İngiliz girişimci Richard Branson’un 2004 yılında uzaya yolcu taşımak maksadıyla kurduğu Virgin Galactic, ilk uçuş için geri sayarken Avrupalı ülkeler bu yeni turizmden gelir sağlayabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Birleşik Krallık, uzay yolculuklarının Avrupa’daki başlangıç noktasının İskoçya olmasını önerirken İsveç, Kiruna’daki uzay merkezini öne çıkartıyor.
Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan ekonomik dengesizlikler ile krizlerin ne denli pay sahibi olduğu bilinmez ama Avrupalı devletler, gelir ve refah artışına katkı yapacak her fırsatı değerlendirmek için yarışıyor. Bunun son örneği uzay turizminde yaşanıyor. İngiltere’nin en tanınmış simalarından olan girişimci Richard Branson’un bir hayalden yola çıkarak tesis ettiği uzay turizmi projesi, bugünlerde Avrupa’da yoğun kulislere neden oluyor.
Branson’un, yolcu başına 200 bin dolar talep eden Virgin Galactic isimli şirketi, ilk seferini gelecek yıl ABD’den başlatmak için hazırlık yapıyor. İki pilot tarafından sevk ve idare edilen “SpaceShipTwo” isimli araç ile bir seferde toplam 6 yolcunun uzaya taşınması öngörülüyor. Bu yeni turizm Avrupa devletlerinin de iştahını kabartıyor. ABD’den kalkış üssü olarak New Mexico eyaletini seçen Virgin Galactic’e ‘Yaşlı Kıta’da da bir üs aranıyor. Birleşik Krallık iş geliştirme ve tanıtım ajansı, ülkenin sahip olduğu yıllık 7.5 milyar sterlinlik cironun bu ülkede kurulacak uzay üssüyle daha da artırılabileceğine inanıyor. Ajans, İskoçya’daki RAF Lossiemouth askeri üssünü bu çerçevede aday olarak açıklıyor.
Avrupa’da kurulacak üsse talip olan bir diğer ülke ise İsveç. Ülkenin kuzeyindeki Kiruna şehrinde Avrupa’nın uzay üssünü kurmak için çalışmalar yapan Spaceport Sweden isimli şirket, halihazırda Virgin Galactic ile görüşüyor. Spaceport Sweden CEO’su Karin Nilsdotter, 2007 yılında kurulan şirketin halihazırda sahip bulunduğu altyapının bir artı değer olduğunu ifade ediyor.
Virgin Galactic’in, Amerikalı astronotlara ilk deneyimlerinin kazandırılması amacıyla NASA ile 4.5 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzaladığı ifade edilmişti. (1) Gözlemciler, yakın bir gelecekte uzay turizminden elde edilecek gelirin katsayılar nisbetinde artacağını öngörüyor. Bu çerçevede, 2020 yılına kadar yıllık bazda 20 bin kişinin uzaya taşınabileceği tahmin ediliyor.