Bilişim Şehri [email protected] Projesi kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye’de uygulanan teşvikler ele alındı. 22 Aralık 2001 Cumartesi günü Yalova Belediyesi Meclis Salonu’nda biraraya gelen çeşitli kuruluşlar, bilişim sektörüne ne gibi teşvikler sağladıklarını anlattılar. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Proje’nin başta Başbakanlık, Hazine ve yerel kuruluşlar tarafından desteklendiğini ve küçük-büyük birçok bilişim sektörü girişimcinin ilgisini çektiğini söyleyerek “Ucuz iş gücü ve alt yapı imkanları nedeniyle Çağrı Merkezlerinin (Call Center) 5-6 ay içinde Yalova’ya kaymasını bekliyoruz” dedi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yakup Koçal, hedeflerinin Yalova’yı bilişim şehri haline getirme olduğunu vurguladı. Koçal, şöyle konuştu:
“Yalova, bilişim şehrinin oluşturulmasında pilot bölge olarak seçildi. Bu nedenle bölgede yatırım yapan girişimciler, bilişim alanındaki özel teşviklerden faydalanacak. Serbest bölge içinde teknoloji bölgesi kurulacak. Uludağ Üniversitesi bünyesinde bu alanda çalışacak 1000 öğrenci yetiştiriliyor. Ayrıca, 3 aylık, 8 aylık sürekli eğitim imkanları sağlanıyor. Şu ana kadar Proje kapsamında yer almak için 20’ye yakın firma müracaat etti. 1 – 2 yıl içinde yüzlerce firmanın gelmesini bekliyoruz. Ayrıca, ucuz iş gücü ve alt yapı imkanları nedeniyle Call Center -Çağrı Merkezlerini Yalova’ya kaydırma projesi de 5-6 ay içinde devreye girecek.”
Başkanlığını TBD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ufuk Çağlayan’ın yaptığı Panel’de, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nurşen Demirbilek, Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Genel Müdür yardımcısı Serdar Akar, TÜBİTAK-TİDEB Alan Koordinatörü Ercan Orhan, TTGV Teknoloji Grupları Direktörü Medar Ökte, KOSGEB BÜ Teknoloji Geliştirme Müdürü Ömer Pak, Türkiye’de uygulanan teşvikler hakkında bilgi verdi.
Yalova Valisi Nihat Özgöl ise, panel sonrası turk-internet.com’a yaptığı açıklamada, 4 Ocak 2002 tarihinde Başbakanlık e-devlet çalışmalarını yürüten Müsteşar Füsun Köroğlu ve bu alanda yetkili kişilerin Yalova’ya gelerek, Proje’ye aktarılacak Teşvik Fonu’nu ve 20 kişilik çalışma grubunun alt gruplarının saptanacağını söyledi.
Vali Nihat Özgöl, Yalova Bilişim Şehri Projesi’ne 1998 yılında başlandığını, ancak deprem nedeniyle bir süre aksayan Proje’nin yeniden büyük bir hızla yürümeye başladığını belirtti.
Bilişim alanına sağlanan teşvikleri, tüm ayrıntıları ile bu hafta boyunca turk-internet.com’dan izleyebilirsiniz.