• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

Ahmet Şüküroğlu: Parmak Damar İzi Sensörleri Boyut Avantajıyla Mobil Uygulamalarda Rahatlıkla Kullanılabiliyor

Ahmet Şüküroğlu: Parmak damar izi ve avuç damar izi temel olarak aynı mantıkla çalışan sistemlerdir. Ancak uygulamalar konusunda farklılıklar gösteriyorlar. Parmak damar izi işlemleri için olası 8 parmak kullanılırken, avuç damar izi için 2 olasılık bulunuyor. Parmak damar izi okuyucu sensörlerinin ürün hacmi, avuç izi okuyucu sensörlerine göre daha küçük, bu sayede mobil uygulamalarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Parmak damar izi sistemlerinde daha küçük bir alan tarandığından daha hızlı doğrulama yapılıyor.

Çagdas Aru-Çagdas Aru
24 Nisan 2014
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ahmet Şüküroğlu: Parmak damar izi ve avuç damar izi temel olarak aynı mantıkla çalışan sistemlerdir. Ancak uygulamalar konusunda farklılıklar gösteriyorlar. Parmak damar izi işlemleri için olası 8 parmak kullanılırken, avuç damar izi için 2 olasılık bulunuyor. Parmak damar izi okuyucu sensörlerinin ürün hacmi, avuç izi okuyucu sensörlerine göre daha küçük, bu sayede mobil uygulamalarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Parmak damar izi sistemlerinde daha küçük bir alan tarandığından daha hızlı doğrulama yapılıyor.

Son dönemde biyometri uygulamaları tüm dünyada ilgi odağı olmuş durumda. En basit biyometri uygulamalarından birisi olan parmak izi okuma teknolojisi, iPhone 5S ve Samsung Galaxy S5 cihazlarda bile kullanıma sunulmuş durumda. Ancak biyometrinin asıl kullanım alanı hastaneler, hava alanları ve sınır kontrol sistemleri gibi çok daha kapsamlı projeler.

Sosyal Güvenlik Kurumuna üye olan hastaların özel hastanelerde muayenesinde problemleri önlemek için başlatılan “parmak” ya da “avuç içi” damar okuma yoluyla kimlik tanıtımı işlemi ne durumda bakmak istedik. Bu uygulamanın 4 tarafı var: SGK, özel hastaneler, cihaz ve yazılım tedarikçileri ve hastalar. Daha önce özel hastaneler tarafında bir yazı hazırlamış[1] ve ardından bu alan hizmet veren Ölçsan firması ve Fujitsuy’la görüşmüştük [2] [3]. Şimdiyse bu konuda hizmet veren bir diğer şirket olan Netaş firmasının Kamu Satış ve Ankara Bölge Direktörü Ahmet Şüküroğlu ile görüştük.

turk-internet.com: Avuç içi ya da parmak damarı okuma arasında ne türlü farklar var?

Ahmet Şüküroğlu: Kişinin sadece kendisinin sahip olduğu ve diğer bireylerden ayırt edilmesini sağlayan özellikler, biyometrik özellikler olarak tanımlanıyor. Günümüzde, biyometrik sistemlerle kimlik doğrulama teknolojileri, bankacılık işlemlerinden sağlık hizmetlerine kadar pek çok uygulamada kullanılıyor.

Bu teknolojiler arasında; parmak izi, parmak damar izi, avuç damar izi, el geometrisi, yüz tanıma, ses ve konuşma analizi, iris, retina tanıma gibi alternatifler var. Bu teknolojik ilerlemelerin olumlu bir sonucu olarak, uzun yıllardan bu yana, güvenlik amacıyla kullanılan parmak iziyle biyometrik kimlik doğrulama teknolojisi, yerini “parmak damar izi teknolojisine” bıraktı. Kopyalanabilir bir teknoloji olan parmak izi yerine “kopyalanamayan ve sadece kişi yaşarken aktif olan” damar iziyle kimlik doğrulama sistemleri her alanda gittikçe yaygınlaşmaya başladı.

Parmak damar izi ve avuç damar izi temel olarak aynı mantıkla çalışan sistemlerdir. Ancak uygulamalar konusunda farklılıklar gösteriyorlar. Parmak damar izi işlemleri için olası 8 parmak kullanılırken, avuç damar izi için 2 olasılık bulunuyor. Parmak damar izi okuyucu sensörlerinin ürün hacmi, avuç izi okuyucu sensörlerine göre daha küçük, bu sayede mobil uygulamalarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Parmak damar izi sistemlerinde daha küçük bir alan tarandığından daha hızlı doğrulama yapılıyor.

turk-internet.com: Bu uygulamaların kişisel mahremiyet açısından bir sorun teşkil ediyor mu? Ya da kişisel mahremiyet konusunda nasıl güvenceler var?

Ahmet Şüküroğlu: Bilgi ve iletişim teknolojileri, toplumların refahına, ekonomik büyümeye, katılımcı ve demokratik ortamın gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Aynı zamanda, geleceğin yaşamını önemli ölçüde şekillendiriyor. Biyometrik teknolojilerindeki gelişmelerle, teknolojinin kullanım alanlarının özellikle kamu, savunma ve sınır güvenliği, sağlık ve finans sektörlerinde güvenlik ve verimlilik sağlayan uygulamalarla artması bekleniyor. Kullanıcılar açısından biyometrik alternatiflere olan ilginin artmasındaki ana sebep, platformların sayılar, semboller ve harflerden oluşan ve hatırlamanın neredeyse imkânsız olduğu şifre kombinasyonlarıyla çalışması gösteriliyor.

Yapılan son araştırmalar; akıllı telefon kullanıcılarının yarısından fazlasının şifre yerine parmak izini, bilgisayar kullanıcılarının ise ekran kilidi için göz tanımlama sistemini kullanmayı tercih ettiğini gösteriyor. Kurumlar açısından kayıp ve kaçağın önlenmesi, güvenlik ve verimliliğin artırılması gibi amaçlarla teknoloji kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor. Damar izi uygulamalarında kişisel mahremiyeti etkileyen faktörler bulunmuyor. Damar izi sistemlerinde toplanan veri, canlı örnek ile karşılaştırılıyor ve damar izi datalarından canlı örnek (el ya da parmak) yaratmak mümkün olmuyor. Veri tabanında bulunan datalar ile kişinin kendisine ulaşılamıyor. Ayrıca damar izi verileri parmak izi gibi kişinin bilgisi haricinde toplanmıyor. Buna rağmen veri tabanları donanımsal güvenlik modülü ve şifreleme teknolojileriyle güvenlik altına alınıyor.

turk-internet.com: Hastanelerdeki yazılım ve donanımın uygulamalarında sorun yaşanıyor mu? Ne tür sorunlar yaşanıyor?

Ahmet Şüküroğlu: Hastanelerde yaşanan en büyük sorun doğrulama süresi diyebiliriz. Avuç içi sistemlerinde doğrulama merkezi sunucularda yapılır. Sensör, avucu tarayarak merkeze gönderir ve doğrulama sonucunu bekler. Avucun doğru yerleştirilememesi durumunda aynı işlem tekrarlanır. Network hızına ve yoğun saatlerdeki uygulama yüküne bağlı olarak bu işlem bir kaç dakikayı bulabilir. Parmak damar okuma sensöründe, sunucuyla işlem başlarken bir kez bağlantı kurulur ve ilgili veriler sensör tarafında işlenir. Parmak saniyede 12 kez taranarak doğrulama işlemi yapılır. Avuç izi okuyucuların bu şekilde seri olarak tarama yapması mümkün değil. Avuç izi ve diğer parmak okuyucular taşınabilir olmamakla birlikte 3 parçadan oluşur. (sensör, işlemci ve keypad). Parmak damar izi okuyucular ise tek parçadan oluan mobil opsiyonları olan ürünlerdir. Bu nedenle hastaneler için kullanım kolaylığı sağlar.

turk-internet.com: Avuç içi okuma ve damar okuma uygulamaları sadece hastanelerde mi geçerlidir yoksa başka kullanım alanları var mıdır? Örnek verebilir misiniz?

Ahmet Şüküroğlu: Biyometrik sistemler özellikle; ülke güvenliğinde giriş ve çıkış işlemleri, kriminal amaçlı teşhis ve tespit uygulamaları, sağlık ve sosyal güvenlik uygulamaları, e-devlet hizmetleri, ATM’ler, çağrı merkezleri, personel takibi gibi sosyal sistemler, bilgisayarlar, PDA’lar, cep telefonları ve kilit sistemlerinde kullanılıyor.

turk-internet.com: Dünyada bu alanda nasıl bir sektör gelişmiş durumda (iş hacmi, sektörün parasal büyüklüğü, yaygın olan ülkeler gibi)?

Ahmet Şüküroğlu: Özellikle bankacılık sektöründe Japonya, Türkiye, Polonya, İspanya başta olmak üzere birçok ülke biyometrik sistemleri kullanmaktadır. Bu ülkeler arasında Avusturalya, Brezilya, Almanya, Kanada, Amerika, İngiltere’yi sayabiliriz.

[1]-Gürkan Ergenekon : Medline Olarak 5 Hastanemiz için Biyometrik Kimlik Sistemine 100 Bin USD Yatırım Yaptık

[2]-Hatice Kalyoncu: Biyometride Başarı Üreticinin Biyometri Firması Olup Olmamasına ve Saha Tecrübesinin Seviyesine Dayalı

[3]-Utku Ünal: 2006’da Geliştirilen Avuç İçi Damar Tanıma Sistemi Mevcut Biyometrik Teknolojiler İçinde En Güvenilir Olanı

Etiketler: Söyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Dassault Systèmes İle 3D Tasarım ve Mühendislik Yazılımları Hakkında Sohbet
blank
Fusun S.Nebil
  • AYM’den 5651 Sayılı Kanunun 9.Maddesine İptal mi Geliyor?
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Rusya-Ukrayna Çatışması Avrupa’ya Siber Güvenlik Açısından Neler Öğretebilir?
blank
Mehmet Taşnikli
  • CNN+ Açılışından 1 ay sonra 30 Nisan’da Kapanıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
blank
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • e-Devlet Sitelerine Giren İhlal Edilmiş Hesapların Detayı
  • AKP, Neden Dezenformasyon Yasa Tasarısı Getiriyor
  • BTCTurk Satılıyor mu?
  • Twitter, Elon Musk’a Karşı Önlem Aldı
  • Netflix’de Kan Kaybı mı? Üye Kaybediyor, Hisseleri Düşüyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1
  • Paylaşılan İnternet ve Özel İnternet Erişimi Arasındaki Fark Nedir? için Halil Teberci
  • Rusya, Sosyal Medya Şirketlerine Sunucularını Taşımaları için Süre Verdi için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.