BTK’nın mobil ara bağlantı fiyatlarını % 30 düşürmesinin üzerinden 1 ay bile geçmeden, Avrupa Birliği’nde benzer bir uygulama için bugün açıklama yapıldı.
Buna göre mobil sonlandırma ücretlerinde % 70’ler civarında indirim istenirken, sabit hatların 0,57-1,13 euro’luk fiyatlarla zaten düşük düzeyde olduğu belirtildi.
AB’nin Telekom komisyoneri Viviane Reding, Avrupa’daki 27 ülkenin ulusal düzenleyicilerine kılavuzlar yayınladı. Kılavuzlar bağlayıcı değil ama ülkelerin bu konuda ellerinden geleni yapması isteniyor.
Kılavuzlarda sonlandırma ücretlerinin hesaplama methodlarının “gerçek maliyetlere” dayanması gerektiği belirtiliyor. Bu yolla da 2012 sonuna kadar sonlandırma ücretlerinin 1,5-3 euro cent arasında düşebileceği belirtiliyor.
Rekabeti arttırmak ve bu yolla tüketicilere daha iyi koşullar sunmak olarak açıklanan amaç çerçevesinde, önümüzdeki 3 yıl içinde mobil telefon arabağlantı ücretleri % 70 civarı düşürülecek ve bu yolla da tüketici faturalarının 2 milyar euro kadar daha aşağıya düşebileceği hesaplanıyor.
Buna karşılık, sonlandırma ücretleri pek çok operatör için önemli bir gelir kalemi durumunda. Hatta bazı büyük operatörlerinin gelirlerinin % 20’sinin sonlandırma ücreti olduğu da belirtiliyor.
Avrupa çapında fiyatlar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, ortalama bakılırsa, AB içinde sonlandırma ücretleri 8.5 euro cent/dakika olarak şekillenmiş durumdaydı.



Kaynak : 