7 ve 8 Nisan tarihlerinde İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs ve Belçikalı kuruluşlardan oluşan proje ekibi, Yunanistan’ın Midilli adasında “Akdeniz Araştırmacıları Gecesi” veya bir diğer adıyla “Mednight”ı başlatmak için buluşacak. 2020 yılında başlayan ve bu yıl üçüncü yılını kutlayan proje, “Horizon Europe” programının “Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens” çağrısı sayesinde Avrupa Birliği’nden fon aldı. Mednight, üst limitin 15 olduğu değerlendirmeden 14 puan alarak, 2022-2023 dönemi için toplamda 600.000 € değerindeki desteği almaya hak kazandı.
Akdeniz, kıyılarında yaşayan 500 milyon kişi için insan bilincinin sınırını aşan bir dönemden geçiyor. Mednight, bölgedeki ortak sorunları tanıyarak, “deniz ve kirlilik”, “iklim ve temiz enerji”, “diyet ve beslenme” ve “yaşam ve sağlık” gibi alanlardaki ortak kaygılara yönelik değerleri, araştırma ve teknoloji desteklerini vurgulamak ve kadın araştırmacıları öne çıkarmak üzere bilim etrafında Akdeniz birliğini oluşturmayı amaçlıyor. İklim değişikliği, kirlilik, aşırı avlanma, çölleşme, yangınlar, gençler için çok az fırsat… hiçbir ülkenin tek başına ele alamayacağı veya çözemeyeceği uzun bir ortak sorunlar listesinin başında yer alıyor.
Araştırmacıların çalışmalarını, uzmanlık alanlarının çekiciliğini ve değerini kamuoyuna göstermek için Mednight “Akdeniz Bilimi” adını verdiği ortak çatı altında bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Midilli’de başlayacak etkinlikler birkaç ay içinde Midilli, Valensiya, Messina, İstanbul, Alicante, Orihuela, Torrevieja, Lefkoşa ve Kahire başta olmak üzere 400’den fazla Avrupa şehrine yayılan etkinlikler olarak 30 Eylül tarihine kadar sürecek.
Bu faaliyetler arasında Avrupa Komisyonu, uluslararası bir jürinin Akdeniz bilimine ve toplumuna olağanüstü katkılarda bulunmuş 11 araştırmacıyı seçeceği “Akdeniz Bilim Ekibi”ni; kaplumbağaları, balinaları ve yunusları korumak ve “ölüm perdeleri” olan kaçak ağları takip etmek için Nisan’dan Ekim’e kadar denizlere açılan 100 yıllık yelkenli gemi Toftevaag’ın deniz yolculuğunu; tren istasyonları, limanlar, plajlar veya parklar gibi kamuya açık yerlerde bilimsel deneylerin yapıldığı “Mind the Lab” etkinliklerini destekleyecek. Ayrıca proje sırasında, Mednigth’ın farklı alanlardaki bilim insanlarının seslerini ve Akdeniz’de yaptıkları araştırmaları yansıtacak bir belgesel de üretilecek. Bu ve diğer Mednight etkinlikleri akademik yıl boyunca yüzden fazla üniversite ve orta öğretim kurumunda sunulacak.
Mednight, SciCo Yunanistan koordinasyonunda FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Kıbrıs, Messina Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Avrupa Kadın Rektörler Derneği (EWORA) olmak üzere 10 konsorsiyumun katılımından oluşuyor.