Internet Vergi Eşitliği Kanunu’nun son versiyonunda, orjinal dial-up tanımı, DSL, Kablo modem ve kablosuz internet erişimini de içerecek şekilde geliştirildi. Kanun tasarısı, eyaletlerde dial-up ile geniş bant arasında vergi amaçlı farklılık yaratılmasını engelliyor.
Beyaz Saray’daki imza töreni sonrası, ABD’li Senatör George Allen “Daha önceki erteleme sırasında 18 eyalet DSl üzerinden yüksek hızlı internet erişimine vergi koymuştu. Buna 4 yıl daha müsade etmeye devam etseydik, bir daha engelleyemeyecektik.” dedi.
Yeni vergi ertelemesi 4 yılla sınırlandırıldı. Bu vergi gelirini kaybetmekten korkan eyaletler açısından zafer olarak değerlendiriliyor.
Beyaz Saray sözcüsü 1 yıl kadar önce vergi ertelemesini geçiçi hale getireceklerini ve eski maddeleri temizleyeceklerini açıklamıştı. Yine de Senatör Allen ve Ron Wyden tarafından desteklenen bir hareket de tam tersini yapacak ve yasa tasarısının bu konuda taviz vermesi için zorlayacak. Allen “Senato’da daha iyiyi elde etmenin zor olduğu bir gerçek. Ben vergi ertelemesinin sürekli yapmak isterdim ama gerekli oya sahip değiliz. Bu nedenle iyiye en yakın şeyi aldık” dedi.
Allen’e göre erişim tanımını genişletmenin önemi, 4 yıl sonra erteleme sona erdiğinde daha iyi anlaşılacak; Allen “Genişbant erişiminden milyonlarca dolar kazanıyorduk diye sızlananları dinlemek zorunda değiliz. Bu önemli bir adımdı. Özellikle de geniş bant interneti vergilendirerek, önceki ertelemeyi atlatmaya çalışan kurnaz eyaletler açısından. Bu erteleme 2007’de sona erdiğinde aynı şeyi yapamayacaklar.” diyor.
Vergi engellemesi 3 tip vergi için geçerli; Internet erişimi, internet üzerinden alınan bir servis ya da ürünün çifte vergilendirilmesi ve internet alışverişlerinde, normal alışverişten farklı vergilendirme yapmak.
Allen “İnsanlar ister kablosuz, ister uydu, ister DSL, ister kablo ve hatta elektrik üzerinden internete bağlansın, hiçbir şekilde ortalaması % 18 olan vergiye tabi olmayacaklar. İnsanların her ay sonu ödedikleri internet erişimine vergi eklenmeyecek. Telefon faturalarındaki yöntem burda geçerli değil” dedi.
Yeni internet vergi ertelemesi, internet telefon gibi telekomünikasyon servisleri ve web üzerinden yapılan işlemlere (bankacılık, borsa gibi) konulan vergilere uygulanmıyor.
Halen, tüm online işlemler ve kullanım vergileri hesaplanıyor. Ama eyaletlerin bu vergileri toplaması yasak. Yalnızca 1992’de Amerikan Üst Mahkemesi, eyaletlerin satıcılardan, o eyalet için fiziksel bir varlık ya da bağlantı noktası isteyebileceğine karar verdi.
Mahkeme ABD boyunca 7500 kadar vergilendirme sistemini çok karmaşık bularak, onlien satıcılar için vergilerin basitleştirilmesini istemişti.
Kasım 2002’de, 32 eyaletten gelen temsilciler web ve katalog satışlarının vergilendirmesi için oluşturulmuş bir sistem yaratmak için hazırlanmış model kanun tasarısını onayladılar. Ulusal Valiler Derneği’nin yönlendirdiği Satış Vergi Projesi katılan eyaletlerin şahsi mal ve servisler için tek bir vergi oranı belirlemesini istiyordu. Bu servisler içine online satışlar da dahil edilmişti.
Öte yandan Kongre üyesi Mell Watt beyaz Saray’daki tartışmalar sırasında ertelemenin kalıcı yapılmasını “uzun dönemli bir taahhüt” şeklinde değerlendirdi. Watt “Devlet ve yerel hükümetler ulusal ve tekdüze standartlarla çalışmalıdır. Internet üzerindeki satışların vergilendirilmesinin ertelenmesi ile bu kaynaktan gelen gelirlerini kaybetmiş olacaklar” dedi.
Watt; “Eğer tekdüze bir vergilendirme sistemi çalışıyorsa, internet erişimi konusunda erteleme yapmak akıl dışı ve tartışılmaması gereken bir konudur” diye ekledi.
Beyaz Saray henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. İmzalama töreni de sadece fotoğrafçılara açıldı.



Kaynak : 