Bu söyleşinin ilk bölümünü Burak Ertaş : Sahibinden.com, Türk Siteleri İçinde, Takip Eden 2 Sitenin Toplamından Fazla İzlenme ile 1ci Durumda – I başlığı altında okuyabilirsiniz..
Söyleşimize kaldığımız yerden devam ediyoruz;
turk-internet.com : İlgi çeken bir uygulamanız var; ‘ sahibindex’ .. Bu aynı zamanda otomobil ya da emlak piyasası ile ilgili olarak bugüne kadar bilemediğimiz bazı veriler üretiyor ve bir baz sağlıyor.
Burak Ertaş: Biz sahibindex’te şunu amaçladık: Özellikle kamuoyuna doğrudan emlak sektörü ve vasıta, otomobil, 2. el ve sıfır ama özellikle 2. el tarafında bir veri sağlamak için de bir kaynak aslında sahibinden.com çünkü Türkiye’de satılan, kiralanan emlakların çoğu, çok büyük bir oranı ve aynı şekilde 2. el otomobilin de çok büyük bir oranı aslında sahibinden. com üzerinden satılıyor veya kiralanıyor.
Dolayısıyla biz burada verilen ilân verileri üzerinden yola çıkarak, bir istatistiki çalışma yapabilir miyiz diye baktık ve bir süredir, aslında oldukça uzun bir süredir bu verileri paylaşıyoruz. Mesela buradan şöyle şeyler çıkabiliyor: Türkiye’de en çok 3+ 1daireler kiralanıyor, tercih ediliyor veya işte 2. el otomobilde tercih edilen markalar şudur, şudur, şudur gibi bilgileri çıkartabiliyoruz.
turk-internet.com : Ya da şu bölgedeki evler daha popüler…
Burak Ertaş: Doğru! Girilen evlerin fiyatları, bizim veri tabanımızda istatistiki anlamda tutuluyor. Bu istatistiki datanın analizinden sonra da bu bölgede fiyatlar bu yıldan bu yıla yüzde 25 arttı gibi bilgileri kamuoyuyla paylaşabiliyoruz.
turk-internet.com : Kullanıcı sayısını aldık ama bir de platformda ne kadar araba satılıyor, ev satılıyor gibi rakamlarınız var mıdır?
Burak Ertaş: Tabii onlara da bakıyoruz ama o beyan usulü. Yani bir ilân yayından kaldırılırken biz soruyoruz: Bu ilanı yayından kaldırıyorsunuz ama niye? Orada sahibinden.com aracılığı ile satıldı veya satmaktan vazgeçtim gibi seçenekler var.
Fakat tabii şunu da unutmamak lâzım; bazen aynı ilân yayından kaldırılıyor, bir daha giriyor. Dolayısıyla oradaki veriler bizde var ve bunları zaman zaman paylaşıyoruz ama onlara da belirli “rezervler” çerçevesinde yaklaşmak lâzım diyebilirim, bu şekilde izah edebilirim.
turk-internet.com : Peki! Biraz da bu yenilikleri konuşalım… Yenilik var mı sahibinden.com’da?
Burak Ertaş: Şöyle bir hedefimiz var: Her zaman Türk insanına en yenilikçi hizmetleri sunmak. Burada bir anlamda sunduğunuz hizmetlerin farklı alanlarda olmasını sağlamak da var, aynı alanı daha iyi sunmak da var. Mesela, emlakta haritalar bu ikincisine örnek verilebilir. Dediğim gibi, sahibinden.com dediğimiz zaman Türk halkının aklına 3 alan geliyor. Bir tanesi, emlak, diğeri vasıta, bir de e- ticaret veya alış veriş. Zaten son 4 yıldır Digital Age Dergisi’nin Ipsos ile yaptığı, “ Türkiye’nin En Sevilen Markaları Araştırması”nda bu 3 alanda 4 yıldır üst üste en sevilen marka çıkıyoruz.
turk-internet.com : O demin söyleşiden önce birlikte baktığımız rapor… o mu?
Burak Ertaş: O, Marketing Türkiye Raporu idi. Bir de Digital Age ile yaptığımız var. O da 4 yıldır yaptığı üst üste. 4 yıldır üst üste bu 3 alanda hep birinci çıkıyoruz.
Fakat aslında bizde çok farklı alanlar var. Bu geçtiğimiz yıl biz özellikle profesyonel hizmetler tarafına bir yatırım yaptık. Türkiye’de güvenilir usta bulmak, güvenilir işinizi gördüreceğiniz, hizmet alacağınız profesyoneli bulmak için tek bir kaynak yok. Biz o tek kaynak noktası olalım dedik ve bu işe yatırım yaptık. Nasıl işliyor sistem? Bu geleneksel ilân modelinden farklı işleyen bir sistem. Bir profesyonel hizmet veren kişi – yani, bu bir şahıs olabilir, bir esnaf olabilir veya…bir marangoz olabilir veya bir limited, anonim şirket olabilir, bir nakliye firması olabilir mesela örnek vermek gerekirse. Bunlar bize kurumsal üye olmak için başvuruyorlar.
turk-internet.com : Ücreti var mı bunun?
Burak Ertaş: Şu anda tamamıyla ücretsiz. Bizim amacımız bir an önce kullanıcılarımıza en doğru profesyonel hizmeti bulabilecekleri platformu yaratmak.
turk-internet.com : Şu anda ücretsiz derken, ileride ücretli olacak mı?
Burak Ertaş:
Buradaki ilk amacımız, biran önce bu profesyonel hizmet verenleri bu platformda güven ile bir araya getirmek. Dolayısıyla, bize gelen her başvuruyu kabul etmiyoruz. Yani, dileyen kurumsal üye olamıyor buraya. Diyelim ki, bir ustamız başvurdu; biz ondan belirli bilgiler alıyoruz; vergi dairesi numarası gibi birtakım başka bilgileri de alıyoruz ve bunları gerçek kaynaklarından doğruluyoruz. Dolayısıyla buradaki profillerin tümü, doğrulanmış profiller. Belirli bir güven unsuru yaratıyoruz.
Ayrıca her bir profilde, hizmet alanların bırakabileceği yorumlar ve notlamalar var. Dolayısıyla, yorum ve notlama, hizmet veren açısından bir otokontrol getiriyor; daha iyi hizmet vermek için bir motivasyon getiriyor. Amacımız burada basiretli esnafımızın bol bol iş yapabileceği, diğer hizmet almak isteyen kullanıcılarımızın da aradığı hizmetleri keyifle, rahatlıkla bulabileceği bir platform yaratmak. Düğmeye bastığımızdan beri binlerce üyemiz oldu yani on binler seviyesine ulaştığı oldu. Şu anda binlerce üye bu kontrollerden geçmiş ve hizmet verebiliyor durumda.
turk-internet.com : Bir komisyon alacak mısınız, gerçekleşen iş bazında filan?
Burak Ertaş: Bizim iş modelimizde komisyon düşüncemiz yok.
turk-internet.com : Sadece üyelik mi var?
Burak Ertaş: Aylık üyelik ücreti var, birtakım ek şeyler olacak profesyonel hizmet verenlerin kendi reklamını yapabileceği profesyonel ürünler olacak, onları alabilecekler.
turk-internet.com : Geleneksel sahibinden.com modeli?
Burak Ertaş: Evet, modeli diyebilirsiniz. Şu anda bu konuda rakip olan birtakım oluşumlar komisyon modeli uyguluyorlar. Bizce herkesin yaptığı iş kendisinde kalsın. Biz de yarattığımız tanıtım- pazarlama hizmetimizin karşılığını alalım; bizim için o alanda bu yeterli. Güzel tarafı Ankara, İstanbul, İzmir’de, 3 büyük şehirde çok ciddi şekilde, çok farklı alanlarda hizmet veren çok insan üye oldu. Şimdi biraz daha onu Türkiye’nin geneline yaymak için uğraşıyoruz.
Söyleşinin son bölümünü burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.



Kaynak : 