• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM İntegratörler Endüstri 4.0/Digital Dönüşüm

Boğaziçi Üniversitesi KOBİ’lerin Dijitalleşme Röntgenini Çekti

turk-internet.com Haber Merkezi-turk-internet.com Haber Merkezi
8 Temmuz 2020
-ARAŞTIRMA, Eğitim, KOBİ
0
Boğaziçi Üniversitesi KOBİ’lerin Dijitalleşme Röntgenini Çekti
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen, Boğaziçi Üniversitesi tarafından İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığıyla geliştirilen Türkiye’de Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı (D3A) 2019-2020 Sonuç Raporu açıklandı.

Araştırmaya katılan 100 şirketin her birine özel yol haritaları oluşturan D3A, ülkemizde KOBİ’lerin dijital dönüşüme hazırlık seviyesini ortaya koyan ve bu dönüşümü hızlandıracak adımları belirleyen uzun soluklu bir proje. Projenin 2019-2020 yıllarını kapsayan ilk etabında İDOSB ve İSO üyesi 100 sanayi kuruluşunun dijital dönüşüm değerlendirmesi yapıldı.

“Covid-19 sonrasında küresel değer zincirinde Türkiye’yi yeni roller bekliyor”

Proje sonuç raporunun açıklanması amacıyla gerçekleştirilen online toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi :

“COVID-19 dijital dönüşümün ve özyeterliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, Covid-19 sonrasında küresel değer zincirinde Türkiye’yi yeni roller bekliyor. O nedenle özyeterlilik gereklerini yerine getirerek dijital dönüşümde doğru adımlarla zaman kaybetmeden ilerlemek gerek.

Bu amaçla dijital dönüşüm destek programı hazırlıklarımız devam ediyor. Teşvik sistemi Türkiye’ye uygun dijital dönüşüm değerlendirme araçları ile entegre edilecek. Tek bir değerlendirme aracı değil, Türkiye’nin rekabetçiliğini temsil eden kesimlerin detaylı olarak incelendiği ve farklılıkların öne çıkarıldığı fakat birbirini tamamlayan araçlardan oluşmasını hedefliyoruz.

Bu amaçla, Boğaziçi Üniversitesi’nin geliştirdiği Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı’nı KOBİ’lerin dijital dönüşümünü, sektörel ve yapısal farklılıkları değerlendirmek için kullanmak istiyoruz. Dünyadaki örnekleri de inceledik, Türkiye’nin dijital dönüşümünde yerli ve özgün kaynaklarla geliştirilecek araç ve ürünlerle daha hızlı ilerleyeceğimize inanıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi hocalarımıza ve katkı sağlayan şirketlerimize teşekkür ediyorum”

“Bu endeksleme yöntemiyle patent başvurusunda bulunduk”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, çalışmayla ilgili olarak şöyle dedi :

“Bu çalışmada geliştirilen endeksleme yöntemi ile patente başvurulmuş ve KOBİ ölçeğinde uygulamaya uygun bir dijital dönüşüm değerlendirme aracı ortaya çıkmıştır. D3A adını verdiğimiz bu aracın, Türkiye KOBİ’lerinin dijital dönüşümü için faydalı bir araç olmasını diliyoruz”

“KOBİ’lerin mevcut durumunu tespit etmek yeterli değil, yol haritaları da sunulmalı”

Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ise, projenin 2019-2020 sonuçlarını açıkladığı konuşmasında, endekse ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Dijital dönüşüm, sanayide verimliliği arttırarak uluslararası seviyede rekabetçiliği sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli hizmet ve ürünler üretmenin de anahtarı. Dünya Ekonomik Forumu, dijital dönüşümün sosyal ve ekonomik açılardan yaratacağı değerin 10 yıllık dönemde toplam 100 trilyon dolar olacağını öngörüyor.

Ülkemizde ise endüstri 4.0 teknolojilerinin tam uygulanması ile endüstriyel üretimde yıllık yüzde 3, GSYİH’da yüzde 1 artış gerçekleşeceği hesaplanıyor. Ancak bu dönüşüm özellikle üretim sektöründeki işletmelerin %99’unu oluşturan KOBİ’ler için zorlu bir süreç.

Bu yüzden KOBİ’lerin dijital dönüşümü için özel değerlendirme araçlarına ihtiyaç var. Bu araçların etkili olması için sadece KOBİ’nin mevcut durumunu tespit etmek yeterli değil. Yol haritalarının net olarak sunulması gerekiyor. Biz de D3A’yı bu bakış açısıyla, üç temel amaca hizmet etmek üzere geliştirdik: Dönüşüm ihtiyacını tespit etmek, ihtiyacın karşılanıp karşılanmadığını takip etmek ve dönüşümün yarattığı faydayı ölçümlemek.”

“Pandemi dijital teknolojilerin hayatımıza girmesi için insan davranışının değişmesini hızlandırdı”

İçerisinden geçtiğimiz Covid-19 pandemisinin dijitalleşmeye etkilerine de değinen Prof. Dr. Lale Akarun şöyle konuştu:

“İleride 2020 dijital dönüşümün ivme kazandığı bir yıl olarak hatırlanacak. Dijital teknolojiler uzun zamandır hazır ama hayatımıza girmesi için insan davranışının değişmesi gerekiyordu. Pandemi burada hızlandırıcı bir etki yarattı. Günlük hayatımızda sağlık tehdidi söz konusu olduğunda e-ticareti, internet gazeteciliğini, uzaktan eğitimi nasıl hızla benimsediğimizi gördük.

Bununla birlikte üretim sektöründe de büyük değişiklikler yaşanıyor ve yaşanacak. Bu salgında özellikle hasta insanlarla temas, büyük risk. Yüksek riskli işlerde robot kullanımının artması bekleniyor. Sterilizasyon robotları, hasta bakım robotları yaygınlaşacak. Marketlerde insansız kasalara talep artacak; lojistik sektöründe teması azaltıcı teknolojiler ortaya çıkacak.

Geçmişte ekonomik alanda yaşanan zorluklar hep ardından büyümeyi getirmiş. Bu sefer büyümenin yeni dijital teknolojilere yatırımla olması bekleniyor. Covid-19 pandemisinde sanayimizin duruma hızla uyum sağladığını gördük. Örneğin tekstilciler cerrahi maske dikmeye başladı. Bu uyum yeteneğinin virüsü geçirmeyen teknolojik kumaşlar, kendini temizleyen malzemeler gibi inovasyonlarla, kalite kontrolünde otomasyonla desteklenmesi, kazanımın kalıcı hale gelmesini sağlayabilir.

Genel olarak da bu süreci uzun vadede dünyanın nasıl dönüşeceğini izleyerek, dönüşüme hazırlanarak ve eğitime odaklanarak geçirmek KOBİ’ler için en iyi yatırım.”

KOBİ’lerin dijital dönüşüm karnesi

KOBİ’lerin dijital dönüşüm seviyesi 5 farklı kategoride 0-4 ölçeğinde değerlendirildi. Ortalamada puanlar düşük olsa da, ortalamanın çok üzerinde performans gösteren şirketler bulunması dikkat çekti. İleri seviyede yer alan şirketlerin oranının özellikle üretim yönetiminde oldukça yüksek olduğu görüldü. Araştırma sonucunda iyi örneklerden yola çıkılarak, şirketlere yönelik tavsiyeler geliştirildi.

Organizasyonel Yapı

Müşteri Yönetimi

Ürün Geliştirme

Tedarik Zinciri

Üretim Yönetimi

Genel Ortalama

1,55

1,35

1,34

1,10

1,39

İleri seviyede yer alan şirketlerin oranı

%20

%15

%10

%7

%30

KOBİ’lere tavsiyeler

  • Organizasyonel yapıda ileri seviyeye ulaşmak için dijitalleşmenin stratejik bir hedef olarak konulması ve ilgili tüm birimler ile hedef yayılımı paylaşılması gerekiyor. Bu süreçte BT altyapısının güçlendirilmesi de önem taşıyor.
  • Müşteri yönetiminde müşteri ve pazar verilerinin, satış tahmini, fiyatlama ve diğer operasyonel ve taktik kararlarda etkin bir rol oynayacak şekilde algoritmalar ile analiz edilerek kullanılması gerekiyor. Satış verilerinin işletmenin ilgili birimleriyle çevrimiçi paylaşımı da ileri seviyeye ulaşmanın önemli anahtarlarından biri.
  • Ürün geliştirmede Ar-Ge / Ür-Ge yapmak, dış akademik ortaklarla beraber proje araştırmalar yürütmek, dış destekli projeler gerçekleştirmek önemli.
  • Tedarik zinciri yönetiminde ileri seviye için üretim planlaması tedarik ve sevkiyat planlaması ile bütünleşik yapılmalı. Parti büyüklükleri veya kapasite planlamasında optimizasyon kullanılmalı. Üretim ve kapasite planlaması için de veriden yararlanılmalı.
  • Ürün yönetiminin dijitalleşmesinde üretim sahasında malzeme hareketlerinin, makine duruşları ve çalışanların izlenmesi önem taşıyor. Verinin toplanması, üretim kontrol sistemi verilerinin analiz edilmesi, üretim emirleri ve işlerin iş istasyonlarında sıralamalarının buna göre yönetilmesi gerekiyor.

Araştırma hakkında

KOBİ’ler için geliştirilen D3A, organizasyonel yapı, müşteri yönetimi, ürün geliştirme, tedarik zinciri yönetimi ve üretim yönetiminden oluşan 5 başlıkları altında değerlendirmeleri içeriyor. Araştırmaya katılan 100 KOBİ’ye toplam 65 soru sorularak her bir kriter 0-4 arasındaki ölçekte değerlendirildi.

Şirketler her başlık altında başlangıç, orta ve ileri olarak üç kümede gruplandı. Değişik kümelerdeki şirketlerin birbirlerinden en dikkat çekici farkları ortaya çıkarılarak, bir ileri seviyeye ilerleyebilmeleri için tavsiyeler oluşturuldu. Çalışmaya katılan her şirkete, genel ortalamaya göre yerlerini gösteren bir grafik ile bu tavsiyeler verildi, yol haritaları oluşturuldu.

Etiketler: Boğaziçi ÜniversitesiCovid-19Dijital DönüşümEndüstri 4.0/Digital Dönüşümİstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB)İstanbul Sanayi Odası (İSO)KOBİLale AkarunMehmed ÖzkanMehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • FBI, 2022’de Amerikalı Kullanıcıların İnternet Dolandırıcılarına 10,3 Milyar $ Kaptırdığını Açıkladı (590’ı Türk)
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Bölgesindeki Hakaret Davalarını Geri Çekti mi?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.