Bu amaç doğrultusunda, BSA Türkiye’nin öncelikli hedefi, ülkemizdeki korsan yazılım kullanım oranını dünya ortalaması seviyelerine düşürmek. Ülkemizde korsan yazılım kullanım oranı %58. Yani Türkiye, %38 olarak saptanan dünya ortalamasının 20 puan gerisinde!
Türkiye’de korsan yazılım kullanımı, en çok ‘kısmi lisanslama’ yoluyla ortaya çıkıyor. KOBİ’ler başta olmak üzere, çok sayıda firmada rastlanan kısmi lisanslama, lisansı sadece belirli sayıda bilgisayar için geçerli olan bir yazılımın, belirlenenden fazla bilgisayarda kullanılmasını ifade ediyor. Örneğin 10 bilgisayarda kullanılan bir yazılım için sadece 3 lisans mevcutsa bu, 7’sinin korsan olduğu anlamına geliyor.
BSA Türkiye, firmalara, korsan yazılım tehlikesine karşı iç denetimlerini yapabilecekleri bir araç da sunuyor. ‘Yazılım Envanter Yönetimi’, ya da kısaca YEY olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, firma içinde korsan yazılım yüklü bilgisayar olup olmadığı saptanabiliyor. Böylece, firma sahibi ve yönetici konumunda bulunan kişiler, işyerindeki tüm çalışanların, yazılımları yasalara uygun olarak kullanmasını sağlamış oluyorlar.
Fikir ve Sanat Eserleri yasası korsan yazılım kullanımını ve satışını çok ağır bir şekilde cezalandırıyor. 2001’de yürürlüğe giren yasaya göre korsan yazılım kullanmak 365milyar TL’sına varan ağır para, 6 yıla varan, paraya çevrilemeyen hapisle sonuçlanabilecek cezalara yol açıyor.
Lisans Barışı süresince, yani 1 Eylül – 15 Ekim arası, BSA Türkiye girişimiyle yürütülen tüm yasal aramalar durduruldu. Lisans Barışı’ndan yararlanıp eksik lisanslarını tamamlayarak BSA’ya gönderen firmalar için yasal yaptırım riski kalmıyor. Bu süre içinde BSA Türkiye de, kullanıcılara her türlü desteği, bilgiyi vermeye hazır.
BSA Türkiye yetkilileri, Lisans Barışı’yla Türkiye’de yeni bir dönemin başlamak üzere olduğunu, bilişim sektörünün gelişmesine, bu çalışmayla katkıda bulunacaklarını ifade ediyorlar. Lisans Barışı, aynı zamanda ülke genelinde telif hakları bilincinin gelişmesi gibi temel bir amaca da hizmet etmiş olacak.
BSA’nın Türkiye’den katılımcıları:
Adobe, Apple, Arena, Armada, Autodesk, Avid, Baysis, Bentley Systems, Bilser Bilgisayar (RM/COBOL Distribütörü), Bimeks, Compel, Elma Bilgisayar, Eta, Globis, Index, Intertech, Likom, Macromedia, Mart Kompüter, Medyasoft, Microsoft, Mikro Yazılımevi, Netsis, Park Akademi, Progress, Tradesoft
BSA Hakkında
İş Yazılımcıları Birliği (Business Software Alliance, BSA), online dünyanın güvenli ve yasal bir yer olması için çalışan bir birlikteliktir. BSA, dünya çapında yazılım ve İnternet endüstrisinin uluslararası pazarda, hükümetler ve tüketiciler nezdindeki sesidir. Katılımcıları, dünyadaki en hızlı gelişen sektörü temsil etmektedirler. BSA, bilgisayar kullanıcılarını yazılım telif hakları konusunda eğitmekte, yeniliği teşvik eden ve ticaret fırsatlarını artıran kamu politikalarını desteklemekte, yazılım korsanlığıyla mücadele etmektedir.