Google Play ve Apple App Store üzerinde, kullanıcılardan “zorla abonelik” ya da “kullanıcıları hileli reklam bombardımanına uğratmak” gibi yöntemlerle milyonlarca dolar alan yüzlerce mobil yazılım uygulaması keşfedildi.
Bunlar arasında takip yazılımları, casus yazılımlar ve kötü amaçlı reklam uygulamaları, astroloji, yıldız falları, fotoğraf ve filtre yazılımı, müzik dersleri, çizgi film oluşturma, QR kodu / PDF belge tarayıcıları ve video klip düzenleme gibi uygulamalar yer alıyor.
Uygulamaları Avast araştırmacıları buldu[1]. Apple’ın App Store’unda 134 ve Google Play Store’da toplam 70 olmak üzere toplam 204 adet yazılım uygulaması bulundu. Bunların 500 milyonun üzerinde indirildikleri görüldü. Buradan hareketle 400 milyon $ gibi bir para akışı sağladıklarını hesaplanıyor.
Genellikle ‘ücretsiz’ deneme opsiyonu ile ikna edilen kullanıcılara, indirme sonrasında fahiş ücretlendirmeler yapılıyor. Bunun bazı durumlarda yılda 3.000 ABD dolarına ulaşabildiği gibi bir kayıt var. Bu tür uygulamaların geliştiricileri, elde ettikleri geliri arttırarak devam ediyorlar. Kullanıcıların bu abonelik ücretlerinden nasıl kurtulacaklarını anlamaları zor oluyor.
Abonelikler, haftalık 4 ila 66 ABD Doları arasında değişebiliyor. Bir kullanıcı, yapılan ödemeleri fark ettikten sonra uygulamayı silse bile, bu aboneliğin durduğu anlamına gelmez – bu da geliştiricinin daha fazla para kazanmasına olanak tanıyor.
Google ve Apple, belirli bir süre sonra yapılan geri ödemelerden sorumluluk almıyorlar. Her iki şirket de bir uygulama silindiğinde aktif abonelikler konusunda uyarıyor, ancak Avast “yazılım uygulamalarının gelir getirmeye devam ettiği açık” diyor.
Bu tür mobil kullanıcıların uygulama aboneliklerini Apple [4] ve Google[5] üzerinde iptal için dipnotlara bakınız.
[1] How fleeceware apps have earned over $400 million on Android and iOS
[2] Fleeceware Subscription Apps on AppStore as of 23-03-2021.pdf
[3] Fleeceware Subscription Apps on PlayStore as of 23-03-2021.pdf