Bilişim Teknolojisi öğretmenlerinin azaltılan ders saatleri ile başlayan sorunları hala çözülmüş değil. 15 gün içinde 5000’den fazla imza toplayan öğretmenler bir açıklama yayınladılar. “Bilişim teknolojisi Öğretmenleriyle Diyalog Kurmayan MEB’i Bakın Neler bekliyor” başlığını taşıyan bölümde şunlar belirtiliyor :
Yaz tatili döneminde Forum Siteleri ve Web Platformlarına düşen haberlerde Bilişim Teknolojisi Öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığının dayatmacı bir yaklaşımla Bilişim Eğitimini okullardan günden güne kaldırmasına yönelik, sessiz ve yanlış uygulamalarından şikayetçi olduklarını bildirmişti.
Abbas GÜÇLÜ gibi birçok Eğitimci Yazarın, Türkiye’de memur kesimini temsil eden Kamu Portalı Memurlar.net’in, İstanbul’da CEBİT Bilişim Fuarında düzenlenen BT Öğretmenleri Çalıştayının ve sayısız haber portalına düşen binlerce şikayet sonrasındaki çağrıların hiçbiri yerine ulaşmamış olacak ki Milli Eğitim Bakanlığı bu haftasonu duyurduğu “Fatih” Projesini, en büyük desteği sağlayacak olan Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerini yanına almadan hayata geçirmeye çalışıyor!
ÇOCUKLARIMIZ GELECEK YIL DAHA DA KORUMASIZ OLACAKLAR
Bilişim Teknolojileri Dersinin yıldan yıla azaltılması ve 2011’den itibaren 4 ve 5. sınıflarda okutulmayacak olmasıyla birlikte okullarda Bilişim Eğitimi alması gereken en önemli kitle yani minikler, Bilgisayar ve İnterneti Öğretmenlerinin verdiği Eğitim olmadan, bilinçsiz bir şekilde kullanmak zorunda kalacak ya da İnternet kafelerin olumsuz şartlarıyla tanışacak. Bu gelişmelerle birlikte Eylül ayında harekete geçen Bilişim Teknolojisi Öğretmenleri ortak bir tepki hareketine imza atıyor!
Hareketin adı : “BİLİŞİMDE GELECEK VAR!”
“BİLİŞİM” NE DEĞİLDİR ?
“Bilişim” kavramının, halk arasında zannedildiği gibi Sosyal Paylaşım sitelerinde gezinmek, Ofis programlarını kullanabilmek ya da Bilgisayarı iş görecek kadar kullanabilmek olarak anlaşılmaması gerektiğini savunan öğretmenler, Sivil Toplum Örgütleri, Sendikalar, İnternet Oluşumları, Gerçek Kişi ve Kurumların da desteğini alacakları farklı uygulamalar içeren büyük bir harekete girişmiş durumdalar. Çocukların okumaya başladığı dönemlerin çok öncesinde Bilişim Dünyasına adım attığını, Eğitim görmeden Bilgisayarda yapılan bazı davranışların aslında hata olduğunu eğitim görene kadar bilmediklerini ve bu hataları da zamanla Bilgisayar Dünyasının zararsız alışkanlıkları olarak öğrendiklerini belirten Öğretmenler, Bilişim Eğitimi almayan bir toplumun İstihdamdan, Toplumsal ilişkilere kadar birçok konuda zarar göreceğini savunuyor ve böyle bir hareketin şart olduğunu savunuyorlar.
Hazırladıkları Ulusal Bildiriyle birlikte 24 Kasım Öğretmenler gününde ülke çapına duyurmayı planladıkları “BİLİŞİMDE GELECEK VAR” hareketinin başlangıcını, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Pazartesi günü yapacağı ortak açıklama nedeniyle 2 gün öncesine; 22 Kasım Pazartesi gününe kaydıran BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ ÖĞRETMENLERİ, kararlılıkla ilerlemekteler.
BİLİŞİM EĞİTİMİNİN SEYRETTİĞİ OLUMSUZ SÜREÇ İÇİN HAZIRLANAN BİLDİRİDEN İŞTE DİKKAT ÇEKİCİ BAZI MADDELER:
Bildiride, Bilişim çağında seçmeli bir ders olarak okutulan Bilişim Dersiyle ilgili sıkıntılardan Bilişim Teknolojisi ve Formatör Öğretmenlerin tüm güne yayılmış mesai saatlerine, Bu öğretmenlerin istismar edilen Özel yaşamlarından, Bilişim alanındaki istihdama kadar birçok konu dikkatle ve ayrıntılı olarak ele alınıyor. İşte çarpıcı notlar !
– Bilişim kavramı yıllar geçmesine rağmen Toplumumuz tarafından anlaşılmadığı ve Bilinçli olarak kullanılmadığı için İlköğretim düzeyindeki Bilişim Eğitimi yoğunlaştırılmalı ve Zorunlu ders olarak 2 saat okutulmalı.
– Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerini bir Teknik Görevli gibi gören ve bu Öğretmenlerin Özel yaşantısını istismar eden Eğitimci ve İdareciler için Milli Eğitim Bakanlığı en kısa zamanda bir Genelge yayınlamalı ve bu Öğretmenlerin mesailerinin okuldaki Bilişim Eğitimi ve Bilişim Faaliyetleri doğrultusunda kullanılması gerektiğini vurgulamalıdır.
– Bilişim Teknolojisi Sınıflarının sağlıklı olarak kullanılabilmesi için okullarda görevlendirilen Formatör öğretmenler, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin inisiyatifiyle değil Bakanlığın emir ve istekleri doğrultusunda çalışmalıdır.
– Gerek Bilişim Teknolojisi Öğretmenleri gerekse Formatör öğretmenlerin bağlı olarak çalışacakları,Görev tanımlarının açıkça belirtildiği Resmi bir Mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından en kısa sürede hazırlanmalı, saat 7:30 ile 17:00 arasını kapsayan yoğun mesai saatleri kabul edilebilir bir düzeye çekilmelidir.
– Yetişen nesil için en büyük istihdam alanlarından birisi olan Bilişim Sektörünün iyi tanıtılması için Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Planlı ve Programlı Rehberlik çalışmalarıyla, hazırlayacağı Görsel araçlarla destek sağlamalıdır. Bilişim Sektöründeki İş adamları ile Mesleki Eğitim Kurumları ve Yüksek Öğretim Kurumu işbirliğine yeni bir boyut kazandırılmalıdır.

Kaynak : 