Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 2001-2005 yıllarını kapsayan Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamındaki “2004 yılı Programı”nı açıkladı. Programda, Türk Telekom’un özelleştirmesinden, Aycell-Aria birleşmesine önemli mesajlar yer alıyor.
Türk Telekom hisselerinin en az yüzde 51’lik bölümünün tek seferde blok satış, halka arz ya da blok satış ve halka arz yöntemlerinin birlikte kullanılması yoluyla özelleştirilmesini içeren 30 Nisan 2003 tarihli Bakanlar Kurulu Prensip Kararı alındığının hatırlatıldığı Program’da, özelleştirme stratejisine ilişkin kararın 2003 yılı sonuna kadar alınacağı belirtiliyor. Bilindiği gibi Türk Telekom’un özelleştirmesine yönelik IMF’ye verilen Niyet Mektupları’nda, Ekim ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerekiyordu.
Programda Türk Telekom’un özelleştirmesine ilişkin şu ifadelere yer veriliyor:
“Türk Telekom hisselerinin özelleştirilmesine yönelik blok satış ve halka arz çalışmaları eşzamanlı olarak yürütülecek ve uygulanacak yöntem piyasa koşullarına göre belirlenecektir. Bu bağlamda, Türk Telekom hisselerinin değerinin günün ekonomik koşullarına göre yeniden tespiti ve satış stratejisinin telekomünikasyon piyasalarındaki gelişmeler paralelinde belirlenerek, gerekli Bakanlar Kurulu Kararının 2003 yılı sonuna kadar alınması beklenmektedir. Ayrıca, Türk Telekom’un, pazarın serbestleşmesiyle doğacak rekabet ortamına hazırlanması amacıyla başlatılan ticarileşme ve yeniden yapılanma çalışmaları sürdürülmektedir.”
2003 yılı Eylül ayı itibariyle, 20 adet uydu telekomünikasyon hizmeti, 2 adet uydu platform hizmeti, 5 adet GMPCS mobil telefon hizmeti olmak üzere toplam 27 adet İkinci Tip Telekomünikasyon Ruhsatı ve 95 adet internet servis sağlayıcısına genel izin verildiğinin belirtildiği Programda, Türk Telekom’un alt yapı yatırımlarının yavaşladığına işaret ediliyor. Türk Telekom’un alt yapı yatırımlarında yavaşlama sürecine girildiği ancak son dönemde DSL alt yapı çalışmaları tamamlandığında önemli bir kapasite artışı sağlanmış olacağı kaydediliyor.
İnternet erişimindeki düşük hız ve satın alma gücüne göre yüksek maliyet, pazarın gelişimini kısıtlayan önemli nedenler olarak değerlendiriliyor.
Programda, Türk Telekom’un ses ve bununla ilgili alt yapı tekelinin 2004 yılı başı itibarıyla sona ereceği, tüm telekomünikasyon hizmetlerinin sunumu ve altyapı hizmetinin rekabete açılacağı belirtiliyor.
Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Yeni Telekomünikasyon Kanununun hazırlanmasına yönelik olarak çalışmaların son aşamaya geldiği ve ayrıca pazarın serbestleştirilmesi öncesinde tamamlanması gereken ikincil mevzuat çalışmalarının sürdürüldüğü de kaydediliyor.
AYCELL-ARİA BİRLEŞMESİ
Aycell’in, 4971 sayılı Kanunla Aria ile birleşmesine olanak sağlandığı, birleşme görüşmeleri devam ettiği vurgulanıyor. Programda, Aycell-Aria birleşmesi sonucunda iki ayrı lisansa sahip olunacağı ve bir lisansın Hazine’ye devrinin gündeme geleceği konusuna üstü kapalı vurgu yapılıyor. Programda konuyla ilgili şöyle deniliyor:
“Birleşmenin gerçekleşmesi halinde, iki firmanın tek bir lisans altında çalışması ve sektördeki rekabetin artması beklenmektedir.”