Bir Suudi işadamını, 15 temmuz gecesi meydana gelen darbe girişimi sırasında, CNNTürk sunucusu Hande Fırat’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Facetime görüşmesi yaptığı cep telefonuna 1 milyon riyal (266.000 $ eşdeğeri) önerdi.
Darbe girişiminin duyulmasının ardından, bir süre ne olduğu anlaşılamamış. Daha sonra önce Başbakan Binali Yıldırım televizyona bilgi vermiş. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ne durumda olduğu bir hayli merak edilmişti. İşte bu saatlerde Hande Fırat, Erdoğan’a cep telefonu üzerinden bağlandı. Bu da darbe girişiminin kırılmasında çok önemli bir adım oldu. Çünkü bu görüşme, Erdoğan’ın, darbe teşebbüsünde bulunan kişilere karşı halkı meydanlara çağırmasına fırsat sağladı.
Abu Rakan ismini taşıyan iş adamı tweetinde “Bu iPhone bütün Türkleri korudu ve kan akmasını engelledi.. Onu satın alacağım ve Araplara devrimin ve savaşların ne anlama geldiğini öğretmek için Suudi Arabistan Ulusal Müzesinde sergileyeceğim” yazdı. Abu Rakan 2ci tweetinde Hande Fırat’ın iPhone’u için 1 milyon Suudi Riyali teklif etti. Suudi basınında yer alan haberler, Hande Fırat’ın teklifi reddettiği bilgisini veriyor.
Diğer yandan Hande Fırat ile Alman Bild gazetesi, bu anlara dair bir söyleşi yaptı[1]. Fırat, darbe girişimi sürerken Erdoğan ile yaptığı FaceTime görüşmesinin nasıl meydana geldiğini anlattı. Soru üzerine, darbe teşebbüsü başarısızlığa uğradıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan teşekkür almadığını belirten Fırat, vatandaşlardan ve Mısır, Katar, Suuid Arabistan dahil çeşitli ülkelerden yüzlerce mail ve telefon ve hatta çiçek aldığını söyledi. Fırat görüşmenin nasıl meydana geldiğine dair şunları söyledi;
Cumhurbaşkanı o anda Marmaris’teydi. 2 yardımcısı ile ayrı ayrı konuştum. Bir tanesi Hasan Doğan idi ve “Cumhurbaşkanı basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor” dedi. Bunu haber ekibine bildirdim. 1 saat sonra hala basın açıklaması gelmemişti. Bu arada 2 helikopter Cumhurbaşkanının kaldığı otele ateş açmış, bundan haberimiz yoktu. Tekrar Hasan Doğan’ı aradım ve “bir çok söylenti var. Cumhurbaşkanı açıklama yapmadı” dedim ve iyi olup olmadıklarını sordum. “Periscope üzerinden açıklama yaptık” dedi. Ben de “Ama kimsenin haberi yok bundan. CNN Türk’e bir açıklama yapmak ister misiniz?” diye sordum. Bu arada saldırı nedeniyle otelden çıkmışlar ve yanlarında yayın yapacak herhangi bir araç, kamera filan yok. Bu nedenle telefon üzerinden bir görüşme önerdim. Doğan Cumhurbaşkanına sordu, sonra bana döndü bunun Skype olup olmayacağını sordu. Ben de FaceTime üzerinden yapalım dedim. Ondan sonra beni aradılar ve Cumhurbaşkanının yüzü ekranda gözüktü.
[1] The journalist who saved Mr. Erdogan speaks in BILD

Kaynak : 