Son dönemde hızla kan kaybeden ve PC web tarayıcısı kullanımında 3. sıraya gerileyen Firefox, mobilde de liderlikten son derece uzak görünüyor. Bunun nedenlerinden birisi de firefox’un iOS versiyonu bulunmaması. Ancak bu durum Firefox geliştiricilerinin çok da umurlarında değil zira Mozilla Vakfı, Apple 3. şahıs yazılımlarla ilgili mevcut katı politikalarını değiştirmediği sürece iOS versiyonu çıkarmayacaklarını açıklamakta.
Mozilla’nın ürünlerden sorumlu başkan yardımcısı Jay Sullivan, bu hafta sonu katıldığı bir panelde Firefox’un iOS versiyonuyla ilgili herhangi bir planları olmadığını açıkladı. Firefox’un tasarımında Gecko adlı açık kaynak yazılım kullanılmakta ve Apple, bu program yerine Webkit adlı başka bir açık kaynaklı yazılımı desteklemekte. Bu yüzden örneğin Webkit kullanan Google Chrome tarayıcısı, iOS cihazlarda kullanılabiliyor ancak Firefox kullanılamıyor. İşin ilginç yanı ise, yine Gecko kullanan Camino adlı web tarayıcısının Apple’ın PC işletim sistemi OS X’te çalışıyor olması. Yani Apple, PC kullanıcılarına daha fazla tarayıcı opsiyonu sunarken iOS cihazlarda Safari’yi tek kılmak istiyor.
Apple’ın iPhone ve iPad gibi cihazlarda tarayıcı olarak Safari’yi öncelikli bir hale getirmeye çalıştığının en bariz kanıtı, bu cihazlarda default (önceden tanımlanmış) tarayıcı olarak Safari’nin gelmesi. Üstelik, kullanıcılar iPhone ve iPad gibi cihazlara Chrome gibi alternatif tarayıcılar yükleseler de Safari ön tanımlı tarayıcı olarak davranmayı sürdürüyor ve örneğin mailinizde yer alan bir linki veya uygulamayı açmak istediğinizde otomatik olarak Safari sayfasında açmak zorunda kalıyorsunuz.
Kısacası, Firefox’un iOS versiyonu için kullanıcıların daha uzun süre beklemesi gerekebilir. Apple’ın ise oldukça tehlikeli sularda yüzdüğünü söylemek mümkün zira AB Rekabet Komiserliği durumu incelerse firma için pek de hoş olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin Microsoft, Internet Explorer tarayıcısını Windows işletim sistemiyle birlikte ön tanımlı olarak sunduğu için milyar Euro değerini bulan cezalar aldı ve almaya devam ediyor [1].
[1]- AB Rekabet Komisyonu Microsoft’a 561 Milyon Euro Ceza Kesti

Kaynak : 