Röportajın önceki bölümlerini
başlıkları altında okuyabilirsiniz.
turk-internet.com : Kaç üyeniz var? Microsoft’un ağırlığının nedeni ne?
Tolunay Tomruk : 26 üye var. Yerli ve yabancı mesela yerli firmalardan Netsis, Micro, Eta da BSA içinde. Bu 26 firmanın 1’er oy hakkı var. Microsoft önde görünüyor olabilir. Ama bu tamamen diğer üyelerin gösterdiği teveccühtür. Aslında ben bir müddettir başkanlığı devredeceğim birisini arıyorum ama bu da tıpkı apartman yöneticiliği benzeri bir iş. Çatı akar, boru patlar, ama kimse uğraşmak istemez.
Microsoft bu konuya herkesten fazla kaynak da ayırıyor. En azından bu konuya adanmış bir kişi var (Tolunay Tomruk kendisinden bahsediyor). Bu nedenle de diğer firmalar hep Microsoft’u öne çıkarır. Biz de mutsuzuz. Çünkü girişim yapıyoruz.
turk-internet.com : Parasal kaynak da çok tartışılıyor. Nasıl sağlıyorsunuz?
Tolunay Tomruk : Parasal kaynak 26 üye tarafından proje bazında sağlanıyor. Yapılacak bir çalışma varsa, kaynak ortak üretilir. Herkes aynı oranda değil, imkanı ölçüsünde katılır.
turk-internet.com : Nasıl projeler var. Mesela şu tepki alan TV reklamı gibi mi?
Tolunay Tomruk : Sadece reklam değil. Reklam öncesi Pazar araştırması yaptırdık. Sorduğumuz soru “Neden kopya kullanıyorlar?” şeklindeydi.
Biz cevabın maddi olduğunu sanıyorduk ama öyle çıkmadı. Sokakta serbestçe satılıyor oluşu, insanlarda yasal izlenimi uyandırıyor. Kullanıcı “çalmıyoruz, satın aldık” diye düşünüyorlar. “Yasal olmasaydı, devlet sokakta sattırmazdı” diyenler var. “Çalmadım, siz satanı yakalayın, asıl çalan o” diyorlar.
Yani korsanın asıl nedeni fiyat değil. Zaten bir ara Vatan Bilgisayar 399 $’a bilgisayar sattı ama giden baktı DVD’si yok, ekranı büyüttürdü vs oldu 799 $.
Fiyat önemli ama 1.öncelik olmadığını gördük. Nasıl cep telefonuna para veriyorsa, PC’ye de veriyor. 6 milyon PC var Türkiye’de.
Reklamı biz fokus gruba da gösterdik. Fokus grubumuz işadamlarıydı. 2 grup tepki vardı
1.Para ödeyen işadamları; “Oh iyi oldu. Biz enayi miyiz? Para verdik. Onlar neden vermeden kullanıyorlar?
2.Para ödemeyen işadamları ; “Yazık ama adam mahvoldu şimdi”
Dedi. Oysa en basit tanımı ile “üreten hakkını alamıyor”. Sıkıntı bu. Sonuçta yaratıcılığı engelliyor. Korsan olmasa daha fazla kişi üretmek ister.
turk-internet.com : Peki şu Bilişim STK’arının toplantısına gelelim. Ne düşünüyorsunuz?
Tolunay Tomruk ; Ümitliyiz. Özellikle toplantıya katılanlar ortaya projeler attılar. Mesela MEB’in bu konuda eğitim vermesi gibi Biz de alternatifleri bekliyoruz. Faaliyetlerimizi şimdilik durdurduk. Bekliyoruz. Birlikte yapalım diye düşünüyoruz.
Düşünün 10 puan aşağıya gelse, sektör % 120 büyüyecek. Yani 5,4 milyar $’a ulaşabilecek. Bu da 30.000 yeni kişiye iş demek. Bunu sadece yazılım olarak düşünmeyin. Bu bir eko sistem, donanım, satış, pazarlama ya da teknik kişiler dahil. Ford’un İzmit fabrikasında 5000 kişi çalışıyor. Ülkemize gelsin diye çaba gösterdik..
Türkiye’nin % 50’si 30 yaş altı. Yaratıcılığı teşvik etmek için önemli bir neden.
Yorumlarınızı aşağıya ya da kimliğinizi bırakmak istemiyorsanız turk-internet.com Blog’una bırakabilirsiniz.



Kaynak : 