• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa INTERNET İnternet Gelişimi & Sosyolojisi Dezenformasyon

AKP’nin Dezenformasyon Yasa Tasarısı Yarın Dijital Mecralar Komisyonuna Geliyor

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
31 Mayıs 2022
-5651 - Erişim Engelleme, Bilişim Hukuku, Dezenformasyon, Günlük Haberler
0
AKP’nin Dezenformasyon Yasa Tasarısı Yarın Dijital Mecralar Komisyonuna Geliyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

AKP neredeyse 1 yıldır yaptık-yapıyoruz dediği dezenformasyon yasa tasarısını sonunda ortaya çıkardı[1]. Kanun teklifi anlaşılan çok desteklenmiş, 286 AKP milletvekilinin dörtte biri yani 42 farklı ilden 66 AKP milletvekili tasarıya imza koymuş[1].

Tasarıya ilk imzaları MHP milletvekili Feti Yıldız ve AKP milletvekili Ahmet Özdemir koymuşlar. Feti Yıldız’ı 2 sene önce VPN’lerin yasaklanmasından hatırlıyoruz. O zaman kendisine “geç kaldınız, 4 sene önce yasaklandı” yazmıştık[2].

Diğer yandan bu milletvekilleri ilk imzacı gözükse de, zaman içinde tasarıya ulaşmak için sorduğumuzda çeşitli çevrelerden aldığımız cevap hep, tasarının Adalet Bakanlığı ya da ilgili başka kurumlarla ilgisi olmadan doğrudan Cumhurbaşkanlığında ve Mahir Ünal gözetiminde hazırlandığı şeklindeydi. Ama ilginçtir tasarıda Ünal’ın imzası bulunmuyor.

Sivil Toplum Kurumları Yasa Tasarısını Protesto Ediyor

27 mayısta komisyonlarda görüşülmek üzere TBMM’ye inen tasarıyla ilgili olarak konuyla yakından ilgilenen sivil toplum örgütleri hemen bir açıklama yayınladılar[3]. Bu metinde şu ifade hayli çarpıcı;

“Düzenlemede Avrupa Birliği’nin 23 Nisan 2022’de kabul ettiği, “Dijital Hizmetler Yasası” da referans alınarak “Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak” şeklinde söylemlerde bulunulmaktadır. Ancak sosyal medyanın hukuksuzluklara karşı anlık gündem oluşturma yeteneğini ortadan kaldırmak için, seçim gibi hukuksuzluklara anlık tepkilerin önemli olduğu günlere yönelik olarak, örnek cezalandırma, tutuklama ya da gözaltılarla kişilere bir gözdağı vermek, kişilerde bir otosansür dürtüsü yaratmak amacını taşıdığını düşünüyoruz.”

Peki sivil toplum örgütleri neden böyle düşünüyorlar?

Hapis Cezaları ve/veya Para Cezaları Ancak Geri Kalmış Ülkelerde Var

Dezenformasyon yeni bir konu değil. İlk çağlardan bu yana özellikle savaşlarda dezenformasyon kullanılmış. 2016’dan bu yana ABD ve Avrupa Birliğinde dezenformasyon korkusu iyice arttı. Bunun 2 nedeni var;

  1. Covid-19 ile ilgili olarak yaygın dezenformasyon yapıldı
  2. Rusların Seçimlere karışması iddiaları var (Trump’ın seçildiği 2016 seçimlerinden başlayarak)

Buna karşılık hem ABD, hem AB bir takım eylem planları yapıyorlar ama bu planların içinde hapis ya da para cezaları yok. Onun yerine şu 3 konuyu güçlendirmeye yönelik tedbirler alıyorlar;

  1. Şeffaf seçim süreçleri
  2. Medyada çeşitliliğin desteklenmesi
  3. Kullanıcıların internet okuryazarlığının arttırılması

Gördüğünüz gibi bu maddelerin hiçbiri AKP’nin planlarına uymuyor.

Dezenformasyon Kanunu Tersine Çalışır mı?

Bu arada AKP yönetiminde –en başta TÜİK rakamları gibi– çok sayıda algıya yönelik yanlış bilgi verilen konular var. AKP bu kanunu çıkarırken, acaba birgün tersine çalışabileceğini de hesaba katıyor mu? Mesela tasarı kanunlaşırsa ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ya da bireyler “dezenformasyon” başlıklı davalar açarsa ne olur acaba?

Kanun Teklifi İşe Yarar mı?

AKP, iktidara geldikten hemen sonra ana akım medyayı ele geçirme operasyonları yaptı ve bugün basılı mecralarla, TV’lar AKP’nin denetimi dışına zor çıkıyorlar. Çıkanlar da hemen RTÜK tarafından cezalandırılıyorlar.

Buna karşılık AKP interneti ve sosyal medyayı kontrol edemiyor. 2007’de yayınlanan 5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme kanunu üzerinde, aradan geçen 15 yılda tam 17 kere değişiklik yapan AKP bir türlü istediği sonucu elde edemedi. En son 2020’de sosyal medya şirketlerinin temsilci ataması, Türkiye’de ofis açması şeklinde düzenleme getirdiler ama bildiğiniz gibi bu da çalışmadı.

Bir yandan da yazının başında hatırlattığımız VPN yasaklama yürürlüğe konuldu ama bu da işe yaramadı çünkü farklı VPN protokolleri var. Tamamen bloklamak mümkün değil. Üstüne, artık VPN dünyada tarayıcıların içine gömülü geliyor.

Bu tasarıyla ise AKP tersine bir yaklaşımı deniyor, yeni kanun tasarısı ile bu mecraları kullananları tehdit ediyor, korkutuyor. Şimdiye kadar AKP zaten sosyal medyada bazen tutuklamalar yapıyordu ama şimdi belirsiz bir takım tanımlar getiriyor ve dolayısıyla “kanun” kisvesi ile istediği kişileri içeri atabilecek.

Bu çalışır mı?

Bu da çalışmaz. Neden çalışmaz derseniz? Hem su akar yolunu bulur, hem de bu kanuna maruz kalacak kişiler arasında “orantısız zeka” sahipleri bir hayli fazla. Bu kanun tasarısı olsa olsa AKP’s Paradox’unun yeni safhası olur. Yani kanunu ağırlaştırdıkça, özellikle internetin asıl kullanıcısı olan gençler uzaklaşıyor, onlar uzaklaştıkça AKP kanunu ağırlaştırıyor. Bu paradox’un tek çözümü var, AKP’nin artık gitmesi.

Dezenformasyon konusunda dünyada nerede ne yapılıyor, merak ediyorsanız burayı tıklayarak görebilirsiniz.

 

[1]Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

[2] Sn. Feti Yıldız Geç Kaldınız, VPN Zaten 4 Sene Önce Engellendi

[3] Dezenformasyon Yasa Tasarısı Hakkında Açıklama ve Çağrı

 

Etiketler: 5651 Sayılı KanunAKPCovid-19DezenformasyonKanun TeklifiManşet

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Ernur Öktem
  • Yakında Yerli Üretim Huawei Telefonlar mı Göreceğiz?
Fusun S.Nebil
  • Bu Sefer Boğaziçili Akademisyenler, Mezunlar ve Öğrenciler mi Fişlenmek İsteniyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Avrupa, AB Telekom Ağlarının Adil Ücretlendirilmesi için ABD İnternet Operatörlerinden Ücret Alacak mı?
Mehmet Taşnikli
  • İnternet Devleri, AB’nin Yeni Dezenformasyonla Savaş Kurallarını İmzaladı
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Rekabet Kurumu’ndan Başarılı Yemek Sepeti Soruşturması Animasyonu
  • Uydudan GSM’e Sinyal Teknolojisi, Test için FCC’den Onay Aldı
  • Depremi Önceden Haber Veren Sistem: EDIS
  • Dezenformasyon Düzenlemesi Düşman Ülkeler İçindir, Halk için Değil
  • AB, Cep Telefonları için Ortak Şarj Cihazını (USB-C) Zorunlu Kılıyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.