CIA’nin Dünya Almanağı’na göre, bu rakam, Çin’i, 165.75 milyon Internet kullanıcısıyla dünyada Internet kullanımında birinci olan Amerika’nın gerisinden gelmekte olup, 56 milyon Internet kullanıcısıyla Asya-pasifik bölgesinin birincisi olan Japonya’nın önüne geçirdi.
İki yılda bir yapılan İstatistiksel Araştırma Raporu’na göre Çin bu yıl kullanıcı sayısına 20.4 milyon yeni kullanıcı ekleyerek yıllık yüzde 34.5 artış gerçekleştirdi. Bu, büyüleyici bir altı aylık atılım: bundan bir önceki yani 12nci İstatistiksel Araştırma Raporu 68 milyon Internet kullanıcısı gösteriyordu. Yetkililer, ‘Internet kullanıcısı’nı hafta bir saat ya da daha uzun sure Internete erişen kişi olarak tanımlıyorlar.
“Çin’in Internet pazarının büyük potansiyeli var” diyen bir beyanat şöyle devam ediyor: “Internet daha şimdiden ülkenin en hızlı büyüyen ve en çok tesir eden sektörü haline geldi.”
Her ne kadar 79.5 milyon ülkelerin çoğunluğu için büyük bir rakamsa da, toplam nüfusu 1.28 milyar olan Çin’in ancak yüzde altısına denk düşüyor. ABD’de, Web gezginleri 290.34 milyon olan toplam nüfusun yüzde 57’sini oluşturuyorlar.
Çin’de sadece üç tane Internet Servis Sağlayıcısı (İSS) var: ChinaLink Networks, Netaway ve VPM Internet Services, Inc. Ayrıca Internet kullanımının en büyük kısmını yüzde 45 ile evden çevirmeli bağlananlar oluşturuyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan Internet Café’ler de Çin’deki Internet kullanımının geniş bir kısmını oluşturuyor ve rapora göre kullanıcıların yüzde 10’u genişbant bağlantı sahibiyken, ülkenin Internet erişiminin yaklaşık yüzde 25’i kiralık hatlardan sağlanıyor.
Şu da var ki, CNNIC’nin verileri geçmişte tartışma konusu olmuştu. 2000 yılında Internet büyümesi hakkındaki anketlerin sonucu, bu büyümenin söz konusu örgütün iddia ettiği kadar büyük olmadığı yönündeydi.
CNNIC’nin tarafsız olması çok zor: bu örgüt, komünist ülkenin .cn şeklindeki ülkesel üst-düzey domain (ccTLD) sicili olup, örgüt kendi web sitesinde “emirlerini Bilişim endüstrisi Bakanlığı’ndan aldığı” belirtiyor.
Yine de, işi, Internet standartları kurumları, özel kuruluşlar ve hükümetler arasındaki çelişkileri çözmek olan uluslararası bir kurum olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden (ITU) gelen araştırmaların çoğunluğunda, Çin gözle görülür bir şekilde ön sıralara yükselmekte.
ITU’nun hazırladığı ve bir ülkedeki Internet erişiminin, niteliğinin ve altyapısının o ülkenin nüfusuna uygun olup olmadığını belirleyen bir endeks olan 2002 dijital erişim endeksi (DAI) raporuna göre Hong Kong ve Tayvan yedinci ve dokuzuncu sıralarda bulunuyorlar. Nüfus-kullanım uygunluğu açısından hem Hong Kong hem de Tayvan Internet kullanımının ağır topları olan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’dan daha ilerideler.
ITU raporunda ayrıca Çin’deki Internet kullanıcılarının yarısının üniversite mezunu olduğu da belirtiliyor.