Salı, Ocak 26, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Bilgisayar Mühendisleri, Öğretmenleri Necdet Bulut’u Öğretmenler Gününde Andı

turk-internet.com Haber Merkezi - turk-internet.com Haber Merkezi
26 Kasım 2018
- BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ, Eğitim, Sivil Toplum Örgütleri
0
Bilgisayar Mühendisleri, Öğretmenleri Necdet Bulut’u Öğretmenler Gününde Andı
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bilgisayar Mühendisleri Odası, bilişim sektörünün büyüklerini anmak amacıyla başlattığı “BİLİŞİM TARİHİMİZİN UNUTULMAZLARI” toplantılarının ilkini, Türkiye’nin bilişim konusundaki ilk doktoralı öğretim üyesi Necdet Bulut için 24 kasımda İstanbul’da düzenlediler. Benzer bir toplantı 8 aralıkta Ankara’da tekrar edilecek.

Toplantıda, BMO Başkanı Hülya Küçükaras güzel bir konuşma yaptı. Arkasından İstanbul Şubesinden Arif Cevizci, resimler eşliğinde Bulut’un hayatından bazı parçalar sundu ve bizi “bu kadar kıymetli bir insan kaybetmiş” düşüncesine getirerek, daha da üzdü. Arkasından Bulut’u tanıyanlardan bazı hatıralar dinledik. Mesela IBM’de 2005’de bazı hakların elde edilmesi yararı sağlayan ilk sendikanın 1968’deki kuruluşunda Bulut’un da yer aldığını öğrendik.

Toplantıda Bulut’un eşi Neşe Erdilek Bulut, hem eski zamanları ve eşinin kişiliğini anlattı. Hem de yazdığı kitap da tanıtıldı [1]. Arkasından da bir panel düzenlendi. Kurucumuz Füsun Sarp Nebil’İn moderatörlük yaptığı bu panelde, sektörün “efsane” seviyesine ulaşmış hocalarından Aydın Köksal, Sektörün kıymetli insanlarından Nezih Kuleyin, Tanol Türkoğlu ve Rıfat Çölkesen yer aldı. Etkinliğin videosunu ve Aydın Hoca’nın konuşmasını bilahere okuyucularımıza sunacağız.

Toplantıda BMO Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras’ın  Açış Konuşması kıymetliydi. Bu nedenle aşağıda aynen veriyoruz.

Saygıdeğer Öğretmenlerimiz, Değerli Konuklar, Çok Sevgili Meslektaşlarım,

Sizleri, çok anlamlı bir günde birlikte olmanın mutluluğuyla yönetim kurulumuz adına saygıyla, dostlukla selamlıyorum. Hoş geldiniz, onur verdiniz.

İstanbul Temsilciliğimiz, duygulandırıcı ve heyecan verici bir girişimle “Bilişim Tarihimizin Unutulmazları” dizisini başlattı. Bu, bizim tarihimiz!… Çok çeken, daha da çok çekeceği belli olan bir ülkenin yurttaşları olarak mesleğimizi yerine getirirken yaptıklarımızla yapmadıklarımızla, söylediklerimizle suskunluğumuzla, edimlerimizle duruşumuzla bu tarihi biz yaptık… Dolayısıyla bu etkinlikleri, her birimizin birer “tarih yapıcı” olduğunu meslektaşlarımıza anımsatmak, özellikle genç meslektaşlarımıza “tarih bilinci” aşılamak bakımından çok önemsiyoruz. Başta Temsilcilik Koordinatörümüz Arif Cevizci olmak üzere İstanbul Temsilciliğimizin tüm üyelerini bu değerli çalışmayı başlattıkları için kutluyor, emek verenlere içtenlikle teşekkür ediyoruz.

Bilişim tarihimizi yaratan öğretmenlerimiz, önderlerimiz, Cumhuriyetimizin aydınlanmacı, ilerici çizgisini sahiplenen tutumlarıyla, bu yönde verdikleri ürünler ve yapıtlarla da bizlere yol gösterdiler. Bugün, 24 Kasım, Öğretmenler Günü; bu açıdan da özel bir gün… Tarihte eşi görülmemiş bir uzgörüyle “tam bağımsızlık ve çağdaş uygarlık” ülküsüyle Cumhuriyetimizi kuran Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, Cumhuriyetin “laik ve bilimsel eğitim” anlayışından ödün vermeden bizleri yetiştiren öğretmenlerimizi saygıyla anıyor, bizleri aynı kararlılıkla eğitmeyi sürdüren tüm öğretmenlerimize en derin saygılarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Onlara ne denli teşekkür etsek az… Ne yazık ki ülkemizde demokrasiyi, bağımsızlığı savunmanın, toplum yararını gözetmenin, aydınlanma yolunda uğraş vermenin bedeli çok ağır. Bu bedeli ödemek; işinizden, aşınızdan, her türlü özgürlüğünüzden, sonunda canınızdan olmayı bile göze almak demek. Tasarlanmış bir karşıdevrim, tasarlanmış ve örgütlenmiş bir cahil bırakış, 40 yıl önce olduğu gibi bugün de iş başında.

Yurtseverleri yıldırmak, susturmak için her türlü aracı kullanan karanlık, Necdet Bulut’u da yalnızca insanı, yalnızca ülkesini sevdiği için yaşatmadı. Aynı yıllarda öldürülen o çok zor yetiştirdiğimiz değerlerimiz, aydınlarımız yaşasaydılar, o çalışkanlıklarıyla üretip genç kuşakları yetiştirseydiler bugün bilimiyle, teknolojisiyle, sanatıyla bambaşka bir Türkiye’de olacaktık.

İşte, bu kitabın her satırında neden yaşatılmadıklarını yeniden yeniden anlıyoruz. Size gönül borcumuz çok büyük Sayın Neşe Erdilek Bulut; bize eşsiz bir armağan verdiniz. Bu kitap, salt bilişim çalışanları için değil, kendini yaşadığı topluma sorumlu sayan herkes için bir kılavuz. Kitaba emek verenlere, yazılarıyla yorumlarıyla katkıda bulunanlara yürek dolusu teşekkürlerimizi iletiniz lütfen.

Necdet Bulut’un yazılarında ısrarla vurguladığı ekonomik bağımsızlık, bütüncü planlama, teknolojide bağımsızlık ve içselleştirilmiş bir bilişim kültürü için bugün de yılmaksızın savaşım vermeyi ödevimiz sayıyoruz. Üstelik Bulut’un yazılarının çok dikkat çeken bir yanı var: dil!… Duru, pırıl pırıl Türkçe sözcükler, bilişim terimleri… Kullandığı dil bile mesleğimizin halkın yararına nasıl yapılacağının göstergesidir.

Necdet Bulut’un kısacık yaşamına sığdırdığı nice başarıdan, mücadelesinden, örgütçülüğünden öğreneceğimiz o denli çok şey var ki… En başta, güçlü bir mücadelenin ancak engin bir düşünsel birikime dayandığı… Günümüzde en büyük gereksinimimiz de bu: Eylemliğimizin dayanağı olacak düşünce yoğunluğuna ulaşmak, düşüncelerimizi bulanıklıktan arındırıp güçlü sözcüklerle dile getirebilmek. Biliyoruz ki hem bu kitapla hem bugün burada yapılacak konuşmalarla dağarcığımız, düşünce evrenimiz varsıllaşacak; Necdet Bulut’u tanıyıp yaşatmanın, toplumsal yükümlülüğümüz olduğu gerçeğini bir kez daha kavrayacağız.

Bizlere Necdet Bulut’u anlatmak için koşup gelen eşi Neşe Erdilek Bulut’a ve tüm dostlarına; bilişim alanındaki önemli katkılarıyla bir yandan geleceği kurarken diğer yandanbilişim tarihimizin yapıcıları olan çok değerli açıkoturum konuşmacılarımıza candan teşekkürlerimizi sunarız.

Değerli Konuklar,

Sözlerimin başında “tarih bilinci”ne değinmiştim. Tarih bilinci, yalnızca geçmişte neler olduğunu öğrenip bunlardan ders çıkarmak, yapılan çalışmaları saygıyla anmak değildir kuşkusuz; başlatılan işlerin, o büyük emeklerin boşa gitmemesi, geleceğe taşınması için uğraş verme sorumluluğunu edinmektir. Şimdi, sözlerimi bitirirken de bu anlayışla Necdet Bulut’a seslenmek istiyorum.

Sayın Necdet Bulut, hani siz demokrasi için, özgürlük için, bağımsızlık için mücadele çağrısı yaparken “Bugünün görevi,” diyordunuz ya, işte biz de bugün bu görevin bilinciyle, sizin öğretinizden aldığımız güçle savaşımınızı sürdürmeye kararlıyız. Karanlığa direnmek, bugünün de görevidir Sevgili Öğretmenimiz! Sizi en derin saygılarımızla, sonsuz gönül borcumuzla anıyoruz. Sizi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!…

Toplantıyı takip eden Füsun Nebil’in Twitter notlarını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bilgisayar mühendisleri
bugun öğretmenler gününde, 78 yılında alcakca katledilen öğretmenleri Necdet bulutu aniyorlar

— Fusun S.Nebil (@fusunnebil) November 24, 2018

1] Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı: Necdet Bulut, Hazırlayan: Neşe Erdilek Bulut, Yazılama Yayınevi, Haziran 2018

Etiketler: Arif CevizciAydın KöksalBilgisayar Mühendisleri OdasıBMOFüsun Sarp NebilHülya KüçükarasKitap : Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı : Necdet BulutManşetNecdet BulutNeşe Erdilek BulutNezih KuleyinRıfat ÇölkesenTanol TürkoğluTarih Bilinci

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
turk-internet.com Haber Merkezi

turk-internet.com Haber Merkezi

Turk-internet.com Haber MerkeziTürk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur. Editör icin [email protected] ya da [email protected]

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Fusun S.Nebil
  • Samsung, Xiaomi, Oppo vs Üretimini Yerli Sayabilir miyiz?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Mehmet Taşnikli
  • KOTA NİYE VAR : Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’a Karşı Dava Açma Vakti mi?
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Sosyal Medya Şirketleri, Hayalet Temsilcilikler mi Açtı?
  • Signal’i CIA mi Yazdı? Peki O zaman NSA’in Kirli Çamaşırlarını Ortaya Koyan Snowden Neden Signal Diyor?
  • BTK Başkanı Reklam Kararının Dayanağı Yok
  • KOTA NİYE VAR : Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’a Karşı Dava Açma Vakti mi?
  • Jack Ma 3 Ay Sonra Ortaya Çıktı

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.