Ülkemizin bilişim alanındaki stratejilerinin belirlenmesi için Kalkınma Bakanlığına bağlı Bilgi Toplumu Daire Başkanlığınca bir ihale açıldı. Bu ihale ile ilgili süreçleri, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da katıldığı bir toplantı sırasında Başkan Emin Sadık Aydın’a sorduk:
Turk-internet.com : Emin Sadık Aydın Bey, Türkiye’nin Bilişim Stratejisi konusunda yeni bir ihale açtığınızı biliyoruz. Bize bu süreci anlatır mısınız?
Emin Sadık Aydın : 2006-2010 döneminde uygulanan bir bilgi toplumu stratejimiz ve eylemplanımız var ama bunun dönemi tamamlandı. Hernekadar devam eden bazı projelerin halen uygulanma aşamasında olsa da, artık strateji belgesi ve eylem planı dönemini kapatmış olduk.
2011 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Kalkınma Bakanlığı olduktan sonra, kanuni görevleri arasında; ulusal bilgi politikaları ve stratejilerinin belirlenmesi yer alıyor. Biz bu görevi Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı olarak kurulduğu 2003 yılından bu yana devam ettiriyoruz ve 2010 yılı sonundan itibaren, 2010 sonrası bilgi toplumu stratejisi ile ilgili çalışmalana başladık. 2011 yılındaki DPT’nin bakanlığa dönüşümü ile birlikte bu çalışmalar bir miktar yavaşlamış olsa da, çalışmalarımızı devam ettirdik.
Geldiğimiz nokta şu; şu anda devam eden bir ihalemiz var. 26 temmuzda 2012 tarihinde ilk oturumu gerçekleştireceğiz. Daha sonra firmaların değerlendirmelerini yapıp, teknik görüşmeleri yaptıktan sonra, ihale sürecinin gereklerini yerine getireceğiz. Mali, teknik gibi.
Sonrasında bizim 2010 sonrası dönemdeki gelişmeleri, strateji planı uygulanma dönemindeki ve dünyadaki gelişmeleri gözönüne alarak. Türkiye’nin bilişimi kullanarak büyümesini ve istihdamını nasıl destekleyebileceğini, bilişim sektörünün buradaki girişimciliği nasıl arttırabileceği konusunda analizleri ortaya koyacak, politika önerilerini ortaya koyacak bir danışmanlık hizmeti almak istiyoruz.
Bu süreci çeşitli çıktılarla, özellikle katılımcığı destekleyecek çıktılarla desteklemek niyetindeyiz,. Buna yardım edecek bir şartname hazırladığımızı düşünüyoruz. Katılımcılıktan kastımız burada sadece kamu kuruluşları değil, söyleyecek sözü, katkısı olabilecek herkesi kastediyorum. Sivil toplum örgütleri, bilişim sektörü temsilcileri.
Bu katkıyı aldıktan sonra, tabiri caiz ise yemeği hazırlayabileceğimiz malzemelerini temin ettikten sonra, tekrar ilgili taraflarla, bu girdilerle, bu analizlerle biz stratejimizi nasıl hazırlayabiliriz, bunun topluma mal olabilecek ulusal bir strateji olması için ne yapmamız gerek diye, tekrar yeni bir süreç başlamış olacak, bu danışmanlık sürecinden sonra.
Ümid ediyorum, ülkemizin gerçekten bilişimle daha ileriye gitmesi, bilgi toplumuna dönüşmesi için, herkesin katkı vereceği bir toplumu bilgi strateji planı ve buna eşlik edecek bir eylem planı hazırlarız ve ülkemizin 2023 için ortaya koyduğu hedeflere ulaşma konusunda bilişimin katkısını ortaya koyarız.
Bilgi Toplumu Daire Baskanı Emin Sadik Aydin : Bilgi Toplumu Stratejisi from Noete.com on Vimeo.
turk-internet.com : Bize bu stratejiden birkeç başlık aktarır mısınız?
Emin Sadık Aydın : Bilgi toplumu çok etraflı düşünülmesi gereken bir konu. Genişbanttan, fiber tartışmalarından sunum sırasında bahsettm. Altyapı ile ilgili yönü var.
Elbette insanla ilgili yönü var. Hala sayısal bölünme ile ilgili erişim alanını çalışmamız lazım.
Bir yandan bütün bu dönüşümü destekleyecek bilişim sektörünü, yazılım hizmetleri alanını geliştirmemize, buna ilişkin kamu politikalarını ortaya koymamıza ihtiyaç var.
Tabi istihdam olmazsa olmaz odaklarımızdan birisi. Acaba biz hem bu sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını nasıl geliştireceğiz ve hem diğer sektörülerde bu teknolojileri kullanan insanları için neler yapmamız lazım. Hangi tür politikalar ortaya koymamız lazım. Bunları çalışacağız.
İnternet girişimciliği ve e-ticaret diye, son dönemde çok önemli gelişmelerin yaşandığı birbirine geçmiş 2 alan var. Bu alanları çalışmak niyetindeyiz.
Bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması ve güvenli internet, bilişim suçlarının incelenmesi gibi bir eksen tarif ettik. Bunun çalışılmasını bekliyoruz.
Devlette kamudaki dönüşümü, e-devlet projeleri ve ortak hizmetlerin çalışılmasını arzu ediyoruz.
Bunlar aslında 8 ana eksende çalışmanın temellerini oluşturuyor.

Kaynak : 