Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün AKP genel merkezinde, seçim sonrasında kurulacak hükümetin yapısı yani bakanlıkların yeniden yapılandırılması konusundaki detayları anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. Yeni Bakanlar Kurulu’nda “Bilim, Sanayi ve Tekoloji Bakanlığı” yer almakla birlikte, Bilişim bu bakanlığın altında değil ya da Bilişim için ayrı bir bakanlık oluşturulmuş değil.
Bugün yapılan basın toplantısında, 57. hükümet döneminde 36 olan bakanlık sayısını, 58. hükümet döneminde 24’e indirdiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, seçim sonrasında bakanlar kurulunun, Başbakan dahil olmak üzere 25 üyeden oluşacağını söyledi.
Yeni bakanlar kurulunda, Başbakan dışında, 4 başbakan yardımcısı ve 20 icracı bakanlık yer alacak.
Yeni kurulacak bakanlıklar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı olmak üzere 6 yeni bakanlık şeklinde açıklandı.
Buna karşılık, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı” yerine “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı”, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı” yerine “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı”, “Çevre ve Orman Bakanlığı” ile “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı”nın birleştirilmesi ile “Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı” oluşturulacak.
Yeni Düzenlenen Bakanlıklar Kurulu (harf sırasıyla)
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI: Kadın, aile ve özürlüler konuları ile sosyal yardımların tek çatı altında toplanmasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak. Yıllık 15 milyar lirayı bulan kamu yardımları yedi ayrı kurum tarafından değil tek elden dağıtılacak.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI: Türkiye’nin AB ile müzakerelerini yürüten kurum olacak.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kapanırken yerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kurulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na TÜBİTAK bağlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı önemli kurum Gümrük Müsteşarlığı olacak.
EKONOMİ VE KALKINMA BAKANLIĞI: Rekabet Kurumu, SPK gibi kurumlar bağlanacak, ayrıca Kalkınma Müsteşarlığı kurulacak.
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yeni bakanlığa bağlı olacak.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kapatılınca yerine bu yeni bakanlık oluşturulacak.
KÜLTÜR VE VAKIFLAR BAKANLIĞI: Kültürle ilgili her türlü konunun takibi için Kültür ve Vakıflar Bakanlığı kurulacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu bakanlığa bağlanacak.
ORMAN VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI: Çevre ve Orman Bakanlığı’nın orman kısmı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “tabii kaynaklar” bölümü bu bakanlıkta birleştirilecek. MTA da bu bakanlığa bağlanacak.
ŞEHİRCİLİK VE ÇEVRE BAKANLIĞI: Bayındırlık ve İskân Bakanlığı kapatılarak yerine kurulacak. TOKİ de yeni bakanlığın en büyük kuruluşlarından olacak.
TURİZM VE TANITMA BAKANLIĞI: Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 bakanlık çıkacak. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı adıyla yeni bir bakanlık kurulacak. Anadolu Ajansı, TRT gibi kurumlar bu bakanlığa bağlanacak.
Tüm Bakanlıklar
-
1. Başbakan,
2, 3, 4 ve 5, dört başbakan yardımcısı.
6. Adalet Bakanlığı.
7. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı.
8. Avrupa Birliği Bakanlığı.
9. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.
10. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
11. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı
12. Dışişleri Bakanlığı.
13. Ekonomi Bakanlığı.
14. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.
15. Gençlik ve Spor Bakanlığı.
16. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı.
17. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
18. İçişleri Bakanlığı.
19. Kalkınma Bakanlığı.
20. Kültür ve Turizm Bakanlığı
21. Maliye Bakanlığı
22. Milli Eğitim Bakanlığı
23. Milli Savunma Bakanlığı.
24. Sağlık Bakanlığı.
25. Ulaştırma Bakanlığı.”
“Bakan Yardımcılığı Oluşturuluyor”
20 Bakan yardımcılığı görevi kuruluyor. Bunlar her bakanlıkta, bakan ile müsteşar arasında bir kadro ve milletvekilleri dışından, atama yoluyla görevlendirilecek. Bu yardımcılar, hükümetle gelecek ve hükümetle gidecek. Bakan yardımcıları, işlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli ve süratli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek.
Bilişim Bakanlığı Yok
Yeni bakanlıklar, son 2-3 aydan bu yana konuşuluyordu. En son 1 ay önce bazı bilgiler ortaya çıkmıştı. Kurulan bakanlıklardan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı içinde Bilişim’in de yer almış olabileceği konuşulmuştu.
Ancak 17 mayısta İzmir’de kutlanan Telekom Günü kapsamındaki etkinlikler sırasında, İzmir seçim bölgesinde çalışmalar yürüten eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bu soruyu sorduğumuzda, Bilişim’in bu bahsi geçen bakanlık altında yer almadığı, eskisi gibi Ulaştırma Bakanlığı altında yer alacağı cevabını aldık. Dolayısıyla Bilişim hala ayrı bir bakanlık olmuş değil.
[1] 11 Yeni Bakanlığın içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Geliyor mu?

Kaynak : 