Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) pandemi sürecinde tüm sektörlerin sekteye uğramadan işlerini sürdürmesinde kritik bir rol oynayan Telekomünikasyon sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de telekomünikasyon denince çoğu zaman akla ilk cep telefonu operatörleri gelse de sektör, alternatif işletmecilerin yoğun çabaları ve hizmet kalitesi sayesinde üzerine düşeni yerine getirerek pandemi sürecinde gücünü gösterdi.
TELKODER, elektronik haberleşme alanında 20 farklı hizmet grubunda toplam 460 şirkete ait 838 adet yetkilendirme bulunduğunun altını çiziyor. Sektörde mobil telefon işletmeciliğinden veri merkezi işletmeciliğine, uydu haberleşmeden sabit telefon hizmetine ve internet servis sağlayıcılarına kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren alternatif şirketler günlük hayatımızda önemli bir rol oynuyor. Birbirinden bağımsız olarak da düşünülemeyecek bu hizmetleri veren pek çok saygın alternatif işletmeci her gün hayatımızı kolaylaştırıyor.
Alternatif işletmeciler günün gerekliliklerine hızlı adapte oluyor
Kurumlar ve bireyler için en kritik konuların başında internet geliyor. İş süreçlerinin yürütülmesi, eğitim, e-ticaret, haberleşme ve bilgiye erişim için internete ihtiyaç duyuyoruz. İnternete bağlı televizyonlardan faydalanıyoruz, güncel olayları sosyal medyadan takip ediyoruz. 2018 yılında 74,5 milyon olan toplam genişbant abone sayısı 2019 yılında 76,6 milyona ulaşmıştı. Tüm bu noktaları göz önüne aldığımızda Türkiye’de internet hizmeti veren işletmelerin çeşitliliği rekabeti artırıyor ve bu da tüketiciye kaliteli hizmet olarak dönüyor. Ülkemizde daha fazla pazar payına sahip oyuncuların yanı sıra alternatif işletmeciler de kaliteli ve kullanıcıların beklentilerine göre şekillenen uygun maliyetli hizmetleriyle yer alıyor. Pandemi sürecinde uzaktan çalışma ve eğitim büyük oranda artarken ihtiyaç duyulan upload hızını ücretsiz ilk artıran da alternatif işletmeciler oldu.
Veri Merkezleri günlük hayatın her alanına dokunuyor
Bilgi teknolojileri (BT) operasyonlarını merkezi hale getiren, büyük miktarlarda verinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlayan veri merkezleri ülkemizde de gün geçtikçe önemini artırıyor. E-ticaret, online TV, video ve eğitim platformları, sosyal ağlar gibi günlük hayatımızda çok yer tutan tüm uygulamaları barındıran veri merkezleri sayesinde kullanıcılar önemli ihtiyaçlarını karşılıyor ve fayda sağlayan deneyimler yaşıyor. Tüm dünyada veri ekonomisini giderek katlanan bir pazar haline geldiğini vurgulayan TELKODER, ülkemizin de bu ekonomiden pay alması gerektiğini vurgulayarak veri merkezi işletmecilerinin bu sayede global rekabette güçleneceğini belirtiyor.
Uydu Haberleşme hizmetlerinin faydası tartışılamaz
Türkiye telekomünikasyon sektöründe hareketli alanlardan biri de Uydu Haberleşme hizmetleri. 2019 yılsonu itibariyle 11.642 uydu haberleşme hizmetleri abonesi bulunuyor. Bu alanda hizmet veren işletmeciler sayesinde rahatlıkla TV izleyebiliyor, video konferans gerçekleştirebiliyoruz. Karasal şartların uygun olmadığı fiber internetin ulaşmadığı köylere ve bölgelere uydu ile internet hizmeti sağlanıyor. TELKODER bu alanda faaliyet gösteren alternatif işletmecilerin daha fazla desteklenerek buradaki fırsatların yakalanacağını düşünüyor.
Alternatif işletmeciler desteklenmeli
TELOKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci dünyada olduğu gibi ülkemizde de alternatif telekomünikasyon şirketlerinin daha fazla desteklenmesiyle daha güçlü bir ekosisteme sahip olunacağına dikkat çekerek, şunları söyledi;
“Buradaki gücün ne kadar önemli olduğunu pandemi sürecinde yaşadık ve gördük. Zira telekomünikasyon sektörünü sadece cep telefonu operatörleri olarak düşünmemek gerekiyor. Burada veri merkezleri, uydu şirketleri, bireysel ve kurumsal ses ve internet altyapısı sunan alternatif işletmeciler büyük bir çaba göstererek çok sayıda sektörün sağlıklı biçimde iş yapabilmesini, vatandaşların her türlü günlük ihtiyacını karşılamasını ve haberleşmeyi yüksek verimlilikle sağladı. Gelecekte de bu tür olumsuz durumlar olsun olmasın telekomünikasyon sektörümüzü el birliğiyle büyütmeye devam etmemiz gerekiyor. Bu sayede hem sektörümüz güçlenecek hem vatandaşlarımız kaliteli hizmet alacak hem de ülkemiz daha fazla kalkınacak”