Bugünün araç teknolojisi “Geleceğe Dönüş” filminde gördüğümüz uçan arabaların hâlâ biraz gerisinde olabilir, ancak küresel otonom araba pazarının 2030’a kadar 60 milyar $’a ulaşması beklendiği göz önüne alınırsa, sürücüsüz araçlar yavaş ama emin adımlarla hayatımıza giriyor. Otonom sürüş platformlarında uzmanlaşan ADASTEC, dünyanın ilk 4. seviye tam boy sürücüsüz otobüsünün otonom sürüş platformu olan flowride.ai’ı geliştirdi. Halka açık yollarda önceden tanımlanmış güzergahlar boyunca büyük ölçekli toplu taşıma için tasarlanan platform, OEM’lerin (orijinal ekipman üreticileri) operatörlerin ihtiyaçlarını karşılamak için en iyi otonom otobüs konfigürasyonlarını yapmalarına olanak sağlıyor.
ADASTEC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güçlü konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Otonom elektrikli otobüsler, çağımızın yeşil ve akıllı şehirleri için en devrimsel çözüm. Güvenliği artırmak, trafik sıkışıklığını azaltmak, ekonomik getiri sağlamak ve insanların deneyimini iyileştirmek için temiz, modern, sosyal olarak kapsayıcı ve 7/24 çalışan bir ulaşım platformu sağlamak amacıyla yola çıktık. Elektrikli otobüs OEM’leri ile iş birliği içinde dünyanın dört bir yanındaki otobüs filosu operatörleri için en gelişmiş yapay zeka tabanlı 4. seviye tam boy elektrikli otobüs çözümleri geliştiriyoruz. AWS Bulut Hizmetleri desteği ile mobilite için daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik etki ve fark yaratmaktan gurur duyuyoruz.”
ADASTEC, otonom sürüş platformunu Karsan’ın ATAK Electric Otobüsünde uygulayarak ilk tam boy tam hız OEM otonom otobüsünü hayata geçirdi. O zamana kadar, önceden tanımlanmış ve tahsisli yollar ve lokalizasyon, algılama, tahmin ve yol planlama sorunlarının anında çözülmesini gerektiren 4. seviye otonom sürüş çözümleri sadece toplu taşıma için sınırlı yolcu kapasitesine sahip, daha düşük hızlı ve şehir kullanımı için yol yasallığı olmayan küçük prototip araçlarda uygulanıyordu.
ADASTEC, Otonom Sürüş Platformu flowride.ai’nin tüm bileşenlerinde AWS’yi kullanıyor
ADASTEC’in kurucuları, şirketin kurulum aşamasında birçok çözümü değerlendirdi ve ilk günden itibaren iş ortağı olarak AWS’yi (Amazon Web Services) seçti. ADASTEC’e göre, AWS’yi servis ortağı olarak benzer hizmetler sunan şirketlerden ayıran özellikler arasında her türlü sorun için çözüm sunabilen hizmet çeşitliliği, kolay kullanım, kolay entegrasyon, süreklilik ve güvenilirlik bulunuyor.
ADASTEC, Otonom Sürüş Platformları flowride.ai’nin (flowride.drive, flowride.cloud, flowride.apps) tüm bileşenlerinde AWS’yi kullanıyor. AWS hizmetlerini hem geliştirme ortamlarının bir parçası olarak hem de otonom araçlardan veri aktarımı, bulutta veri depolama, veri analizi ve buluttaki operatörlere ve son kullanıcılara API hizmetleri ve uygulamaları sağlamak gibi amaçlar için değerlendiriyorlar. Şirketin faydalandığı en yeni AWS teknolojileri arasında AWS API Gateway, AWS IoT Core, AWS Timestream, Managed Service for Grafana ve Amazon SageMaker yer alıyor.
BT, finans ve girişimcilik alanlarında 25 yılı aşkın deneyime sahip bir ekip tarafından 2019 yılında kurulan ADASTEC, yollara otonom otobüsler yerleştirerek Amerika Birleşik Devletleri, Romanya ve Türkiye’de projelere başladı ve bu sene Avrupa’da birkaç yeni projeyi daha hayata geçirmeyi planlıyor. Şirket, Amerika, Avrupa ve MEA bölgelerindeki ortaklarıyla birden fazla operasyonel bölgede faaliyet gösteren, küresel olarak paylaşılan, bağlantılı ve otonom bir araç çözümü şirketi olmayı hedefliyor.