Bu söyleşinin İlk bölümünü Bülent Hiçsönmez : Google Türkiye Ekosistemi, 2011’de Çocukluktan Olgunluğa Geçti – 1, ikinci bölümünü Bülent Hiçsönmez : SEO Şirketler Bizim Ekosistemimizde Bulunmuyor – 2 ve üçüncü bölümünü Bülent Hiçsönmez :Google Translate Beta Seviyesinde ve Hatalar Bu Noktada Oluşuyor – 3 başlıkları altında okuyabilirsiniz.
Kaldığımız yerden devam ediyoruz :
turk-internet.com : Peki, şimdi 2012’ye gelelim. Google Türkiye açısından 2012’de yeni ne var?
Bülent Hiçsönmez : 2012 ile ilgili bir öngörümüzü açıkçası paylaşmak istiyorum çünkü 2010’da yaşadığımız heyecanı, 2011’de yaşadığımız heyecanı biz 2012’de de görüyoruz. 2012 ile ilgili her ne kadar bazı kesimler acaba bir kriz mi geliyor, etraf bu kadar iyi olmayacak mı diye sorarken biz açıkçası hala heyecanımızı devam ettiriyoruz. Türkiye internet ekosistemi ve Türkiye internet piyasası açısından.
Çünkü buradaki dinamiklere baktığımız zaman kullanıcı sayısı ciddi anlamda artıyor, burada cep telefonu sayılarının arttığını görüyoruz ve yeni gelenlerin çoğu zaten internet erişimiyle beraber geliyor. Burada bir noktaya açıklık getirmek isterim; biz çok yakında zaten bir internet kullanıcısını ‘PC kullanıcısı’ olarak gormeyecegiz artık, cihaz kullanıcısı olarak görüyor olacağız. 2012’de bu hızla artıyor.
Bu tabi internet dünyasının büyümesini tetikleyen en büyük etkenlerden bir tanesi. Bunun haricinde 2011’de bahsetmiş olduğum ekosistemin içindeki oyuncuların buraya ciddi anlamda yatırım yaparak devam ediyor olması var. 2011’de yurtdışından çok ciddi anlamda kapitalin geldiğini, sermayenin geldiğini gördük. Şu anda 2012’de bunun devam edeceğini görüyoruz çünkü Türkiye bahsettiğim dinamiklerden dolayı bir cazibe merkezi haline geldi.
Biz de Google olarak Türkiye’deki bu dinamizden heyecan duyuyoruz. Biz bu dinamizmi sektörün gelişimine katkı sağlamak adina nasil kullanacagimiza dair projeler üzerinde calisiyoruz. Bizim en büyük projelerimizden bir tanesi – geçen sene de öyleydi, bir önceki sene de öyleydi bu sene de öyle – küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu dinamizmden faydalanıyor olması. Bu bizim 2012’de de en önemli projemiz olacak.
Çünkü burada ciddi anlamda bir sayı var, bunların limitli bir kısmı interneti benim bahsettiğim şekilde kullanıyor, daha dışarıda olan ve bunu faydaya çevirmemiş olan ciddi anlamda şirket sayısı var. Biz onların karşısına en azından ürünlerimizi kullanarak nasıl bunu faydaya çevirebilirler, yeni müşteri yaratabilirler, yeni pazarlara girebilirler, bunları gösteriyor olacağız. Urun lokalizasyonlarina da devam ediyor olacağız. Onu zaten zamanı gelince paylaşıyoruz. 2012’de bunları görüyoruz biz.
turk-internet.com : Türkiye’deki internet reklam reklamcılığı pazarını siz Google olarak Adwords ile harekete geçirdiniz 2006-2007’lerde. Ama daha sonra bu pazarda da ciddi bir rekabet içine girdiniz. Herhalde bir hacim veremiyorsunuz değil mi Türkiye’deki reklam gelirleriyle ilgili?
Bülent Hiçsönmez : Ülkeler özelinde kırılımları veremiyoruz.
turk-internet.com : Bir yandan da Türkiye’de yayıncılar tarafında da bir ekosisteminiz var. Ama rakamların çok düştüğünden şikayet ediyorlar. Bunun bir nedeni var mı? Ya da bu sene nasıl olacak, artacak mı?
Bülent Hiçsönmez : Türkiye’deki internet reklamcılığına bakıldığında artarak büyüyor. Hatta en son reklam verenler derneğinin açıklamasında benim hatırladığım kadarıyla diğer mecralara göre yüzdesel anlamda en hızlı artanı. O bakıma burada azalma söz konusu olması çok da mümkün değil. Çünkü dediğim gibi grafiklere baktığımızda kullanıcının artması, ekosistemdeki kullanıcıların sermayelerin artması ve buraya yatırım yapmaları, kullanıcının burada ticaret yapıyor olması ve kararlarını veriyor olması, bunların her biri bu reklam pastasının daha da büyüyeceğinin çok temel bir göstergesi. Bununla ilgili dediğim gibi 2012’de biz çok olumlu bakıyoruz.
turk-internet.com : Türkiye’deki internet reklamcılığı pazarını nasıl görüyorsunuz? Yani ben diğer rakibiniz olan Display’i kastediyorum. Oradaki gelişmeleri takip ediyor musunuz? Orada yapılan yanlışlar veya doğrular konusunda söyleyeceğiniz bir şey var mıdır?
Bülent Hiçsönmez : Esasında Display’i rakip olarak görmüyoruz çünkü Google’ın reklam ekosistemine baktığınızda görsel reklamcılıktan tutun, arama motoru reklamcılığından tutun, mobil reklamcılığa kadar hepsi bulunuyor. Bu 2 kanalda da ciddi dinamizm var.
turk-internet.com : Karşı tarafta? Yani sizin dışınızdaki internet reklamcılığında?
Bülent Hiçsönmez : Var. Herkeste olduğunu görüyoruz. Şundan dolayı, ekosistem o kadar ciddi büyüyor ki herkes de buna göre yatırımlarını yapıyor ve hızlı bir şekilde bunu faydaya çevirmek için adımlarını atıyorlar.
turk-internet.com : Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bülent Hiçsönmez : Yok, teşekkür ediyorum bana bu fırsatı verdiğiniz için.
turk-internet.com : Biz teşekkür ederiz.