Financial Times’ta yayınlanan bir habere göre, Avrupa Parlamentosu, Google’un arama motoru fonksiyonunu, diğer bölümlerinden ayırmasını isteyecek. AB Microsoft’dan da 1990’larda benzer bir talepte bulunmuştu. Ancak o zaman parayla satılan bir ürün söz konusuydu. Şimdi ise arama fonksiyonu ücretsiz olduğu için konu biraz karmaşık gözüküyor.
Aslında konu biraz “Amerika-Avrupa” rekabet kavgası durumunda (hatta Almanya-ABD), biraz da operatör-OTT kavgası durumunda. Son bir kaç İnternet Yönetişim Toplantısında[1], Avrupa internet konusunda daha fazla yönetim hakkı ve bölgenin firmalarını korumak istiyor. Örneğin, YouTube seyretmek için kullanılan bantgenişliği konusunda bölgenin firmaları yatırım yaparken, para kazanan taraf Google oluyor. Ya da Google bölgede İrlanda üzerinden reklam parası kazanırken, kazancın doğduğu İngiltere gibi ülkelere vergi ödemediği için tepki topluyor[2][3].
Avrupa Parlamentosu’nun Google üzerinde bir yaptırım gücü bulunmuyor ama bu gelişme, 4 yıldan beri Anti-tröst davası yürüten AB Komisyonu üzerinde bir baskı yaratacak gibi gözüküyor. Google’un kendi ülkesindeki pazar payı % 68 iken, Avrupa’da % 90 ve rakiplerinin sonuçlarını yavaşlattığına dair iddialar da var. Ama Avrupa’nın asıl endişeleri 4 konuda[4];
- Google arama sonuçlarının yer aldığı sayfada, Google Shopping, Resturant İncelemeleri, haberler, YouTube gibi kendi “dikey arama servislerine” link veriyor. Rakiplerine vermiyor.
- Rakiplerin servislerindeki (mesela restaurant incelemeleri) içerikleri ve de izinsiz olarak alıp, kendi içeriğine ilave ediyor.
- Bu durum arama reklamları rakiplerini engelliyor..
- Reklam verenin bu durumda reklam vereceği tek yer AdWords olarak kalıyor
Şubat ayında Google AB ile 2010’dan bu yana süren Anti-Tröst soruşturmasında, rakiplerine üst sıralarda yer vereceği sözüyle birlikte bir anlaşmaya varmıştı[5]. Google’un yaptığı iş de hukuki bulunarak, herhangi bir ceza kesilmemişti. Ancak bu anlaşma daha sonra şüpheyle karşılandı[6]. Rakipler başta olmak üzere, diğer kişiler kararı yeterli bulmamışlardı. Tepkiler çoğalınca aynı soruşturma eylül ayında bir daha açıldı. Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, tüketicileri koruma amaçlı olarak, Google’dan arama algoritmasının nasıl çalıştığını göstermesini istedi.
Bununla da bitmedi, Avrupa’da satılan telefonların % 75’i Android olduğu için, bu konuda da bir soruşturma açılması istendi.
Bakalım bundan sonra ne gelişmeler göreceğiz.
[1] İnternetin Kaderini Belirleyecek Konferans Dubai’de Başlıyor
[2] İngiliz’ler Google’u Vergi Konusunda Sıkıştırıyor
[3] Avrupa Ülkeleri Google’a Bir Kez Daha Vergi Soruşturması Açma Hazırlığında
[5] Google, AB Rekabet Komisyonu’yla Anlaşma İmzalayarak Soruşturmadan Yırtmayı Başardı