Dış kaynak kullanımının yaygınlaşmasının en önemli sebebi birçok kullanıcı gereksinimini aynı anda karşılayan bir iş modeli olmasıdır. Dış kaynak kullanımının başlıca avantajları şu şekilde özetlenebilir:
Stratejik Sebepler
1.BİT doğru kullanmak: Günümüzde iş yönetimi, üretim, müşteri ilişkileri yönetimi, kaynak kullanımı optimizasyonu, süreç yönetimi gibi birçok konu önemli ölçüde BİT’e dayanmaktadır. Dolayısı ile BİT’in doğru yönetimi, rekabet edebilirliğe büyük katkıda bulunmakta ve BİT’i doğru kullanmayan firmalar da büyük sorunlar ile karşılaşabilmektedir. Bu durum, BİT alanlarını deneysel bir yaklaşımla ele almayı büyük bir risk haline getirmektedir. BİT’i, şirketlerin iş hedeflerine uygun bir şekilde yönetmek dış kaynak kullanımı şirketlerinin sorumluluğudur; dolayısı ile bunu başaramadıkları takdirde bu şirketler önemli yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar. Bu durum, dış kaynak kullanımı şirketlerinin sağladığı en önemli faydalardandır.
2.Ana işe odaklanmak: Günümüzün pazar şartları, işlerin giderek daha karmaşık yapılarda yönetilmesini gerektirmektedir. Birbiri ile etkileşim ve uyum içinde çalışması gereken bu yapıları kurmak ve yönetmek büyük finans kaynakları, birçok konuda bilgili yönetim katmanları ve yoğun ilgi gerektirmektedir. BİT sektöründe dış kaynak kullanımı ile BİT’in hangi amaca hizmet etmesi gerekmekte ise sadece bunun tanımlanması yeterli olmakta, BİT ile ilgili, finansman dahil, sorumluluk dış kaynak kullanımı şirketine devredilmektedir. Müşterinin yapması gereken tek şey stratejiyi belirlemek, hedefleri koymak ve ilişkiyi yönetmektir. Bu yöntemle, BİT bir hedef olmaktan çıkıp bir araç haline gelmektedir.
Ticari Nedenler:
1.Maliyetin azaltılması: Dış kaynak kullanımı hizmeti veren kurumlar müşterilerinin herhangi birinin tek başına sahip olduğundan çok daha büyük bir ölçeğe sahiptirler. Bu sebeple hem satın alma maliyetleri hem de işletim maliyetleri daha düşüktür. Diğer taraftan özellikle BİT hizmetlerinde öğrenme ve geliştirme maliyetlerinin yüksek olması, sistemlerin sürekli değişmesi sebebi ile bu maliyetler ile sık sık karşı karşıya kalınması sorunu da dış kaynak kullanımı şirketlerinin aynı öğrenme ve geliştirme maliyetlerini birden çok firmaya paylaştırabilmeleri nedeni ile düşebilmektedir.
2.Sabit maliyetin değişkene dönüştürülmesi: Birçok BİT sisteminde ilk maliyet çok yüksektir ve maliyet kapasite arttıkça göreceli olarak az artmaktadır. BİT sistemini kendisi için kuran her şirket bu sabit maliyetlere katlanırken, dış kaynak kullanımı şirketleri toplamda çok daha büyük bir havuzda erittikleri sabit maliyetleri müşterilerine yansıtmayabilmekte, dolayısı ile kapasite gereksinimi artıp azalırken kullanıcı esnek ve düşük bir maliyet modeli ile hareket edebilmektedir.
3.Maliyetlerin önceden bilinmesi: Birçok şirketin hem tecrübe hem de bilgi eksikliği sebebi ile ilk defa uyguladığı bir BİT sistemi; dış kaynak kullanımı şirketinin tecrübe kazanmış olduğu ve bu sebeple risklerini yönetebildiği, maliyetini bildiği bir sistemdir. Böylece, müşteri kuruma sistemin toplam sahip olma maliyeti konusunda çok ayrıntılı ve kesin bilgi verilebilmektedir.
Hizmet Kalitesi
1.Belirlenmiş hizmet düzeyleri: Dış kaynak kullanımı şirketleri müşterilerinin alacakları hizmetin bütün parametrelerini önceden belirleyebilmektedirler. Bu hizmet düzeylerinin sağlanamaması durumunda uygulanacak yaptırımlar da belirlenebilmekte, böylece taahhütlerin gerçekleştirilmesi güvence altına alınmaktadır.
2.Süreç ve Prosedürler: Bir BİT hizmetinin kalitesi; tanımlı, iletişimi yapılmış ve uygulanan süreçlerin varlığına bağlıdır. Değişiklik yönetiminden risk yönetimine kadar geniş bir çerçeveyi doldurması gereken süreçler sorun olasılığını azalttığı gibi, çıkması kaçınılmaz olan sorunlarda da çözümün çok hızlı ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Etkin dış kaynak kullanımı firmaları ise süreçleri ve prosedürleri oluşturabilmek için proje yönetimi metodolojileri, kalite ve yetkinlik yönetimi sistemleri (ISO 9000:2000 ve CMM gibi), standartlara uygun servis yönetim sistemleri (ITIL gibi) kullanmaktadırlar.
Kaynak Kullanımı Esnekliği
1.Geniş kaynak havuzu: Birçok uzmanlık alanına yayılmış olan BİT hizmetlerinin, farklı zamanlarda gerektirdiği farklı uzmanlıklar ancak geniş bir kaynak havuzundan sağlanabilir. Bu havuzun bir şirket tarafından yönetilmesi de kaynak yönetimini, entegrasyonu ve koordinasyonu kolaylaştırmaktadır.
2.Kaynak sürekliliği: İşten ayrılma, hastalık, izin gibi kaynak sürekliliğini tehdit eden durumlar ile mücadele edebilmek ve beklenmedik durumlar için önlem geliştirmek bir dış kaynak kullanımı şirketinin fazla ek kaynak gerektirmeden yönetebileceği konulardır.
Risk Yönetimi
1.Maliyet ve teknoloji risklerinin azalması: Özellikle proje yönetimi hataları, yanlış teknoloji seçimi, kaynak yetersizliği, hedef yönetiminin olmaması gibi sebeplerle maliyetleri çok yükselebilen BİT projelerinde, bu konuda gerekli önlemleri almak ya da önlem alamadığı takdirde de sonucuna katlanmak müşteri şirketin sorumluluğu olmaktan çıkıp dış kaynak kullanımı şirketinin sorumluluğu haline gelmektedir.
BİT teknolojilerinde dış kaynak kullanımına elverişli alanlar
- Uçtan uca tüm bilişim sistemleri
- Sistem odası (data center) hizmetleri
- Veri depolama sistemleri
- İş sürekliliği / Felaket koruma hizmetleri
- Customer Interaction Center hizmetleri
- Veri ve iletişim ağları hizmetleri
- Ağ yönetimi
- Güvenlik hizmetleri
- ATM hizmetleri
- Destek ve bakım hizmetleri
- ERM, CRM, e-procurement, marketplace, portal gibi e-iş çözümlerinin geliştirilmesi
Şirketler geçmişte ve bugün taşeron olarak adlandırılan firmalara birçok işlerini yaptıragelmişlerdir. Outsourcing ile taşeron kullanmanın arasındaki fark, şirketin değer zinciri içinde yeralan bir veya birden fazla fonksiyonun uzun bir vade için, bir bütün olarak ele alınması, yeniden tasarlanması, kurulması ve işletilmesidir. Dış kaynak kullanımında fiyatlandırma yöntemlerinden biri de, şirkete, dış kaynaklandırılan fonksiyon ve bu fonksiyonun bulunduğu değer zinciri içinde katılan artı değerin paylaşılmasıdır. Bu dış şirketi performansını attırmasına yönlendiren ve hem şirketin hem de dış şirketin uzun vadede kazançlı çıkmasını sağlayan bir yöntemdir.
Siemens Business Services, bir outsourcing şirketi olarak, hizmet verdiği şirkete, bilişim ve iletişim teknolojisine dayanan, Danışmanlık-Tasarım-Kurulum-İşletim-Bakım değer zincirine kapsamlı çözüm ve hizmetler sunarak, şirketin kendi işine odaklanmasını amaçlamaktadır.
Siemens Business Services’e outsource edilebilecek hizmetler:
ATM hizmetleri : ATM cihazlarının saha destek hizmetleri (kuruluş, bakım ve onarım, yer değiştirme ve sökme), yönetim ve izleme hizmetleri, ATM networkünün yönetimi, EMV ve 3DES güncelleme hizmetleri sunulmaktadır.
POS hizmetleri : POS terminallerinin saha destek hizmetleri (kurulum, bakım ve onarım ve sökme), patch yükleme, POS networkünün yönetimi (konsentratörler ve telefon/data hatları), EMV ve 3DES standartlarına uygunluk hizmetleri sunulmaktadır.
Masaüstü hizmetleri : Masaüstü bilgisayar ve çevre birimlerinin uzaktan yönetim yazılımları veya müşteri lokasyonunda çalışan personeller yoluyla yönetimi, kurulum, bakım, onarım, yer değiştirme, sökme ve izleme hizmetleri sunulmaktadır.
Çağrı Merkezi hizmetleri: Satış, teknik destek, satış sonrası hizmet gibi tüm çağrı merkezi hizmetleri yurtiçi ve yurtdışı müşteriler için hazır teknolojik altyapı, süreçler ve deneyimli insan kaynağı ile sunulmaktadır.
Destek ve Bakım hizmetleri: Marka bağımsız olarak kişisel bilgisayar, yazıcı, sunucu gibi ekipmanlarının taahhüt edilen hizmet düzeylerinde Türkiye geneline yaygın teknik destek ağı ile destek ve bakım hizmetleri sunulması
Kurumsal Ağ çözümleri: Kurumlar için web’e açık uygulamaları ya da Intranet’lerinde, güvenli erişim, yüksek erişilebilirlik ve hızlı erişim sağlayan iletişim ağlarının kurulması ve işletimi
Sistem Odası (Data Center) İşletimi: Kurumların büyük yatırımlarla kendi sistem odalarını kurmasına gereksinim olmadan, Siemens Business Services’ in yüksek teknolojik altyapı ile kurulmuş sistem odasında sunucu barındırma ve yönetim hizmetleri
Diğer hizmetler: Siemens Business Services, BİT’nin çok geniş bir alanında uçtan uca çözümler sunmaktadır. Yukarıda ayrıntıları belirtilen hizmetlerin yanı sıra Telekom hizmetleri, SAP sistemlerinin barındırılması, yönetimi ve son kullanıcı desteği, duran varlık yönetimi, arşivleme hizmetleri gibi çözümler de sunulmaktadır.