ABD, Apple, Google, Facebook, Twitter gibi Amerikan teknoloji devlerini “haksız yere vergi getirdikleri” iddiası ile çeşitli ülkelerin uyguladıkları ya da uygulamayı planladıkları dijital vergiler hakkında resmi bir soruşturma başlattı.
Soruşturma, Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Endonezya, Hindistan, İtalya, Türkiye, İspanya ve İngiltere’de yürürlüğe giren veya planlanan vergilerle ilgili. ABD resmi gazetesinde yayımlanan belgeye göre Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, İtalya, İspanya, Türkiye ve İngiltere’yi kapsayan inceleme çerçevesinde bu ülkelerin yetkili makamları ile görüşme talep edildi.
Alınan bilgiye göre, soruşturma arkasından dijital vergi getiren ülkelere yeni tarifelerin uygulanması veya diğer ticari misillemeler yapılması düşünülebilecek.
OTT yani masa üstü olarak tanımlanan bu Amerikalı firmalar çeşitli süreçler ve farklı ülkelerin vergilendirme avantajlarını kullanarak, tüm ülkelerde vergi ödemekten kaçınıyorlar.
Google ve Amazon gibi birçok büyük teknoloji şirketine ev sahipliği yapan ABD, konunun Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü aracılığıyla çok taraflı bir anlaşmayla ele alınması gerektiğini söylüyor. Ancak bu tartışmalar yavaş ilerliyor ve sonuç alınamıyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer yaptığı açıklamada şunlar belirtti :
“Başkan Trump, ticaret ortaklarımızın çoğunun şirketlerimizi haksız yere hedeflenmesi ve vergiler konulmasından endişe duyuyor. İşlerimizi ve çalışanlarımızı bu tür ayrımcılığa karşı korumak için gerekli tüm önlemleri almaya hazırız.”
İngiltere % 2 Vergi Koydu
Nisan ayında İngiltere’de dijital satışlar üzerinden %2’lik vergi yürürlülüğe girdi. İspanya’da da benzer bir verginin gelmekte olduğu kaydediliyor. Artan sayıda ülkenin çevrimiçi hizmetlerde bu firmaların mevcut yasalara göre çok az ödeme yaptığını ve ofis olarak varlıklarının olması, ilaveten o ülkelede satışların veya faaliyetlerin gerçekleşmesine karşın vergi ödenmediğine dikkat çekiyorlar.
Geçen yıl, Fransa satışlar üzerinden% 3 vergi koyduktan sonra, ABD Fransa’dan gelen peynir ve şampanya da dahil olmak üzere 2.4 milyar $ (1.9 milyar £) tarifeleri tehdit etti. Fransa’nın 2020 sonuna kadar tahsilatı ertelemeyi kabul etmesi üzerine, tehdidi bıraktı.
Hazine, İngiltere’nin daha geniş bir anlaşma durumunda hizmet vergisini kaldıracağını söylediğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’de Mart 2020 itibariyle Dijital Vergi Uygulanıyor
Türkiye’de Dijital Hizmet Vergisi, 7 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1 Mart 2020’den itibaren uygulanmaya başladı. Dijital ortamda sunulan reklam, sesli ve görsel içerik gibi hizmetlerin sağlayıcılarından alınan yüzde 7.5’lik dijital vergisiyle, ABD başta olmak üzere Türkiye’de vergi vermeyen yabancı dijital servislerle, hem kurumlar hem de gelir vergisine tabi olan yerli hizmet sağlayıcıları arasındaki haksız rekabetin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.