Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan forum ile, dünyada bilişim sektöründe yoğunlaşan teknoparkların bugünü ve geleceği, Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmalar ele alındı.
Toplantı, Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Programlar Direktörü Cemil Arıkan’ın açılış konuşması ile başladı. Ardından Türkiye’ye ilk kez gelen, ABD’li
iş geliştirme uzmanı Dinyar Lalkala (“Business&Technology Development Strategies LLC.”nin kurucu ortağı) bilişim sektöründeki teknoparkla ilgili bilgi ve deneyimlerini aktaracak, uluslararası örnekler ve yeni açılımlar üzerinde durdu.
Daha sonra ise, ilk kurulan teknoparklardan konuşmacıların katıldığı bir panel yapıldı. Panelde ODTÜ Teknokent (Prof. Dr. Canan Çilingir), TUBİTAK-MAM (Kerem Özçelik), GOSB Teknopark (A.Okan Çağlar), Ankara Cyberpark (BİLKENT)(Mustafa Atilla), İZMİR TGB (Prof. Dr. Semra Ülkü), İTÜ Arı Teknokent (Doç. Dr. Atilla Dikbaş) yer aldı.
Konuşmacılar panelde temsil ettikleri teknoparkları bilişim sektörü çerçevesinde tanıttı ve teknoparkları ile ilgili genel bilgi, teknoparklarının bilişim sektörüne sağladıkları, bünyelerindeki mevcut bilişim şirketleri, sağlanan ek avantajlar, kabul koşulları ve diğer karakteristikler hakkında bilgi verdiler.
Teknoparklar dünyada hızla artıyor ve yeni yönelimlerle girişimcilere yeni imkanlar sunuyor. Türkiye’de de “Teknoloji Bölgeleri Geliştirme Kanunu’nun (TGB) yasallaşmasını takiben kurulan teknoparkların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum ülkemizde var olan girişimci potansiyelini harekete geçirecek, bilgi ve deneyimlerin aktarılması, paylaşılması ve çeşitli destekler ile genç girşimcilerin önünü açarak onların gelişmelerine yol açıyor. Panelde ayrıca Türkiye’deki başarı örnekleri tartışıldı ve oturum soru-cevaplar ile sona erdi.



Kaynak : 