İternet Haftası nedeniyle, Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulubü (COMPEG) tarafından geçtiğimiz hafta başlayan panellere bu hafta da devam ediliyor. 16 Nisan Pazartesi günü, “İnternet Ekonomisi” başlığı altında gerçekleşen paneli Dr. Ayşe Bener yönetti. Konuşmacılar: Nortel Networks/Netaş Kurumsal Çözümler Direktörü Sinan Dumlu, Kangrum Pazarlama Müdür Yardımcısı Ahmet Dörtyön, e-store Genel Müdürü Gülfem Uycan ve Superonline Hukuk Müşaviri Zeynep Derman şu konulara değindiler.
Amazon, başarılı bir performans sergiledi ve çok büyüdü. Bunun üzerine herkes, internet üzerinde başarılı ticaret oluyor düşüncesiyle ciddi paralar kazanılacağını söyledi. Bazı internet şirketlerinin sıkıntıda olması, sadece başarısız olan modellerin eleneceği, diğerlerinin devam edeceğinin göstergesidir. İlk etapta bu firmaların uygulaması gereken, varolan satış ekiplerinin elektronik satış ekibi haline getirmesi, her firmanın mal aldığı ve sattığı iş ortaklarıyla (bayi-tedarikçi …) elektronik artamda işlem yapması vb. modelleri uygulaması gerekmektedir.
Elektronik ticaret nereye gidiyor? Altına hücum gibi internete hücum yapıldı ve sanal mağazada çok fazla paralar kazanılacağı sanıldı. Teknoloji şirketlerinin borsadaki düşüs dalgası Türkiye’yi de etkiledi ve e-ticarete duyulan güven sarsıldı. Aslında değişen bir şey yok, bu oyunun kuralları daha yeni yeni konuluyor. Daha önce efektif olmayan iş modelleri ortaya koymuşlardı, bunlar yanlış teknoloji yatırımları, lojistiğe önem verilmemesi ve müşterinin çok fazla önemsenmemesiydi.
Elektronik ticaret yapan şirket olamamız sebebiyle haftanın 7 günü hizmet veriyoruz, bu konuda en büyük sıkıntımız kargo şirketleri. Bu şirketler hafta sonları teslimat yapmak istemiyorlar ve bizler zor durumda kalıyoruz. Sahte siparişlerle de karşılaşıyor ve bu konuıda hukuki düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz.
Avrupa ve Amerika’da Digital imza geçerli sayılıyor ve bunları tastikleyen firmalar bulunuyor. Bu işlemin artık Türkiye’de de geçerli olması gerekiyor. Digital imza, elektronik ortamda yapılan işlemlerin varlılığının kabulu demektir. Bu imzanın eksiliğinden dolayı, elektronik otramda yapılan sözleşmeler geçersiz sayılıyor.