Almanya federal hükümeti aşırı sağcı grupların ve üyelerinin bilgilerine anında ulaşılabilmesini sağlayacak bir veri tabanı oluşturuyor. Çalışmayla, ülkede özellikle yabancılara karşı gerçekleştirilen ve ölümle sonuçlanan eylemlerin azaltılması öngörülüyor.
Gözlemciler, bilişim teknolojilerinin desteğiyle aşırı sağ ile mücadelenin daha etkin yapılabileceğini ifade ediyor. Konuya ilişkin açıklama Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich tarafından yapıldı. Bir süreden beri gündemde olan veri tabanı oluşturulmasına muhalefet partisi Hür Demokrat Parti (Freie Demokratische Partei), karşı çıkıyordu. Hür Demokrat Parti’nin ikna edilmesinin ardından çalışmaların başlatıldığı belirtiliyor.
Alman İçişleri Bakanı, merkezi sistem sayesinde aşırı sağcı bir kişi hakkındaki bilgilere ulaşmanın saniyeler mertebesinde gerçekleşebileceğini belirtiyor. Bakan Friedrich, muhbirlere ilişkin ayrı bir veri sistemi oluşturmayı planladıklarını da açıkladı. Alman yetkililer, alınacak bu tedbirlerle aşırı sağ ile bağlantılı şiddet eylemlerini engellemeyi umuyor.
Verilen bilgiye göre, veri tabanına sadece güvenlik parametrelerini sağlayan kişiler ulaşabilecek. Bilgiler sadece bu amaç için programlanmış bilgisayarlarca görüntülenebilecek. Aşırı sağ Neonazi üyesi kişilerin ad ve adres bilgilerine erişilebilecek. Çalışmayla, bu tür diğer radikal gruplara üye kişilerin bilgileri de anında ulaşılabilir kılınıyor.
Almanya’da, 2000-2007 yıllarında sekizi Türk toplam 10 kişinin Neonazi üyesi kişilerce öldürüldüğü ortaya çıkartılmıştı. Bu durum güvenlik ve istihbarat kurumları arasında bilgi paylaşımında bir zaafın olduğu şeklinde tartışmalara yol açmıştı.

Kaynak : 