Türkiye’nin yerli teknolojiyle geliştirdiği, mevcut ve geliştirmekte olduğu füzelerin entegre çalışacağı hava savunma sisteminin ismi “Çelik Kubbe” olarak açıklandı. “Çelik Kubbe” farklı irtifada hava savunma sistemlerlerinin birlikte çalıştığı “bütünleşik bir mimari” olarak tarif ediliyor.
Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos’ta yaptığı toplantıda projeyi onayladı. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Çelik Kubbe” şöyle tarif edildi:
“Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz bir sistem.”
Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, projenin Aselsan, Roketsan, Tübitak SAGE ve Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) firmalarının ortak çalışması ile yürütüleceğini söyledi.
Çelik Kubbe, Türkiye’nin uzun vadeli hava ve füze savunma doktrinini oluşturan bir bütünleşik mimariyi ifade ediyor. Şu anda alçak ve orta irtifa hava ve savunma sistemleri konusunda yerli sistemler var. İHA’lar var, Türkiye’nin sahip olduğu uydular var. Dolayısıyla bu daha bütünleşik mimariyi yaratabilmek için birçok sistem ve alt sisteme artık Türkiye sahip. Özellikle Orta Doğu’daki İsrail-İran gerilimine bakarsak, füze ve hava savunmasının önemi daha da artmış durumda. Çünkü kısa süreli savaşlarda büyük yoğunlukta hava ve füze saldırılarının olduğunu görüyoruz.
Ulusal yeteneklere dayalı hava ve füze savunması mimarisinin ortaya çıkması, başarısının test edilmesi, dolayısıyla güvenilir bir sistem olarak şekillenmesi ister istemez zaman alacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde halihazırda alçak irtifa tehditleri için Aselsan tarafından geliştirilen “Korkut” ve alçak ve orta irtifa için “Hisar-O” sistemleri bulunuyor. Aselsan uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi “Siper”in de yıl sonuna kadar TSK envanterine gireceğini açıklamıştı.