AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, medyadaki dijital dönüşümle ilgili 94 sayfalık bir rapor hazırladı. “Mobil uygulamaların çoğunluğu dış kaynaklı” denilen rapor, son MYK’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu ve 2023 yılındaki seçimde Z kuşağı olarak tabir edilen 16-23 arasındaki yaklaşık yedi milyon gencin ilk defa oy kullanacağı anlatıldı. Raporda şöyle denildi :
“Onların içine doğdukları yeni medya düzeni, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesi, egemenliği ve siyaseti de aşan bir meydan okumayla karşımıza çıkıyor. Buna cevabımız ‘siber egemenlik’, ‘siber vatan’ ve dijital Türkiye ile olmalıdır. AB, sosyal ağlarla ilgili iki temel kırmızı çizgi belirliyor. Bunlar dezenformasyon ve terörle mücadeledir. Z kuşağına dönük farkındalık çalışmamıza dezenformasyonla mücadele ile başladık.
Yerli teknolojilerle, Siber Vatan’ı koruyarak, kendi verisini üreten bir toplumu mu, yoksa uluslararası dijital düzen tarafından işlenen veriyi indiren bir toplum mu olacağız? Aksi takdirde zihinleri veri sömürgeciliğinin bağımlısı olmuş gençlerimiz olacak.”
Raporda, salgın boyunca internet trafiğinin yüzde 11’inin Netflix’ten, yüzde 15’inin YouTube’dan, yüzde 12,7’sinin de WhatsApp’tan oluştuğu belirtildi.Raporda dört aşamalı bir eylem planı uygulanacağı kaydedildi
- Birinci olarak etik farkındalık oluşması sağlanacak.
- İkinci aşamada Z kuşağı için ‘dezenformasyon ile mücadele’ edilecek.
- Üçüncü aşama ise AB, Fransa, ABD gibi ülkelerdeki taşıyıcı hesaplar; siyasi hesaplardaki gelişmeler gündeme taşınacak. Türkiye’deki yasal düzenlemelerin temelini oluşturarak, medyada tartışılması sağlanacak.
- Dördüncü aşama ise ‘kanuni düzenleme’ olacak” denildi.
Raporda son dönemde tüm dünyada tartışılan “dezenformasyon” konusuna değinildi :
“Oy verme davranışı dijital mecralar tarafından doğrudan manipüle edilebiliyorsa; bu yeni Z kuşağı genç seçmen kitlesi başta olmak üzere tüm kullanıcılar yeni bir farkındalıkla donatılmalıdır”
Raporda, İnternet Yasası’nda yapılacak değişiklikler de yer aldı. Erişimi bir1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma mecburiyeti getirilmesi planlanıyor. Erdoğan’ın bu konudaki yasa çalışmasının bir an önce Meclis’e gelmesi talimatını verdiği aktarıldı.