• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

Arkitera, Yapıda Online Kataloğ Hazırlıyor

Arkitera.com’un kurucularından Banu Binat, 2002’ye yönelik projeleri arasında, “Yapıportalı” kod adıyla andıkları, yapı ve tasarımda bir online malzeme kataloğu hazırladıklarını söyledi. Banu Binat, Türkiye’deki tüm mimarları kapsayacak bir veritabanı hazırlıkları içinde olduklarını da söyleyerek, Arkitera.com ve Arkitera Bilgi Hizmetleri’nin çalışmalarını turk-internet.com’a anlattı.

Gülden Tozkoparan-Gülden Tozkoparan
31 Aralık 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Arkitera.com’un kurucularından Banu Binat, 2002’ye yönelik projeleri arasında, “Yapıportalı” kod adıyla andıkları, yapı ve tasarımda bir online malzeme kataloğu hazırladıklarını söyledi. Banu Binat, Türkiye’deki tüm mimarları kapsayacak bir veritabanı hazırlıkları içinde olduklarını da söyleyerek, Arkitera.com ve Arkitera Bilgi Hizmetleri’nin çalışmalarını turk-internet.com’a anlattı.

Arkitera.com neden kuruldu?

Binat: Türkiye’de yapı sektörü birçok alanda hızla gelişirken, internet üzerinde sektöre yönelik e-çözümler sunan kuruluşların olmaması, Arkitera’nın kurulmasında en büyük etkendir. Yapı sektörüne verim artırıcı internet çözümleri sunmak, kurucular olarak bizi, Arkitera Projesinde birleştirdi. Başlangıç olarak, yapı sektörünün farklı alanlarında uzmanlaşarak edindiğimiz tecrübeleri internet ile birleştirmeye karar verdik. Proje fikir aşamasındayken Avrupa ve Amerika’da internet üzerinde sunulan benzer hizmetlerin pek çoğunu inceledik, Türkiye’ye nasıl uyarlayabileceğimiz konusunda stratejiler geliştirerek Arkitera’nın iş modelini Temmuz 2000’de hazırladık.

Hangi kaynakları kullandınız?

Binat: Arkitera Projesi, oldukça büyük bir yatırım gerektiriyordu ve kuruluş aşamasındayken Türkiye’de faaliyet gösteren hemen hemen tüm yatırımcılarla görüştük. Bu dönemde pek çok yeni ekonomi girişimcisi risk sermayesi almak için uğraşıyordu. Ancak, ABD’de teknoloji borsası Nasdaq’ın düşüşü, Türkiye’de ise önce Eylül ardından Şubat krizleri ile yatırımcılar geri çekildiler. Projemize inanıyorduk ve devam ettik. Teknik, idari ve pazarlamaya ilişkin tüm işleri kendi kaynaklarımız ile çözme kararı alarak Arkitera’yı 9 Ekim 2000’de deneme yayınıyla açtık. Ocak 2001’de ise hergün güncellenen bugünkü formatına geçtik.

Arkitera’nın çalışma alanları nelerdir?

Binat: Arkitera.com, yapı ve tasarım sektörüne odaklanmış bir portal. İlgi alanı, insan yaşamının geçtiği her ölçekteki binanın ve fiziksel çevrenin planlanma, projelendirme, üretilme, pazarlanma ve işletilme aşamalarının tümünü kapsıyor. Kullanıcı kitlesini yapı sektörü profesyonelleri, öğrenciler ve akademisyenler oluşturuyor. Her ay 35.000 profesyonel tarafından ziyaret edilen Arkitera’nın haftalık olarak yayınlanan haber bülteni üye sayısı 11.000’i aştı. Arkitera deneme yayınına başladığı günden bugüne dek, geçen bir yılı aşkın bir süre içinde, yapı ve tasarım sektörüne internet üzerinde içerik sağlayan tek profesyonel site konumuna geldi ve Türkiye’de kendi alanında bir çok ilke imza atarak ilerledi. Tüm bunları dinamik ve hızlı karar alan şirket yapımıza borçluyuz.

Birçok ilke imza attık dediniz, bu ilkleri öğrenebilir miyiz?

Binat: Türkiye’de yapı ve tasarım sektöründe ilk ve hala tek günlük güncellenen sitedir. İlk tartışma forumu ve forumla birlikte benzeri olmayan ilk online sektörel söyleşiyi “diyalog” adı altında gerçekleştirdik. Uluslararası mimarlık sitelerinin kurduğu bir ağ olan ICN’nin Türkiye’den ilk ve tek üyesiyiz. Düzenli olarak yollanan haber bülteni sektörde ilk Arkitera tarafından hazırlandı. Yapı ve tasarım sektörü profesyonelleri için sınıflandırılmış bir web rehberi de yine ilk Arkitera’da yayınlandı. Sektörde ilk reklam yönetim modülünü uygulayan site olduk. Ayrıca belki de bu ilklerden en önemlisi yapı sektörünün pek çok öncü şirketinin internete ilk reklam verdiği mecra olduk. Tüm sektörel etkinlikler ilk defa bir sitede bu kadar kapsamlı veriliyor.

Yapı ve tasarım sektöründe veri tabanı hazırmıyor musunuz?

Binat: Evet, önemli bir projemiz var. Bu proje ile, Türkiye’deki mimarlığının portresini çizmeye yardımcı olacak, nitelikli tasarımları internet ortamında hazırlanacak bir veritabanında toplamayı hedefliyoruz. Veritabanı, Türkiye’deki tüm mimarları kapsayacak. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak böyle bir veritabanı, Türk Mimarlığını yurtdışında etkin bir şekilde duyuracağı gibi, gerek mimarlar, gerekse binalar arasında arama, listeleme ve karşılaştırma yapılabilecek şekilde hazırlanıyor.

Çalışmaları uzun süredir devam eden projemizin danışmanlığını, konusunda söz sahibi uzmanlardan oluşan bilimsel bir komisyon yapıyor. Mimarlık kültürü adına çok önemli bir çalışma olacağını düşündüğümüz bu bölüm için sponsor desteği gerekiyor. Dolayısıyla veritabanı ancak sponsor bulduğu zaman yayına açılabilecek, hedefimiz 2002 Şubat sonu. Tek bir kurumun sponsorluğunda yapmak istediğimiz projeye, kısım kısım sponsor olmak isteyen birkaç büyük kurum ile görüşüyoruz. Zaten uzun soluklu olacak bir proje, 6 aydır çalışmalar devam ediyor ve tamamlanması yaklaşık bir yıl sürecek.

Diyalog basında çok yer aldı, bize biraz diyalogtan bahsedebilir misiniz?

Binat: Mesleğinde başarılı ve adı sık duyulan konuklarımız, iki haftalık periyotlarla foruma katılıyorlar. Diyalog bu buluşmalar için ayırdığımız bölümün adı. Diyalog’a herkes katılabiliyor, İstanbul dışından hatta yurtdışından da katılım var. Konuklara soru sormak isteyenler forum başlangıcına kadar ve forum süresince soru yollayabiliyorlar. Bugüne kadar mimarlık dünyasının pek çok ünlü ismini ağırladık, dolayısıyla basında da bu katılımlar ses getirdi. 2002 için 6 aylık programımız hazır. Diyalog’un giderek artan bir ilgiyle devam edeceğini düşünüyoruz.

Peki, Arkitera’nın gelir modeli nedir?

Binat: Arkitera.com aslında “Arkitera Projesinin”, markasını güçlendirmek için kullandığı bir portal hizmeti ve gelir modeli reklama dayanıyor. Tek bir alanda uzmanlaşmış olduğumuz için reklam alma konusunda şanslıyız. Çünkü Arkitera’ya reklamverenler direkt hedef kitlelerine ulaşacaklarından emin oluyorlar. Yapı Sektörü’nde köklü bir çok kurum internete reklamı ilk bizimle verdi. ABD ve Avrupa’da yapı sektörü banner fiyatları genel olarak 20 ile 50 dolar arasında değişirken, Türkiye’de banner fiyatlarına sektörlerden bağımsız olarak baktığımızda 2 ile 20 dolar arasında değişim gösteriyor. Yapı sektörü banner fiyatlarını belirleyen bir piyasadan henüz söz edemiyoruz. Biz de kendi fiyatlarımızı Türkiye’nin koşullarını ve diğer mecraları göz önüne alarak belirledik.

Arkitera Bilgi Hizmetleri’nin gelir modeli ise büyük ölçüde bu alanda verdiğimiz danışmanlık hizmetine dayanıyor. Sektörün internet ile olan ilişkisinde genel bir iyileşme şart. Bu konuda Arkitera Bilgi Hizmetleri olarak elimizden geleni yapıyoruz. Web sitelerinden memnun olmayanlar bize başvuruyor, biz de kurumun işlevleri ve hedefleri doğrultusunda interneti önemli bir kanal olarak kullanabilmeleri için projeler üretiyoruz ve işlerini internete taşımaları, strateji geliştirmeleri konusunda danışmanlık veriyoruz.

Gelecekteki projeleriniz neler, bahsedebilir misiniz?

Binat: Türkiye’de inşaat sektöründe bugün dünya standartlarında malzemeler üretiliyor ve yine dünya standartlarında yapılar inşa ediliyor, ama hala standartlaşmamış bir alt yapımız var. Verim kaybının en büyük sebebi de bu. En basit örneği ile CAD çizimlerinin standartlaşmadığı Türkiye’de online proje yönetimini, bu standartların yerleştiğini görmeden başlatamazsınız. Biz bu konuda yaşanan sıkıntıların çözümlerinin üretimiyle yola çıktık. Arkitera ile paralel olarak çalışmaları bir yılı aşkın zamandır devam eden “Yapiportali” kod adıyla andığımız projemiz kapsamlı bir online malzeme kataloğu ve profesyonel hayatımızda pek çok kolaylık getirecek olan diğer modülleri içeriyor. Şubat 2002’de lansmanını yapacağımız bu proje ile yapı sektöründe hizmet veren firmalara verim kaybını önleyecek bir hizmet sunacağız.

Etiketler: Portallar - SitelerSöyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • Moore Kanunu’nun Yaratıcısı Gordon Moore 94 Yaşında Öldü
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Çip Dünyasının Devi ARM, Halka Arz Öncesi Fiyatları Yükseltmeye Uğraşıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • “Yeni Ek Vergi Uygulamasının Türk Teknoloji Şirketlerine, Girişim Ve Yatırım Ekosistemine Yıkıcı Etkileri Olacaktır”
  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
  • Meta’nın Güvenlik Yöneticisi, Yunanlılar Tarafından Hacklendi ve 1 Yıl Takip Edildi
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
  • Bilişim Uzmanlarının Büyüyen Sorunu Tükenmişlik Sendromu

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.