Trafik yoğunluğunu daha iyi denetleyebilmek için şoförlerin rotaları ve mevcut yol durumu hakkında geniş kapsamlı güvenilir bilgiye gerek var. Geçtiğimiz iki yılda, Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (Bundesministerium für Bildung und Forschung, ya da kısaca BMBF) için Braunschweig’dan ve Berlin’den bilimadamlarının üzerinde çalıştıkları proje geliştirildi ve bu tür bilgiyi normal cep telefonu kullanarak otomatik olarak kaydetmek üzerine bir yöntemi başarılı bir şekilde test ettiler. Projenin toplam maliyeti 3.4 milyon Alman Markı (1.5 Milyon Amerikan Doları) tutarına ulaştı. Bunun 2.1 milyon Alman Markı (900 bin Amerikan Doları) BMBF tarafından karşılandı.
Bu yöntem TeleTravel System (UzUlaşım Sistemi, TTS) diye adlandırılıan teknik bir sisteme dayanıyor. Bu sistem geleneksel donanım bileşenlerine ve yeni geliştirilmiş yazılım bileşenlerinden oluşuyor. Pilot bir çalışma hem sistemin hem teknik yapılabilirliğini hem de sistemin şoförler tarafından kabul edilirliğini kanıtladı.
Büyük çapta kullanışlı ticari teknik aygıtlardan oluşan sistemde, başlama ve bitme noktaları, rotalar, başlangıçlar ve bitişler, nakliye araçları ve seyahat amaçları gibi şoförlerden toplanıp biriktirilen yolculuk verileri yer alıyor. Trafik verisi birikiminin akıllı bir yazılım uygulaması tarafından kullanılmasını sağlayan eksiksiz bir sistem oluşturmak üzere cep telefonları ve normal elektronik veri işlemci sistemleri bütünleştiriliyorlar. Verinin bir kısmı kendiliğinden, sadece açık tutulan bir cep telefonunu şoförün yanında taşımasıyla toplanıyor. Diğer kısımsa kullanıcının eliyle girdiği bilgiler aracılığıyla toplanıyor. Şoförün konumunu saptayacak alıcı baz istasyonları sayesinde cep telefonlarında sürekli veri akacak. Cep telefonlarından toplanan bu veri merkezi bir büroya gönderiliyor ve orada tahlil ediliyor. Tahliller temel olarak şoförün o anki konumuna odaklanıyor. Bunu başarmak için de proje kapsamında şehirlerde 125 mile (200 km) 625 mil (1000 km) ebatlarında deneme sahaları oluşturuldu. 31’e(47 km) 62 mil(94 km) ölçeğinde konum doğruluğu fizibilitesi de yaklaşık olarak kanıtlanmış oldu.
Projeyi başlatanlar TTS-tabanlı araştırmanın hiçbir veri koruma sorunu yaşamadığını söylediler. Çünkü birinci olarak araştırmaya katılan şoförlerin tümünün önceden rızası alınmış bulunuyor. İkinci olarak da her kişi veriyi cep telefonundan merkez büroya gönderip göndermemeye kendisi adına karar verebilir.
Sistemin pratik uygulaması deneyimini biraraya getirmek için ve yeni metodun kabul edilirliği konusunda bir yargıya varmak için uygulama testi farklı yaş gruplarından 160 kadın ve erkek üzerinde yapıldı. Test katılımcıları rotalarını üç gün boyunca cep telefonlarını kullanarak, bir gün de normal anket formuyla bildirdiler.
Cep telefonunun konumuyla trafik ve yol durumu hakkında genel değerlendirme yapabilmek, trafik müdürlüğü merkezlerinde verimli trafik denetimi için bir bilgi temeli sağlıyor. GSM konum saptaması eşzamanlı ve dolayısıyla da varolan trafik durumunun değerlendirilmesinin yapılabilmesini sağlayacak ve tahminen teslimatların idaresine ekonomik olarak lojistik hizmet desteği sağlayacak. Ek olarak, Wap’lı telefon kullanıcılarına bu sayede trafik ve yol durumu hakkında, alternatifler hakkında ve toplu taşıma olanakları hakkında araçlarla ilgili, mevcut ve yerel bilgi sağlanabilecek.