her şey bu siteyi takip edenler ve bendeniz için son derece olağan olmasına karşılık dilekçenin sonunda gördüğüm rakam ile adeta neye uğradığımı şaşırdım. On dört yıllık meslek hayatımda gördüğüm ve hatta işittiğim en büyük dava tarafıma teklif ediliyordu.

Şimdi sizler sıkı durun… Davacı yanın, delikanlıdan talep ettiği alacak tam tamına 12,500.000.000.000.-TL'(onikitrilyonbeşyüzmilyarlira ) sıydı. Önce derin bir nefes aldım sonra yutkundum. Sekreter hanımdan bir bardak su istedim. Göz bebeklerimin büyüdüğü acaba belli oluyor muydu?

Delikanlının PRI’larında atan kontör, Papua Yeni Gine 🙂 ya da benzer bir ülkenin tarifesi ile tarifelendirilerek alacak miktarı bulunmuştu. Üstelik yapılan iş terminasyon olmasına karşın, T. Telekom orjinasyon tarifesi uygulamayı uygun bulmuştu.

Bak dedim delikanlıya…


    Bu dava çok ciddi. Rakamdan zaten anlaşılıyor. Davacı bu davayı mahkemelere taşıyabilmek için 160 küsur milyar harç ödemiştir. (Kontrol ettirdim ve gerçekten ödendiğini de gördüm) Dolayısıyla asla hafife almaman gerekiyor dedim. Üstelik bu alacak, dava ortalama bir yıl sürse, bu sürenin sonunda en az 15 – 20 trilyon olacaktır. Bu demektir ki, eğer davayı iyi takip etmez ve davacı davasını ispat edip kazanırsa, 450 milyar civarında bir harç daha ödeyip toplam ödediği 600 küsur milyar harcı da 20 trilyon alacağına ilave ederek senden 20.600.000.000.000.-Tl.’sı alacağını tahsile gelecektir.


Delikanlı aynı umursamaz tavrı ile sordu.

    Yani…?

Yanisi yok dedim. Şirketinde 20 trilyon 600 milyarlık haciz yapar. Masanı ve sandalyeni haczedip götürür dedim.

    Başka dedi?

Başka ne olacak diyebildim kısık bir sesle…

Soru sorma sırası delikanlıya geçmişti. Avukat bey dedi ve aramızda aşağıdaki diyalog geçti.

    – Ben şu anda ofisimi tahliye edebilir miyim, buna engel bir durum var mı?

    – Hayır yok, ama ayıp olur. Sana yakışmaz.

    – Masamı ve sandalyelerimi kız arkadaşıma verebilir miyim?

    – İstiyor mu?

    – Evet…

    – Vermeni tavsiye etmem. Doğru olmaz.

    – Şu anda ABD’ye dönmeme engel bir durum var mı?

    – Hayır yok ama önce bana vekalet çıkar istersen

    – Ne kadar ücret istiyorsunuz?

Ne desem bilmem ki… Bütün hevesim kaçmıştı.

    – Başlangıç olarak % 1 desek…
    – Ben sizi daha sonra ararım dedi gülerek.

Bu arada bütün sevimliliği ile Cisco AS 5300 arayan birilerini biliyor musunuz dedi? Çok ucuza verecem.

Ayağa kalktım. Ne demek istediğini anlamıştım.

Hikaye gibi anlatsam da yazılanlar gerçektir. Üstelik açılan bu dava tek de değildir. İsteyen için başkaca örnek vermem mümkündür.

Şimdi bir yetkiliden açılan bu davanın gerekçesini öğrenmek istiyorum. Eğer hala kamu şirketi olduğunuzu iddia ediyorsanız, ödenen 150 küsur milyar harcın ve ödenecek 450 milyar ilave harcın hesabını lütfen kamuoyuna veriniz.

Sadece sizin hesaplama yöntemleriniz ile bulabileceğiniz 12,5 trilyonluk hayali alacağınızı tahsil edebileceğinizi zannediyorsanız rüya gördüğünüzü iddia ediyorum. Lütfen uyanın ve kamuya ait paranın harcanmasında daha dikkatli olun.

Yok eğer özel amaçlarla ve tahsil edemeyeceğinizi bildiğiniz halde bu davaları açıyorsanız ( ! ) lütfen bu amacınızın ne olduğunu söyleyin de biz de öğrenelim.

T. Telekomun özelleştirme yönteminin açıklanacağı şu günlerde açılan bu davaların, şirketin ticari değerini ciddi şekilde düşüreceği açıktır. Ülkenin ana operatörünün, sektörün en büyük ISS i başta olmak üzere delikanlınınki de dahil hemen hemen tüm oyuncuları ile mahkemelik ve icralık olması bu şirketin değerini olumlu yönde etkilemeyecektir.

Yaratılan bu tip hayali alacaklarla dolu bilançoların, dikkatli gözlerden kaçmayacağından artık emin olun. Lütfen unutmayın. Bir şirketin değeri açtığı davaların sayısının çokluğu, sektör oyuncuları ile yaptığı kavgalarla değil, aksine imzaladığı yüzlerce ticari sözleşme ve bu sözleşmelerden tıkır tıkır tahsil ettiği gerçek alacaklarla artacaktır.

Etiketler: Yazar

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Dassault Systèmes İle 3D Tasarım ve Mühendislik Yazılımları Hakkında Sohbet
blank
Fusun S.Nebil
  • Tayvan 100 Çinli Şirkete Çip Casusluğu Soruşturması Açtı
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Rusya-Ukrayna Çatışması Avrupa’ya Siber Güvenlik Açısından Neler Öğretebilir?
blank
Mehmet Taşnikli
  • AMD, Pensando’yu 1,9 Mİlyar $’a Satın Alıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
blank
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • 2014 Yılında Yıldızlararası Bir Nesnenin Dünyaya Çarptığı Doğrulandı
  • DE-CIX, IRAK-IXP İle İş Birliği İmzası Attı
  • Peter Thiel: Merkez Bankaları İflas Ediyor
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?
  • Türk Telekom 5,8 Milyar Kar Etmişse, Neden İnternete Zam Yapıyor?

HAFTANIN KELİMESİ

TERSİNE MÜHENDİSLİK

Tersine mühendislik (reverse engineering), bir makinayı, bir yazılımı, askeri bir teknolojiyi nasıl çalıştığını görmek için sökme eylemidir.

Nasıl çalıştığını tersinden anlamaya çalışmak, bilgi edinmek ve analiz etmek için yapılır. Genellikle nesneyi çoğaltmak (kopyalamak) veya geliştirmek için kullanılır.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1
  • Paylaşılan İnternet ve Özel İnternet Erişimi Arasındaki Fark Nedir? için Halil Teberci
  • Rusya, Sosyal Medya Şirketlerine Sunucularını Taşımaları için Süre Verdi için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.